Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fenol és benzol miért...

A fenol és benzol miért színtelen, ha a konjugáltság színt kölcsönöz a szerves vegyületnek?

Figyelt kérdés

Azt tanultuk, hogy minél több "ÉN" vagy "IN" (pl buta-dién) van egy vegyületben, annál színesebb, mert ebben a környezetben könnyebb a vegyületet megszínezni, mint pl egy "sima" C6H12-nél

Akkor miért színtelenek azok a vegyületek, amik 3 kettőskötéspárt- vagy píelektronszextettet tartalmaznak?

Köszönöm!

2019. nov. 23. 21:57
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

"... minél több "ÉN" vagy "IN" (pl buta-dién) van egy vegyületben, annál színesebb, mert ebben a környezetben könnyebb a vegyületet megszínezni, mint pl egy "sima" C6H12-nél."

Ez a mondat sajnos értelmezhetetlen. Nem tudom hova jársz iskolába vagy ki tanította ezt, de el kell felejteni.

A vegyületek színének egyik oka lehet valóban a kiterjedt elektron konjugáció. Az antracén még színtelen, de a tetracén már narancssárga és a pentacén pedig kék:

[link]

[link]

[link]

A konjugáció nagyobb mértékű kiterjedésével tehát a szín mélyül. Minél nagyobb teret "fog át" tehát az elektron az adott molekula orbitálon (MO), annál kisebb energiájú fénykvantum képes elektronátmenetet okozni és így a megfelelő színt elvenni a látható skálából. (Mert ugye a fehérből megmaradó színt észleljük.) A benzol, naftalin és antracén azért nem színes, mert csak UV foton képes gerjeszteni az elektronokat.

Megjegyzés: az elektron átmenet a molekula kötő és lazító MO-jai között zajlik.

2019. nov. 24. 09:49
 2/3 A kérdező kommentje:

Koszonom, de sajnos nagyon nem ertem ezt most igy

“Csak UV foton kepes gerjeszteni az elektronokat” - a foton egy ugyanolyan elemi reszecske mint az elektron vagy a neutron, hogy jon ez most ide? Tudom hogy a foton szinezi meg vegul gerjesztessel es ez adja a vegleges szint, de miert nem jatszodhat le ez a folyamat a naftalinnal is es a fenolnal meg a tobbi szintelen vegyuletnel is?

Ja es mi az a “lazito MO”? Te itt a nemkoto molekulareszekre gondolsz? Vagy ezt igy meg nem hallottam

2019. nov. 24. 10:30
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha az ultraibolya tartományba eső fénykvantum (Einstein nevezte el ezt a fényt, mint elektromágneses sugárzást alkotó részecskét fotonnak) okoz elektronátmenetet, akkor nem látunk színt mert a látható tartomány összetételét nem módosítja.

Például a növények zöld színéért felelős klorofill a látható tartományba eső "vörös" fotont nyeli el, így a látható tartomány összetétele módosul és a vörös kiegészítő színét a zöldet érzékeljük.

Minél kiterjedtebb a konjugáció annál kisebb energiájú foton is elég ahhoz hogy elektronátmenetet okozzon.

A lazító molekula orbitál pedig már egyetemi szint.

2019. nov. 27. 09:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!