Az alkoholtartalmon kívül min múlik, hogy egy szesz mennyire okoz másnaposságot?
Úgy tanultam annak idején, hogy az acetaldehid a legfontosabb faktor a másnaposságban. Ezen kívül személyes tényezők is nyilván szerepet játszanak, például ha ki vagyok száradva, akkor nem fogok frissen és üdén felkelni.
Viszont saját tapasztalataim alapján olcsó sörtől / tablettás bortól még nem nagy mennyiség esetén is erős diszkomfort érzésem van a fogyasztást követő pár óra után (ahogy idősödöm, egyre inkább). De például Chivas Regalnál még nagy mennyiség esetén sem éreztem soha semmi rosszat.
Lehet élesztőérzékenység is.
Egy időben volt, hogy csapolt söröktől +12 órával fogyasztás után, széthánytam magamat. Igaz 4-5-6 korsó után.
Sör, bor után mindig élesztőérzékenységem volt.
vagy lehet nocebo és placebo hatás együtt
ha olcsóságot iszol másnap már várod a rosszullétet...
Szerintem semmi sincs a drága, minőségi italokban, ami segítené az alkoholbontást.
Próbáld ki a legolcsóbb, "vodkát" amiben csak finomszesz és víz van.
Ebben van a legkevesebb dolog, amit a szervezetnek "fel kell dolgoznia". (semmi színanyag, aroma, adalék...)
Köszönöm a válaszokat! Az élesztőérzékenység ritka betegség, de valóban okozhat émelygést, hányást.
Elképzelhető, hogy akkor nem az olcsósággal van összefüggésben a dolog, hanem az ital fajtájával. De a placebo is jó válasz, azt elfogadom.
ha élesztőallergia lenne, akkor már tudnának róla.
-a kenyér, kelt tészta is okozna problémát-
Az összetételben leginkább az erjedési/egyéb kongenerek összetétele és mennyisége tesz különbséget, és valószínűleg az is, hogy személy szerint milyen kongenerekhez vagy hozzászokva. Pl. sokszor hallottam whiskysektől, hogy a pálinka okoz másnaposságot, és pálinkásoktól, hogy a whisky...
Olcsó bornál és pálinkánál a gyümölcs romlékonysága, illetve a hibátlan gyümölcs ára miatt jellemző az előnytelen kongenerképződés. Olcsó sörnél szintén elképzelhető hasonló gond „a szart is kierjeszteni a sörléből” elv miatt.
A mai vodkák közt gyakorlatilag nincs ilyen különbség, és más finnomszesz alapú italok közt sem (hacsak nem répamelaszból van, ami érthetetlen okból tényleg odaver). Olcsó és drága whisky közt szintén nem nagyon lehet érdemi különbség.
Az alkoholtartalom önmagában nem tesz másnapossá (hacsak nem a gyomor szintjén), az elfogasztott alkoholmennyiség sokkal inkább. A magas alkoholtartalom max. akkor okoz súlyosabb másnposságot, ha hülyegyerek módjára issza az ember, és hirtelen rekord véralkoholt csinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!