Elektronhéjak telítődése, hogy is van ez?
A nemesgázok telített elektronhéjakkal rendelkeznek. He 2 elektron, Ne 10 elektron, Ar 18 elektron stb. A héliumnál és a neonnál még nem akadnak gondjaim, de az argonnál valami nem stimmel.
A héjak úgy jönnek egymás után, hogy K,L,M...
Az M héjra 18 elektron fér rá. Tehát nem akkor lenne telített az argon, ha 2+8+18 elektronja lenne? Hiszen ekkor telített az M héj.
Azonban ez azért nem jó, mert a 4s alhéj hamarabb telítődik, mint a 3d. Tehát igazából akkor lenne telített az M héj, ha 2+8+2+18 lenne az elektronok száma. A M héj akkor telített, ha a összesen 30 elektron van az atomban, ahogy én értem.
Tehát ha 18 elektronunk van, akkor az M héj nem telített.
Vagy egyáltalán ezeknek az átfedéseknek az elektronhéjak között mi az értelme?
A 3d alhéjak csak a 4. periódusban töltődnek fel. Az Ar elektronszerkezete [Ne]3s^2 3p^6. Mint látod, hiányzik a d alhéj a képletből. A Kr elektronszerkezete pedig [Ar]3d^10 4s^2 4p^6. Itt is hiányzik a 4d és a 4f alhéj, helyettük van 3d. Az előző periódus d alhéja áttolódott ide, a 4. periódus 4d alhéja pedig áttolódott az 5. periódusba, a 4f alhéj pedig egyenesen a 6. periódusba.
A bonyolultabb alhéjak, mint a d, f, stb. csak későbbi periódusokban töltődnek fel, mivel túl magas az energiaszintjük.
Egyébként nem túl hasznos dolog K, L, M héjakban gondolkodni. Ha alhéjakban gondolkodsz, akkor azonnal azt látod, hogy a 3s és 3p alhéjak lezártak az Ar-ban, de a 3d alhéj még el se kezdődött. És magadtól is kitalálhatod, hogy mi történt. Ha próbálod egyben kezelni az M héjat, akkor nem látsz semmit. Én legalábbis így látom a dolgot.
Ha vizuális típus vagy, az előttem szólók magyarázatát egy ábrával tudom segíteni, hogy a különböző alhéjak energia szintje milyen sorrendben növekszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!