Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Pince vagy akna szellőztetés...

Pince vagy akna szellőztetés kialakításánál miért indul meg a légáramlás az akna aljáig levezetett csőtől az akna tetején található nyílás vagy cső felé?

Figyelt kérdés

Egy szivattyúkkal foglakozó weboldalon ajánlják, hogy a szivattyú akna szellőztetését meg lehet oldani úgy, hogy 2 lyukat vágunk az akna fedőn és az egyik lyukba egy csövet helyezünk ami leér egészen az akna aljáig. Ekkor a csövön hideg levegő fog beszívódni, a szabad nyíláson pedig a meleg távozik.

Nem teljesen értem. Hogyan tud egy csőben (kvázi kémény) az áramlás lefelé végbemenni. Főleg, hogy a pince vagy akna alján hidegebb a levegő mint a külső levegő hőmérséklete. A meleg levegő felfelé szeret menni nem lefelé. Mint ahogy a kéményben is a füstgáz melegsége miatt alakul ki a huzat. Mit érthettem félre? :)

2019. nov. 4. 11:38
 1/9 anonim ***** válasza:
59%
Ha elég mély az akna, vagy nem túl nagy légterű a pince, akkor ott a földben tárolt hőmennyiség miatt melegebb lesz, mint felette, a külső hőmérsékleten. Ez beindíthatja a lassú légcserét.
2019. nov. 4. 11:49
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, de nem lettem közelebb.

Télen lehet igaz, hogy a pincében melegebb van mint kint, de nyáron? Illetve azon a weboldalon azt írták, hogy a csövön szívja be a friss levegőt, de én azt nem értem, hogy hogyan tud a kinti melegebb levegő lefelé áramlani egy csőben.. Mi készteti erre?

2019. nov. 4. 12:48
 3/9 A kérdező kommentje:

OK, van egy ötletem.. :)

Ha csak egy lyuk lenne a pince tetején, akkor is lenne valamennyi légármalás/csere, csak akkor ugyanazon a lyukon kellene ki és be is áramlani, ezért nagyon lassan és rossz hatékonysággal cserélődne. Ha jól sejtem csak a felső légrétegek mozognának, az alsók szinte alig.

Viszont ha van egy másik nyílás a plafonon, akkor meg tud indulni a légáramlás a környezeti nyomás és hőmérséklet változásoktól függően ebbe vagy abba az irányba. Ez már hatékonyabb, de még mindig csak a felső légrétegek mozognának főleg. Viszont ha a másofik nyílás a szoba legalján van akkor már függőleges irányban is meg tud indulni az áramlás.

Ami még pici kérdőjel, hogy miért a levezetett csövön történik a beszívás.

Talán a cső saját belső légtere mivel kisebb a szobánál ezért a szoba felső légrétegében lévő nagyobb mennyiségű meleg legeő nagyobb nyomással igyekszik kifelé? Ha így van innentől nyilván elkezdi "szívni" a csőből és megindul a körforgás.

Lehet, hogy nem ez e mgoldás, nem tudom.. :)

2019. nov. 4. 13:17
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A dolog nyitja a légnyomáskülönbség. A hideg levegő sűrűbb, nehezebb. Fent meleg van, a szűk csőben lévő levegő számára az alacsonyabb légnyomás szívóhatást gyakorol az alsó légrétegre. Ez akkor is igaz, ha fent szél fúj, mert a mozgó levegő is ritkább.
2019. nov. 4. 13:43
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Ok, jogos. A meleg felfelé áramlása miatt a cső alsó nyílásán, szívó hatás alakul ki. Azért már közel jártam.. :)

Viszont eszembe jutott még valami.

A kéményeket (sima passzív, nem ventillátoros kémény kályhához) azért szokták magasabbra építeni mint a házon lévő ablakok, hogy a kémény ne tudjon a beltér irányába áramlani?

Hiszen a fentiekből kiindulva elvileg előfordulhatna az, hogy ha a kémény teteje egy szinten vagy alacsonyabban van mint a legmagasabb ablak akkor az ablakon áramlik kifelé a benti levegő és a kéményen be a kinti.

Vagy ha nem akkor vajh miért nem..?

2019. nov. 4. 14:38
 6/9 Wadmalac ***** válasza:

"A kéményeket (sima passzív, nem ventillátoros kémény kályhához) azért szokták magasabbra építeni mint a házon lévő ablakok, hogy a kémény ne tudjon a beltér irányába áramlani?"

Ha be van fűtve, illene, hogy a kályhában legyen melegebb, mint akár a szoba légterében, akár kültérben.

Akkor meg automatikus a feláramlás beindulása.

A kémény magasságával a szívóhatás növekszik, de mondjuk lassabban indul be.

A kéménymagasságra amúgy előírások vannak, nem a szívóhatás miatt, hanem hogy a szomszéd ne hányjon taknyot tőle, meg a tetőn kialakuló esetleges szélturbulencia ne okozhasson visszafújást, mert akkor a kályhás lakó hány taknyot.

2019. nov. 4. 15:00
 7/9 A kérdező kommentje:

Ha már be van fűtve, akkor nyilván. De begyújtáskor, amikor még hideg a kémény?

Csak azért nem egyértelmű ez az egész számomra, mert a 2 eset nagyon hasonló.

1. Van egy pince, egy nyílás (ablak, vagy bármi) magasan és egy cső a padlótól a szabadba (olyan mint egy mini kémény). Ebben az esetben a csőben a levegő lefelé fog áramlani.

2. Adott egy ház (szoba) amin vannak ablakok, és van benne egy kémény (kvázi cső - főleg ha bélelt), de ott a levegő felfelé áramlik.

Vagy amíg nincs begyújtva simán mehet benne lefelé is?

Most leszámítva a páraelszívó és egyéb aktvív eszközök zavaró hatását, csak úgy passzívan.

2019. nov. 4. 15:26
 8/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

"De begyújtáskor, amikor még hideg a kémény?"

Akkor jön is vissza a füst, ha éppen nincs szél a kémény fölött és a szoba ugyanolyan hideg, mint a kémény feletti levegő.

Mert ha van szél, akkor van szívóerő hőkülönbség nélkül is.

Porlasztó működése megvan, ugye?

2019. nov. 4. 15:31
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Igen, a porlasztó jó példa volt!

2019. nov. 4. 16:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!