A nagy hőkapacitásnak mindenképp a velejárója a rossz hővezetés?
A hőkapacitás azt adja meg, hogy az anyagnak fajlagosan mennyi energiát kell felvennie, hogy 1 fokkal felmelegedjen. A hővezetés pedig kb. azt, hogy ez a hőmennyiség milyen gyorsan "áramlik" az anyagban. A kérdés jó, de nincs köztük kötelezően összefüggés.
A két fogalom pl. a hődiffúziós tényezőnél kapcsolódik össze.
Köszönöm.
Már csak azt nem értem, hogy a víz miért jó hővezető? Gondolok itt a tavak befagyására: először a legfelső vízréteg hűl le, s mivel a víz sűrűsége 0-4 fok közt a legnagyobb, ez a lehűlt vízréteg a tó aljára süllyed.
Ha jó hővezető a víz, akkor nem kéne gyorsan lehűlnie az egész tónak, mikor jön a tél?? Mert pont hogy rétegesen történik a víz lehűlése, lassan.
"a víz miért jó hővezető"
Minden relatív. Azért mondják jó hővezetőnek, mert a levegőnél jobb hővezető. (Ld. pl. 15 fokos levegőn, vagy 15 fokos vízben ücsörgés.)
"Köszönöm a válaszokat, most már világos :)"
Dehogy világos. EagleHUN és #3 helyes válaszokat a sárgaföldig húztátok le pedig korrekt mindegyik.
TELJESEN két különböző alapjelenségről van szó: a hőkapacitás a kémiai kötés energia TÁROLÁSI képességét, a hővezetés pedig a halmazban lévő részecskék ELMOZDULÁSI képességét jellemzi.
A kettőnek lehet köze egymáshoz, de nem szükségszerűen, de ezt már leírták...
"a hőkapacitás a kémiai kötés energia TÁROLÁSI képességét jellemzi"
Igen, épp emiatt írtam ki a kérdést:
Vegyük például, mikor egy tó felszínét a Nap melegíteni kezdi: A napsugarak a legfelül lévő vízmolekulákat érik, amelyek kötései elnyelik a Nap energiáját. És mivel elnyelik, nem adják azonnal tovább a lentebb elhelyezkedő vízmolekuláknak, tehát a lentebb lévő vízréteg hőmérséklete egyelőre nem fog emelkedni.
Én így képzelem el az egészet, és emiatt vetődött fel bennem, hogy a hővezetés és hőkapacitás egybefügg. Hibáztam valahol? És van olyan anyag, amely felszíni molekulái szintén jól elnyelik a hőt, miközben tovább is adják a többi molekulának??
"És van olyan anyag, amely felszíni molekulái szintén jól elnyelik a hőt, miközben tovább is adják a többi molekulának?"
(Az elnyelés más mint a tárolás, és nem erről volt szó.)
Ez ellentmondásra vezet: amely vegyület jól TÁROLJA az energiát az NEM VEZETI tovább. Tehát a válaszom: nem, nincs ilyen anyag.
Persze én is tévedhetek, ha cáfolni tudok az engem is érdekel... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!