A tudósok hogyan tudnak elképzelni háromnál több dimenziót?
Párszor már hallottam, hogy azért nem tudunk háromnál több dimenziót elképzelni, mert túllépi az agy teljesítményét. Világunkban max 3 D van, az agy is erre van berendezkedve, többet nem tud elképzelni, mivel nincs mihez kapcsolni. Eddig oké. De az elméleti fizikusok 4, 5, sőt több dimenzióról is beszélnek. A rekord 11, amit hallottam. Na, és ők hogy tudják ezt elképzelni az emberi, 3D-s agyukkal?? Szóval hogyan tudnak túllépni a saját biológiailag adott korlátaikon?
Semmi cinizmus nincs bennem, tényleg érdekel.
Látom nem mindenki vette a lapot (a "poént").
Szóval a gyengébbek kedvéért : nem elképzelik, kiszámolják. Ugyanakkor küldtem egy linket ahol le van írva, hogy mégis hogy lehet elképzelni vagyis a szerző hogy tudja elképzelni a 4D-s teret.
A linken a szerző csak megérteti, de elképzelni azzal sem lehet. Érteni értjük, hogy a 4D objektumokat le lehet vetíteni a 3D-s hipersíkra, de ettől még ugyanúgy belefájdulna a fejünk, ha hirtelen a 4D kezünkbe adnának egy 4D kockát.
A klasszikus forgó 4D kockát sem látja senki úgy, mint egy merev tárgyat. Ez kb. olyan, mintha egy 3D drótkockát forgatnánk egy lámpa alatt, és az árnyékát néznénk. A fejünkben az össze tud állni az eredeti kockává, de a hiperkockát nem látjuk ilyennek, ugyanúgy nyeklik-nyaklik minden szöge, nyúlik-zsugorodik minden oldala a fejünkben, mint a sima kocka árnyéka.
> A klasszikus forgó 4D kockát sem látja senki úgy, mint egy merev tárgyat.
Már miért ne láthatná lmao
Valamennyire el lehet képzelni.
Van, aki még a 3d-t is képtelen elképzelni, nincs térlátása.
Más jobban látja a 4d-t is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!