Magyarországon hogyan hozzák létre az elektromos áramot? Szenet égetnek el? (Bocsi ha rosszul tettem fel a kérdést)
"Szemétégető egy van Budapesten, de nem termel áramot"
Idézet a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű tájékoztató kiadványából:
"Az égetés során a kazánokban túlhevített, 400°C-os 40 bar nyomású gőz (29) keletkezik, amit turbinára (22) vezetve energiatermelésre használnak.
A nagyobb turbina elvételi csonkjáról vezetik el a távfűtésre alkalmas gőzt. A maradék mennyiség a turbina kisnyomású házán is végighaladva megforgatja a generátort és azon keresztül villamosenergia-termelésre hasznosul. A turbinagenerátor-egység (23) névleges teljesítménye 24 MW. A kisebb turbinából kilépő gőz közvetlenül egy távhűtési hőcserélőn (24) adja le maradék hőenergiáját, miután 3 MW villamos teljesítményt termelt a megforgatott generátor segítségével.
A Hulladékhasznosító Mű a hulladékból termelt energiából biztosítja a telephely teljes energiaigényét, ezért sem villamos energiát, sem hőenergiát nem kell vásárolnia. Ezen túlmenően jelentős mennyiségű villamos energiát és hőenergiát értékesít."
Forrás: [link]
"hanem vízgőz távozik a kéményéből"
Azért keletkezik ott más is - lásd az előbb belinkelt tájékoztató 20. oldalát ("környezetvédelem" fejezet).
Kishitűségbő MVA-t írtam, de az MW, az MVA jóval több, 31.
Nekem különböző anyagokban egyszer 18 MW, egyszer így zárójelesen kiegészítve, hogy 20 (24) MW, és a nyugalmazott igazgatójuk 2010-es anyagában "rekonstrukció után: 27 MW", egy 2015-ös karbantartási szerződésben 25 MW szerepel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!