Több százezer év múlva a kutyák elkezdhetnek beszélni?
Mi az hogy "százezer év múlva"...?
Az én kutyám már most is szokott beszélni a szomszédék kutyáival főleg holdfényes éjszakákon. Sokszor zavar is a sok beszédük. Mintha kínaiul mondanák: nem értem meg, de ez az én hibám.. :D
Ez még nem igazán beszéd, inkább ének.
Az az embernél is megelőzhette a beszédet.
@Kérdező: "Mi van akkor ha folyamatosan fejlődni fog az agyuk,egyre többre lesznek képesek,és előbb-utóbb beszélni is megtanulnak?"
A kutya az érdekeink tükrében alakul hol okosabbá, hol butábbá (mi vagyunk a kutya evolválását behatároló környezet) bizonyos területeken, ami ugyanúgy vonatkozik a kutya hangképzésére is. Az ember a kutyát szolgaként tartja, és számára bőven kielégítő, hogy a kutya nem tud beszélni, és bár örül neki, ha a kutyája érzelmesebb, mint a többi, de összességében mindig az lesz a jellemző, hogy nem szeretné, ha igazi versenytárs alakulna ki mellette, mert egy egyre jobban beszélő kutya egyre inkább lelkiismeret furdalást okozna, sőt, idővel félelmet is, hogy egy értelmes lényt szolgaként tart, és amely szolga egyre inkább tisztába jönne azzal, hogy ő szolga.
Roppant valószínűtlen tehát, hogy az emberi szelekció a kutyák között valaha is olyan irányt venne fel, ami elősegítené a kutyák minél emberibb jellegű beszédképességének kialakulását. Sőt! Nem tudatosan, de az eredőt tekintve ezt inkább mindig akadályozni fogjuk. Az ember érdeke az, hogy a kutya kutya maradjon.
Másrészt, ha elkezdenének a kutyák beszélni, azok nyelve, pofája és miegyebe is már teljesen másképp nézne ki, így ezek a lények már biztosan más nevet kapnának, tehát ezért sem fognak a kutyák soha beszélni. Ilyen alapon azt is állíthatnánk, hogy a világ legelső halai is megtanultak beszélni, hiszen mi is a halakból lettünk, ennek ellenére mi egyáltalán nem tartjuk magunkat halnak, és nem is gondoljuk azt, hogy a halak tanultak meg beszélni, hanem inkább az ősember.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!