Egy gázt hogy lehet elégetni?
Pl a durranógáznál
2H2 + O2 —> 2H2O
Itt ennel hogy mert a gázt azt nem lehet csak úgy megfogni vagy öntögetni
Olvastam valami pasztilláról, azok micsodák?
Fognak két palackot - az egyikben hidrogén a másikban oxigén - majd csövön és szabályzószelepeken keresztül egyesítik őket.
Használatos az iparban - lánghegesztés, lánggal való vágás:
A másik eshetőség - ez az amit az iskolában láthatsz - a durranógáz-próba. Fognak egy kémcsőnyi hidrogéngázt - amit elektrolízis vagy valamilyen vegyi folyamat révén
( [link] ) hoznak létre - majd belehelyeznek egy izzó hurkapálca-véget. A hidrogén a levegőben található oxigénnel hanghatás folyamán egyesül.
"Olvastam valami pasztilláról, azok micsodák?"
A pasztilla általában por alakú anyag kötőanyaggal alkotott, korong alakúvá formált készítmény:
Amire te gondolhatsz az valami szilárd, füstmentes tűzgyújtó-tabletta - mondjuk hexamin: [link]
Koszi! Mindkettotoknek,
De nem tudom most mi a kulonbseg a durranogaz es a viz kozott? Mert osszegkepletuk ugyanaz....
"mi a kulonbseg a durranogaz es a viz kozott?"
"A durranógáz a hidrogén és az oxigén 2:1 térfogatarányú gázkeveréke. Igen robbanékony, égésterméke a víz."
Forrás: [link]
Tehát a durranógáz egy GÁZKEVERÉK, aminek az égésterméke a víz, ami egy FOLYADÉK.
"Mert osszegkepletuk ugyanaz...."
A durranógáz két gáz: H2 + O2
A víz meg egy molekula: H2O
Nem ugyanaz.
Ugy ertettem hogy ugyanaz a jelolese mint ami 2 vizmolekula sztochiometrikus osszegkepletere kijonne.
De mostmar latom:
H-O-O-H
Es NEM
2 x (H-O-H)
"De mostmar latom:
H-O-O-H"
Nem.
Ez hidrogén-peroxid
lenne.
A durranógáz két KÜLÖNÁLLÓ gáz: hidrogén:
H-H
és oxigén:
O-O
2:1 arányú (a hidrogén javára) keveréke. Nincs külön szerkezeti képlete.
Ha ezzel a gázkeverékkel energiát közölsz, megfelelő hőmérsékleten a hidrogéngáz elég és egyesül az oxigénnel és lesz víz:
H-O-H
meg némi energia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!