Genetikailag 50%-ban megegyezünk a banánnal,90%-ban az egérrel, de 15%-ban a neandervölgyivel. Hogy van ez?
Pl. 90%-ban az egérrel = génjeink 10%-a olyan, hogy a másik faj egyetlen egyedében sem fordul elő.
15%-ban a neandervölgyivel: az emberek kénállományának igen nagy része (mondjuk 99%-a) megegyezik. Az eltérő rész okozza a genetikai változatosságunkat, emiatt nem olyanok az emberek, mint az egypetéjű ikrek. Ebben a variálódó részben van 15% olyan, ami megtalálható valamelyik már ismert neandervölgyi genomban is, de a korai (neandervölgyivel még nem keveredett) homo sapiens genomban nem. Egy-egy ma élő emberben a 0-4% a valószínű, a 15% úgy értendő, hogy a génjeink 85%-a minden emberben a sapiens ősöktől ered, 15%-a pedig egyénileg eltérően vagy sapiens vagy neandethalis őstől jött.
Én így értettem, legalábbis, ha valaki tényleg tudja, pontosítson lécci :)
Milliószor le kellett írnom, és most megint kénytelen vagyok, mert nem találom, hogy honnan tudnám bemásolni.
1) A DNS-t négyféle alkotóelem alkotja. Emiatt, ha veszünk két random DNS darabot, akkor azok 25%-ban egyeni fognak. Ha két dolog kevesebb mint 25%-ban egyezik, akkor legyen gyanús, hogy ott valami furcsaság van.
2) A DNS sokféleképpen el tud térni. Például lehet eleve mennyiségbeli eltérés. Ha vesszük az alábbi két DNS-t:
AGATATA
AGATATACC
akkor azt látjuk, hogy az alsó két C-vel hosszabb a felsőnél, de a többi rész ugyanaz. Akkor ezt hány százalák egyezésnek vegyük? 100% nem lehet, mert mégiscsak eltér a kettő. Viszont az a rész, ami nem az extra, mégiscsak 100%-ban egyezik. Na például az ilyesmire nincs bevett érték, vagyis csak hasra tudunk mondani egy számot.
Akkor lehet olyan, hogy csek felcserélődik néhány pozíció:
AGATATA
AGTAATA
a felsőben TA van, az alsóban AT a 3-as és 4-es pozícióban. Mindkét DNS pont ugyanolyan hosszú és pont ugyanazok a bázisok alkotják, vagyis valami 100%-hoz közeli, de nem-100% értéket kell adni neki. Mennyi legyen? Erre sincs semmi szabály.
Akkor vannak a DNS-en lényegibb részek meg kevésbé lényegiek (kódoló és nem kódoló szakaszok) A nem kódolókban sokkal nagyobb a variancia, úgyhogy ha csak a kódolót vetjük össze, akkor sokkal nagyobb % értékeket kapunk.
Éppen ezért, amikor ilyen %-értékekkel dobálózunk, akkor nagyon meg kell nézni, hogy mégis mit vetünk össze mivel. Lehet, hogy a banán-ember 60%-ot úgy kapták, hogy mit tudom én, csak citokrm-c gén kódoló részét vetették össze (ami ember és majom közt kb 100%-ban azonos), aze ember-majom 90%-ot meg úgy kapták, hogy minden inverzióra levontak 1%-ot. Most csak hasraütöttem, de a lényeg, hogy mivel nincs egységes százalékolási szabály, ezért mindenki kitalálja, hogy ő mit néz, arra kioszt valami számot, ami tökre nem összevethető egy másik kutató máshogy kiosztott számával.
Úgyhogy a legjobb az egészet elfelejteni.
AZ egerek 90 százaléka megette a banánok 50 százalékát, majd a 15 százaléknyi Neandervölgyi megette az egerek 90 százalékát.
Ennyire egyszerű. :D
#8 Remekül kifejtett válasz. Bioinformatikában vannak erre amúgy módszerek.
Pl ki lehet algoritmikusan számítani két szekvencia hasonlóságát.
Persze sokféle statisztikai score van, és megint ezer féle szempont, milyen géneket vetünk össze fajok között és pl az egyéni különbségeket hogyan számoljuk.
Pl megadunk egy küszöbértéket a hasonlóságra és akkor már lehet %-os arányt adni, pl a fehérjekódoló génekre egér és banánember között :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!