Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az oxygénes víz milyen hatásme...

Az oxygénes víz milyen hatásmehanizmus alapján működik?

Figyelt kérdés

Léteznek úgynevezett oxygénes vizek. Ezekről a gyártók azt írják, hogy extra oxygénnel dúsított. 50g/l O2 tartalom van ráírva pl. Előszür mint minden természettudományokban jártas ember naná, hogy nem hittem el. Viszont mivel barátom esküdött rá, hogy nagyon jó lesz a közérzete tőle kipróbáltam magam is, hátha van egy kia hatása. Azóta rendszersen fogyasztok különböző gyártó oxygénes vizét.

Alap fizikai,kémiai ismereteinkkel ezt nem tudjuk megmagyarázni. Ugye mi az hogy vízben viszed be az oxigént a szervezetbe, amikor az orrod azért van ? Még az egyetemi szintű fizikával, kémiával sem lehet ezt megérteni. Olvastam a gyártók magyaráőzatát, de nem értem ezek alapján magam sem a hatásmechanizmusát. Akármennyi oxigént tudnának vízbe tölteni a levegővel sokkal többet tudsz belélegezni. Miért hat mégis a víz?

Olvastam hogy mennyi embernek segít a legkülönfélébb betegségesben. Rákot, daganatot, krónikus betegségeket gyógyít meg. Magam is sokkal energikusabb, frissebb vagyok. Figyelmem, közérzetem is szignifikánsan sokkal jobb. Lehetséges, hogy "véletlen" olyas valamire jöttek rá ezek a cégek, amit ők sem értenek csak valamilyen szöveggel el kell adni a terméket ? Lehet hogy csak én nem értem és valamiért a vízből jobban tud hasznosulni az oxigén? A legjobb hatása a magyar kaqunnak van minden embernél, ez sem lehet véletlen és ők titkosítják a tehnológiát. Lehet valami más mehanizmus révén hat a víz?

2019. nov. 22. 08:54
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
95%
placebo hatás
2019. nov. 22. 09:27
 2/30 anonim ***** válasza:
92%

6-7 g/l szén-dioxid van a szénsavas ásványvízben. A szén-dioxid kémiailag is oldódik (szénsavként), az oxigén csak fizikailag, tehát az 50 g/l erős túlzás.

Amellett minden állott víz oxigénes, mert beleoldódik a levegőből, a PET palackban van max. 4 atm. nyomás (3 atm. túlnyomás), tehát max. négyszer annyi oxigén lehet benne, mint a pohárban az éjjeliszekrényre tett vízben.

Míg a szénsav némileg tartósítja a vizet - később poshad meg a szénsavas víz, mint a mentes - az oxigén elősegíti a romlást. Ha mégsincs kellemetlen íze, akkor az angy tisztaságú (szervesanyag-mentes) víz lehet, talán ettől van hatása, de szerintem ez is inkább placebóhatás.

2019. nov. 22. 09:36
 3/30 anonim ***** válasza:
79%
De megnéznék egy oxigén mentes vizet. Ugyanolyan a hatásmechanizmusa, mint a jósoknak, tisztánlátóknak, sámánoknak: a hiszékenyek jól fizetnek.
2019. nov. 22. 09:41
 4/30 anonim ***** válasza:
87%

Placebohatás.

Az oxigén nagyon rosszul oldódik a vízben, szóval már a palackban, az állás során kijön belőle.

Ami keveset mégis lenyelsz, az a mozgás és a meleg hatására kijön belőle, és kibüfögöd.

Ami kevéske marad, azt pedig a gyomrod nem tudja jól felszívni, kicsi a felülete hozzá.

2019. nov. 22. 10:51
 5/30 anonim ***** válasza:
91%

Az ilyen "kezelések" vizsgálatának nem véletlenül az az alfája és omegája, hogy kettősvak-tesztet kell végezni. Ugye itt nem az a kérdés, hogy van-e a szernek hatása (a placebóhatás IS hatás!!!), hanem az, hogy ez a hatóanyag

specifikus fiziológiai hatása-e vagy sem. A placebóhatás ugyanis nagyon erős dolog. Sokan csak legyintenek, hogy oké, sokkal jobban érzem magam, de abból csak egy kicsi a placebó, a többi az biztos maga az anyag. Pedig pont az ilyen közérzet meg hasonló lelki dolgok azok, amik akár teljes mértékben is placebóhatás lehetnek.

De miért kettősvak? A sima vakteszt (egyszeres-vak) azt jelenti, hogy te nem tudod, hogy placebót kapsz-e, de az orvos (pl egy gyógyszerkísérletben) tudja. Azonban kimutatták, hogy mivel ő tudja, már tudat alatt is kicsit máshogy viselkedik azokkal akiknek a placebót adja, mint akiknek a rendes szert. Kicsit jobban mosolyog, 10%-kal több időt tölt velük, stb. És az ilyen kis eltéréseknek is van hatása a pszichére és ezzel a kísérlet kimenetelére, vagyis akaratlanul is különbséget generál a placebó és a nem placebó között. Márpedig mi azt akarjuk tudni a teszten, hogy mi a valós különbség, nem pedig azt, hogy mi az amit csak az orvos extra mosolya tett bele. Ezért azt csinálják, hogy az orvos sem tudja, hogy mit ad neked, csak egy kódolt tasakot kap. Vagyis ő is "vak".

Vagyis mielőtt kijelented hogy a "szignifikánsan jobb" közérzeted biztos az oxigéntől van, tedd fel magadnak a kérdést: letesztelted-e valaha is az oxigénes vizet úgy, hogy valaki oxigénesnek nevezett vizet adott, amiben nem is volt oxigén (vagyis placebó-vizet)? Legalább vakteszttel, de lehetőleg kettősvakkal? Mert ha nem, akkor nem érdemes túlgondolni az oxigénes víz hatását.

Félreértés ne essék, senki nem vonja kétségbe, hogy jobban érzed magad. A placebóhatás olyan erős, hogy még akkor is működik, ha pontosan tudod hogy placebó. Máshogy mondva: hiába tudod hogy csak kamu cukordrazsét szedsz a fejfájásra, maga a rituálé hogy beveszed, elmulaszthatja a fejfájást. (Ezt hívják Open Label Placebonak, OLP-nek, keress rá.) Esetedben a jobb közérzetet simán okozhatja ugyanez a "valami különlegeset teszek magamért" rituálé, vagyis hogy megveszed az extra vizet, odafigyelsz rá, elégedett vagy hogy ezt iszod stb.

Úgyhogy el is értünk a mondanivalóm végére: amit te iszol az igazából nem oxigénes víz, hanem oxigénesnek hazudott (placebó) víz. Nincs benne extra oxigén, nem is lehet beletenni, nem is maradna benne miután kinyitottad és ha mégis, azonnal kibüfögnéd miután megittad. Úgyhogy valószínűleg a legnagyobb hatás amit érzel, az a placebó, de mint mondtam, ennek tudata (OLP) nem befolyásolja a hatást. Egyetlen lehetséges nem-placebó hatása lehet neki, mégpedig az, ha tudat alatt többet iszol belőle, mint rendesen innál, és folyadékpótlásod emiatt jobb, mint előtte volt. (Sajnos nagyon sok ember nem iszik eleget, mert elfelejti, vagy hiába szomjas egy kicsit, lusta kimenni stb. A dehidráltság majdhogynem "népbetegség", úgyhogy már ha csak ezen segít az oxigénes vized, már valós hatása van, de nem az oxigén miatt.)

2019. nov. 22. 10:56
 6/30 anonim ***** válasza:
89%

# 5

én is akartam írni a kettős-vaktesztről, de nem akartam elmagyarázni...

van ismerősöm (nyanya), akinek állítólag a himalájai sótól a vérnyomása 200-ról 120-ra állt be

meg megszűnt a refluxa stb

na annak magyarázhatod a placebo hatást, ha arany árban lenne, akkor is azt venné és belehalna, ha normál sót kéne használnia...

2019. nov. 22. 11:20
 7/30 anonim ***** válasza:
85%

"Akármennyi oxigént tudnának vízbe tölteni a levegővel sokkal többet tudsz belélegezni."

Ez így van. Literszám ihatod az O2 feliratú vizet, de egy mély sóhajtással több oxigénhez jut a szervezeted.

2019. nov. 22. 13:08
 8/30 anonim ***** válasza:
84%

"Ezekről a gyártók azt írják, hogy extra oxygénnel dúsított. 50g/l O2 tartalom van ráírva pl."

Aha... 4 bar-os nyomásnál és ~6°-os hőmérsékletnél, sószegény vízben:

[link]

magasabb hőmérsékleten/alacsonyabb nyomáson csökken az oxigén oldhatósága (szóval ha kitöltöd egy pohárba a vizet, már csökken).

"Lehet valami más mehanizmus révén hat a víz?"

Mint az előzőek mondták: placebo.

Itt:

* [link]

* [link]

elérhető egy oxigénezett víz szórólapjának a kielemzése - érdemes elolvasni.

De az Indexen is foglalkoztak vele:

[link]

2019. nov. 22. 14:05
 9/30 Wadmalac ***** válasza:
87%

Zseniális ötlet. Igaz, hogy nem jó semmire, de legalább facán tud oxidálni mindent, ami a vízben oldott és még nem oxid, meg legalább nem döglenek meg benne az aerob bacik, mint a szénsavasban és végre az ásványvíz is meg tud romlani.

Hatalmas potenciál van a dologban.

Ja, nem.

A nyolcvanas években létezett egy ananászos üdítőital, szénsav helyett oxigénnel dúsítva. Hatalmas újítás volt.

Aztán megszűnt, mert szavatossági időn belül romlott alkoholosra.

Amit azért sokak értékeltek a délelőttönkénti szeszvásárlási tilalom idején. :D

Én azt mondom, ha CO2 helyett más gázt akarunk egy nedűbe tölteni, legyen, de akkor inertgázt.

Guinness rulez.

:D

2019. nov. 22. 14:56
 10/30 anonim ***** válasza:
35%
A hélium oldódik vízben? :)
2019. nov. 22. 15:17
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!