Mitől függ egy vegyület vízelvonó képessége?
Pl H2SO4 + glükóz —> CO2 + H2O + SO2
Itt a kén miért nem magához vonzza a víz alkotórészeit?
Miért lesz külön az SO2 a H2o-tól?
Egyáltalán mi határozza meg egy anyag vízelvonóképességét? Pl miért nagy a h2so4 vízelvonó készsége? Ez a központi atom elektronnegativitásától függ?
Termodinamikai oka van: higroszkóposak azon anyagok, amiknél a vízmegkötés nagy energia felszabadulással jár. Ennek háttere lehet: kémiai reakció (cc H2SO4), hidratáció (cc H2SO4, cc NaOH oldat), kristályhidrát képződése (szilárd NaOH, szilárd CaCl2), felületi vízmegkötés = adszorpció (cellulóz), ...
Megjegyzés #1: a termodinamikában használatos egyik energiafüggvény, a G szabadentalpia (angolban Gibbs free energy) igazgatja a reakciők egyensúlyát. Ha a vízmegkötés során a ∆G szabadentalpia megváltozása nagy negatív érték (ugye ez jelenti a nagy energia felszabadulást), akkor az anyag vízelvonó képessége nagy.
Megjegyzés #2: tömény kénsavra a vízelvonás átalakulás helyesen (kénsav-víz addukt képződik)
glükóz + H2SO4 → C + H2SO4•H2O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!