Mennyire biztonságos rádiumos órát viselni?
Az "u" a uSv-ben mikrot jelent? Mert akkor a 20uSv/h kb ugyanaz a sugárzás ami a nemzetközi űrállomáson tartózkodókat éri. Egy nap alatt kb annyi sugárzás ér mint 1.5 doboz cigaretta elszívásától. Annyi, mint ha óránként kétszer készítenének röntgen felvételt az állkapcsodról a fogorvosnál. Én nem hordanám :D
Régen, amikor nem ismerték a különböző sugárzások élettani hatását, szerettek mindenbe rádiumot tenni, csak mert miért ne :P
1es vagyok, csak annyit fűznék hozzá a témához 2es után, hogy annyira nem ismerték a radioaktív sugárzás élettani hatásait, hogy Las Vegasban (még mielőtt a kaszinók városa lett volna és csak egy kisváros volt a sivatag szélén) a lakók rendszesen kivonultak az atomrobbantásokat nézni, mert milyen jól néz ki a gombafelhő. (forrás: Bill Bryson - The Life and Times of The Thunderbolt Kid)
Meg rádiumos festékes edényeket is készítettek, mert milyen szépen világít a sötétben. Az ezeket festő nők meg a festés közben rendszeresen megnyalták a rádiumos ecsetet és hát szegények hamar meg is haltak. Ekkor jöttek rá, hogy valam nem stimmel.
Az én kedvence esetem a Radithor és Eben Byers esete.
Eben több féle rákba halt bele egyszerre a Radithornak köszönhetően. A belső alpha sugárzás a lehető legrosszabb fajta, de a rádium leányelemei is egyre nagyobb mértékben voltak jelen a szervezetében, így halála után is egyre csak nőtt a testéből érkező sugárzás.
Ha arra gondolsz, hogy a hátlapján csak töredéke a sugárzás, és ez van a karodon - ez csak kis részben igaz.
Ha felveszel egy inget, pulóvert, kabátot, akkor konkrétan a karodhoz szorítod a sugárzással telített levegőt.
(Ha zsebóra, akkor is hasonló a helyzet.)
Az utolsó hülyeséget ír! Ilyen mértékű sugárzás, olyan hatással van az emberi szervezetre, mintha másfél óránként kapnál egy tüdő röntgent, ami nem egészséges.
A Panerai cég, a második világháború során rádiummal festett órákat adott a német hadsereg katonáinak. Ezek voltak a Panerai Radomir órák. Ezek viselésébe 2 ember biztosan belehalt. A radium nem egy jujj de jó dolog. Nagyon káros az emberi szervezetre. Szerintem inkább ne hord!!!
Azt hiszem az 1920-as években mikor a rádium még újdonságnak hatott, és nem ismerték a veszélyeit, akkor történt meg a rádium lányok esete. Egy ora gyártó cégben, a számlapokat a hölgy munkatársak rádium festékkel festették, mindenféle óvintézkedés nélkül, ráadásul az ecsetet még meg is nyalták így még több radioaktív anyag került a szervezetükbe, melynek nyomán szörnyű kínok között haltak meg szegények.
A rádium festéket, talán a 80-as évek végén tiltották be végleg, a káros hatásait ekkor tudták már ténylegesen bizonyítani. Ekkor jöttek létre a Seiko Lumibrite, és a svájci Luminova festékek, melyek nem, vagy csak nagyon kis mértékben sugároznak, mely az emberi szervezetre nem ártalmas. Most is gyártanak radioaktív tricium gázzal töltött kis 1-2mm vastag üveg csöveket, melyeket az órák számlájára tesznek, és nagyjából 30-évig világít tőle az órád, 15 év a felezési ideje. A tricium , olyan kis sugárzást bocsált ki, melyet a kis hajszálnyi vastagságú üvegcső amibe beletöltik, már felfogja. Ilyen órák például A Vostok Europe orák. (Mondjuk én nem hordanék ilyet, egyrészt nem szeretem a radioaktív dolgokat, másrészt pedig hiába kiváló minőségű, és elképesztően szép órákat gyárt Vostok Europe, ha batár nagyok.)
A rádiumnak, most fejből mondom, talán 1600 év a felezési ideje, és ha még az óra nem is világít a sötétben, az nem jelenti azt, hogy a rádium már nincs jelen, ugyanúgy ott van, csak a benne lévő festék anyag kopott le, de ettől még ugyan úgy, stabilan sugároz. Én nem hordanám. Amúgy milyen márkájú óráról van szó?
8.vagyok.
Milyen márka? Lehet, hogy azonnal tudok rá vevőt! Tölts fel képeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!