Az egyik alapvető kölcsönhatás:
Ha nagyon egyszerű választ szeretnél:
A tér(idő) elhajlásának mértéke.
2: "A tér(idő) elhajlásának mértéke."
Ez az amiben én kételkedek.
A gravitáció függ a tömegtől, a téridő elhajlásának mértéke pedig csak a térfogattól kell, hogy függjön.
Tenzorszámítást tanultál?
Differenciálgeometriát?
Addig ne kételkedj. Ebbe amúgy sem "hinni" kell.
" Ebbe amúgy sem "hinni" kell."
Mondtam én ilyet?
Nem hinni szeretnék benne, hanem megérteni.
Adott a tér. Ennek szerkezete deformálódik a bele helyezett, benne helyet foglaló anyag által.
Ez a deformitás, hogy függ össze az anyaggal, annak tömegével?
Az adott anyag tömege a saját tömegközéppontja felé húzza a téridőt. Valahogy így kell elképzelni.
Csak a Föld tömege nem elég nagy hogy ez releváns legyen.
> Ez az amiben én kételkedek.
Kételkedni szabad. Hogy észszerű-e kételkedni? Az attól függ, hogy a kétely mennyire megalapozott.
> A gravitáció függ a tömegtől
A newtoni fizikában attól. Az általános relativitáselméletben jórészt attól, de más tulajdonságoktól is, pl. a perdülettől is. De a tömeg nagyságrendekkel nagyobb mértékben járul hozzá a téridő görbületéhez, így minden más mennyiség csak szélsőséges, extrém esetekben kap szerepet, inkább csak elméleti szinten, mintsem valós jelenségek esetén.
> a téridő elhajlásának mértéke pedig csak a térfogattól kell, hogy függjön
A térfogat eleve már a térben értelmezett viszonyrendszer. Persze lehet ilyet állítani, de észszerű attól lesz, ha úgy definiálod a térfogat, a tér fogalmait, hogy a kijelentés értelmezhető legyen, illetve valamiféle kutatási eredménnyel, megfigyelésekkel, esetleg képletekkel támasztod alá a kijelentésedet.
> Ez az amiben én kételkedek.
Visszatérve ehhez a kijelentésedhez, és csatlakozva #6 válaszához, a kételkedésnek akkor van értelme, ha érted azt, amiben kételkedsz. Észszerű kételkedni abban, hogy egy 2*2-es mátrix determinánsának abszolút értéke azonos a mátrix sorai, mint sorvektorok által kifeszített paralelogramma területével? Ha fogalmad sincs arról, hogy mik azok a mátrixok, vektorok, hogyan és miért úgy kell kiszámolni egy mátrix determinánsát, ahogy, mi a paralelogramma és mi a területének a képlete, akkor a kételkedésednek semmiféle racionális alapja nincs, mert nem hogy valamiféle hipotézis nincs mögötte, de a tárgyalt téma megértése is hiányzik. (Erre szokták azt mondani, hogy „nem tudom, mit mondasz, de nem értek egyet.) Észszerű kételkedni abban, hogy az elektromos teljesítmény egyenesen arányos a feszültség négyzetével, és fordítottan arányos az ellenállással? Ha homályos fogalmaid sincsenek arról, hogy mi az a teljesítmény, feszültség, áramerősség, ellenállás, nincsenek sem elméleti levezetések, sem kísérleti eredmények a kételyed mögött, akkor az nem tudomány, hanem maximum valami álbölcselkedés, fantazmagória, esetleg sci-fi. Jobb esetben, rosszabb esetben szimplán csak a tudatlanság magabiztossága. Olyan ez, mint a sakkban a kibicelők. Abban, hogy mit kellett volna lépni, mindig az a legbiztosabb, aki a legkevésbé tud sakkozni.
Tehát a kételkedéshez térjünk vissza akkor, ha tökéletesen, képletek, matematika szinten megértetted az általános relativitáselmélet összefüggéseit. Utána lehet elméleti, vagy kísérleti megfontolások alapján kételyt támasztani vele szemben.
A tér görbülete nem látszik három dimenzióban.
Ott torzulásokat tudsz észlelni, mérni, de az a szép, gumilapba süllyedő labdás ábrázolás nem 3D-ben történik.
És láthatóan, aki nem tud eleget erről, az szépen félre is érti.
A tér görbületének semmi köze a térfogathoz. Az a 3D-s térben mérhető fogalom, a tértorzulás meg nem.
Sajnos pár sorban nem lehet annyit írni a komplett rel. elméletről, hogy ez kitisztuljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!