Van itt olyasvalaki, aki csillagásznak készül?
Tök jó, hogy van itt ilyen emberke!
Milyen tárgyak vannak/voltak alapképzésen? Mi volt ami szemétparaszt tárgy volt/lesz? Ha mész mesterképzésre akkor anynira nem csalódtál a szakirányban nem? Milyen szakirányok voltak/lesznek? Engem érdekel ám.
Nah meg én is amatőrcsillagászkodom. Beszereztem egy távcsövet viszonylag olcsóért és hát kb. 4x ha belenéztem a félév alatt. Nem olyan könnyen megy. Már nem a belenézés, hanem az időjárás, a kedv, néha van hogy szép az idő de 11 fele azt mondom hogy majd holnap :P. És persze onnantól 1 hétig rossz idő, utánna időm nincs, aztán el is felejti az ember... Nah meg pici távcső, hold-ra jó, meg szaturnusz gyűrűjét megnéztem vele... 114/900
De ilyen számolások meg hasonlók, szerintem kedvem se lenne hozzá. Miket számoltok? Gondolom van analízis meg hasonlók is (mármint ember által hallott tantrágyak is)
Hát egyenlőre ennyi jutott eszembe :)
Köszönjük a választ, jó hogy van ilyen ember (biztos ha keresnénk lenne több fórumon is de így most csak Te vagy nekünk :) ).
Mi a jelentős eltérés a fizika v. a földtudományi szakon? Miből mik lehetnek? Mennyire látszik biztosnak majd az elhelyezkedés a szakmában? Látszik biztosak tűnő munkahely ilyen végzettséggel?
Én igazából infósként lassan végzek BSC alapon, és valóban ugyanilyen nevű felesleges tárgyak előfordulnak mint menedszment minbizt előfordul... (nálunk szerencsére a tanár is lesz@rta). A matek is nagyjából hasonló(nevűek), ami kemény lehet még az a fizikai tárgyak. Húú abból nagyon nem voltam jó, pedig nálunk csak fizika 1-2 volt.
A csillagász tárgyak meg hát igen.
Ami az én iskolámban elmondható volt, hogy az elején nálunk is sok volt az úgymond értelmetlen tantárgy. Viszont az utolsó 2 félévre csak szakos tárgyak voltak. Gondolom ez nálatok is így lesz.(?) Lehet az észlelés is megfog sűrűsödni a későbbiek folyamán? Hol zajlanak az észlelések? Kibérli a suli valamelyik csillagvizsgálót, vagy van a suliba építve obszervatóruim (vagy hova gondolok éppen?), esetleg mobil kereskedelemben kapható távcsövekei vanank, és azokat használjátok?
Az utolsó válaszoló írta hogy:
„Ha olyan kevés a gyakorlat, akkor mégis mire számítanak, ki fogja a jövőben felfedezni azokat az üstökösöket, amelyek esetleg belecsapódhatnak a földbe???”
A helyzet az, hogy nem kevés a gyakorlat, sőt szinte minden tárgyból van. Ahogy a kolléga írta több a számolás mint a nézelődés. Neki nem az lesz a dolga, hogy felfedezze az objektumokat, hanem a gépek által felfedezett objektumok pályáját, fizikáját, anyagát ki tudja számítan.
És sajnos probléma a teljes oktatással, hogy pl. míg én informatikusként végeztem, egyetlen egyszer sem bontották szét a számítógépet, hogy ugyan már nézzünk bele hogy mégis mi van a ház alatt. Ergo kell a szakma iránti elhivatottság.
Olyan kérdésem lenne, hogy milyen szakmai buktatós tárgyak vannak? Nálunk sok volt. Van akinek a programozás a mumus, van akinek az architektúrák, van akinek az elektró. A csillagász szakmábhan milyen hasonló nagysúlyú "szóró" tárgyakról hallottlá/éltél meg. A matek fizika egy dolog, nah de szakmai. LEsz mittudomén "nap", hold", "mélyobjektumok" tárgy? A szakmai részét nehéz elképzelni. Mert ugye a valóságban ahogy valaki is írta, elolvas az ember 1-2 könyvet és a téma császárának godnolja magát :P. De mittudomén egy-egy napkitörést, napszelet számolni az már eszébe nem jut az egyszerű halandónak.
Bocsánat a hosszú hsz-ért.
"És sajnos probléma a teljes oktatással, hogy pl. míg én informatikusként végeztem, egyetlen egyszer sem bontották szét a számítógépet, hogy ugyan már nézzünk bele hogy mégis mi van a ház alatt. Ergo kell a szakma iránti elhivatottság. "
Nekem is van informatikai papírom, de nem dicsekszem vele. Amikor 1997-ben a fősulin 3 (általunk használt) oktatóteremből 1 XT-hálózat, egy hálózat nélküli vírusokkal teli 386-os, meg egy hálózatos 386-os ca. 5-6 db géppel, akkor szerinted milyen színvonalú oktatás lehetett?
Gépbe nem néztünk igazán, csak tessék-lássék, pedig volt olyan tárgy, aminek a tematikájába ez bőven belefért volna.
Igazából én sem dicsekszem vele, főleg hogy még nincs a kezembe a diploma (nyelvvizsga hiány maitt).
Attól függetlenül nem bánom hogy idejártam, a tudásom megsokszorozódott a fősulin, tényleg tanultam olyan dolgokat amikbe soha nem fogtam volna bele. Még ha lehet pénzre nem is tudom majd váltani a munkaerőpiacon.
És szerintem a csillagász kollégának is lesznek még hasznosabb gyakorlatai is mint a differenciálegyenletek. Csak hát valahol el kell kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!