Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A levegő hogy tapad a Földhöz?

A levegő hogy tapad a Földhöz?

Figyelt kérdés

Hogy lehetséges az, hogy az űr vákuumja "nem szívja le" a levegőt a bolygóról?

Mivelhogy a levegőnek nincs súlya, így nem hinném, hogy gravitáció hatására maradna rajta.

2019. okt. 2. 17:21
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
Értem, szóval a világűrben is van levegő, csak sokkal kisebb mennyiségben.
2019. okt. 2. 19:11
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon nagyon ritka gáz és por természetesen van, de vehető légüres térnek.

Csak azt mondom, hogy nincs éles határ az űr és a légkör között. Minden a gravitációtól függ.

Amennyiben elegendő a gravitáció, hogy ottartsa a levegőt, akkor ott fog "úszni" a levegő a térben.

Fogd fel így:

A vákuum nem más mint üres tér tulajdonképpen, és a benne lévő anyagok pedig a gravitációnak engedelmeskednek.

Így alakul ki pl egy por és gázfelhőből egy csillag. Valahol egyenetlenség van az anyagban akkor a gravitáció szép lassan egyre több és több anyagot gyűjt be, és végül kialakul egy sűrű csillag, majd a bolygói a maradékból. Dióhéjban...

2019. okt. 2. 19:24
 13/28 A kérdező kommentje:
És a levegő hogy lehet 1,3 kilógramm? Elhiszem, hogy elméletben annyi, de a világ bármely pontján, ha én felfújok egy köbméternyi lufit és azt mérlegre helyezem, 0-t fog mutatni mindig..
2019. okt. 2. 20:01
 14/28 anonim ***** válasza:
0%
Így van. A világűrben is van levegő csak azt a vákuum már kiszívta, a Földét még nem mert a gravitáció nem engedi
2019. okt. 2. 20:01
 15/28 anonim ***** válasza:

"a világ bármely pontján, ha én felfújok egy köbméternyi lufit és azt mérlegre helyezem, 0-t fog mutatni mindig.."

Ismered azt a fogalmat, hogy "felhajtóerő"?

BINGO!

1 m3 levegőnek képzeld, pont annyi felhajtóereje van, ami 1 m3 levegőt képes lebegtetni.

Ezt a meglepetést!

De ha pl. a Holdon méred le ugyanezt a levegőt, annak már lesz súlya. Vagy vákuumban is mérhetsz, akkor is lesz.

Különösen jól néz ki ott egy lufi, ami úgy zuhan le, mint a kő.

2019. okt. 2. 20:10
 16/28 A kérdező kommentje:

De ha pont annyi a felhajtó ereje, hogy a gravitációt úgymond "legyőzze", akkor én továbbra sem értem, hogy képes a földön maradni...

Akkor megint csak ott tartunk, hogy a súlya 0, így a legkisebb vákuumnak is el kéne szívnia...

2019. okt. 2. 20:16
 17/28 dellfil ***** válasza:
100%

"És a levegő hogy lehet 1,3 kilógramm? Elhiszem, hogy elméletben annyi, de a világ bármely pontján, ha én felfújok egy köbméternyi lufit és azt mérlegre helyezem, 0-t fog mutatni mindig.."

Egy köbméter víz egy tonna. (Ezer kilogramm a gyengébbek kedvéért.)

Mérd meg a köbméter víz súlyát vízben... :DDD

Vagy fogj egy lufit, töltsd meg vízzel, (légbuborék nélkül!) és rakd egy kád vízbe. Mekkora a súlya olyankor, ha elmerült teljen?

dellfil

2019. okt. 2. 20:25
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

"De ha pont annyi a felhajtó ereje, hogy a gravitációt úgymond "legyőzze", akkor én továbbra sem értem, hogy képes a földön maradni..."

Már ne haragudj: MITŐL emelkedne fel?

Ha éppen pont akkora a felhajtó erő...

ezen kívül nézzük meg, mi történik, ha mégis emelkedne kicsit (véletlenül bármikor megteheti):

mivel FELJEBB már egy kicsit kisebb a levegő felhajtó ereje, hiszen ritkább, ezért a felemelkedő levegő egy kicsit nehezebb, ezért vagy visszaesik - vagy kitágul, ritkább lesz, és akkor megint csak ugyanakkora felhajtóerő hat rá, mint a saját súlya.

Ha viszont ez a légkör tetején történik, ott már NINCSEN felhajtóerő, ezért a levegő ott visszaesik (hacsak el nem fújja a napszél).

Te hol voltál fizika órán?

2019. okt. 2. 20:31
 19/28 anonim ***** válasza:
100%

Na igen: a tengerből miért nem emelkedik ki a víz?

Pedig 1 m3 víz súlya mindenütt egy tonna, a felhajtóereje ugyanennyi, ezért a víz lebeg a vízben.

Akkor miért nem emelkedik fel a tenger?

Annyi a különbség, hogy a folyadéknak van egy elég határozott felszíne, és nem nyomható össze, a gáznak meg nincs és összenyomható.

De a felhajtóerő ugyanúgy működik mindkettőben.

2019. okt. 2. 20:37
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Torricelli kísérletéről bizonyára hallottál, amikor pontosan megmérte a levegő súlyát, amely 760 mm higanyoszloppal egyenlő.

[link]

Amikor a Földön méred a levegőt, akkor az olyan, mintha egy papírlap mindkét oldalát ugyanakkora erővel nyomod, mert a környezetben is ott van a levegő, ezért nulla az eredője.

A légkör egyre ritkul, ahogyan a világűr felé közeledünk és a gravitáció is egyre csökken, így beállt egy viszonylagos egyensúly, mert az a gázmennyiség, amit a Föld gravitációja nem tudna megtartani, az már el is távozott, de természetesen azért van egy szivárgás, mert bizony a légkör egy csekély része eltávozik a világűrbe, főleg nagyobb Napkitörések esetén fordulhat ez elő.

A Föld tömege így nem pontosan állandó, mert veszít is ilyen módon tömeget, de a Napszéllel folyamatosan nyer is, de természetesen ez az össztömeghez képest elenyésző mennyiség, jelentősége csak nagy időintervallum esetén lehet, mondjuk évmilliárdokban már van valami csekély változás.

2019. okt. 3. 08:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!