A levegő hogy tapad a Földhöz?
Hogy lehetséges az, hogy az űr vákuumja "nem szívja le" a levegőt a bolygóról?
Mivelhogy a levegőnek nincs súlya, így nem hinném, hogy gravitáció hatására maradna rajta.
Nagyon nagyon ritka gáz és por természetesen van, de vehető légüres térnek.
Csak azt mondom, hogy nincs éles határ az űr és a légkör között. Minden a gravitációtól függ.
Amennyiben elegendő a gravitáció, hogy ottartsa a levegőt, akkor ott fog "úszni" a levegő a térben.
Fogd fel így:
A vákuum nem más mint üres tér tulajdonképpen, és a benne lévő anyagok pedig a gravitációnak engedelmeskednek.
Így alakul ki pl egy por és gázfelhőből egy csillag. Valahol egyenetlenség van az anyagban akkor a gravitáció szép lassan egyre több és több anyagot gyűjt be, és végül kialakul egy sűrű csillag, majd a bolygói a maradékból. Dióhéjban...
"a világ bármely pontján, ha én felfújok egy köbméternyi lufit és azt mérlegre helyezem, 0-t fog mutatni mindig.."
Ismered azt a fogalmat, hogy "felhajtóerő"?
BINGO!
1 m3 levegőnek képzeld, pont annyi felhajtóereje van, ami 1 m3 levegőt képes lebegtetni.
Ezt a meglepetést!
De ha pl. a Holdon méred le ugyanezt a levegőt, annak már lesz súlya. Vagy vákuumban is mérhetsz, akkor is lesz.
Különösen jól néz ki ott egy lufi, ami úgy zuhan le, mint a kő.
De ha pont annyi a felhajtó ereje, hogy a gravitációt úgymond "legyőzze", akkor én továbbra sem értem, hogy képes a földön maradni...
Akkor megint csak ott tartunk, hogy a súlya 0, így a legkisebb vákuumnak is el kéne szívnia...
"És a levegő hogy lehet 1,3 kilógramm? Elhiszem, hogy elméletben annyi, de a világ bármely pontján, ha én felfújok egy köbméternyi lufit és azt mérlegre helyezem, 0-t fog mutatni mindig.."
Egy köbméter víz egy tonna. (Ezer kilogramm a gyengébbek kedvéért.)
Mérd meg a köbméter víz súlyát vízben... :DDD
Vagy fogj egy lufit, töltsd meg vízzel, (légbuborék nélkül!) és rakd egy kád vízbe. Mekkora a súlya olyankor, ha elmerült teljen?
dellfil
"De ha pont annyi a felhajtó ereje, hogy a gravitációt úgymond "legyőzze", akkor én továbbra sem értem, hogy képes a földön maradni..."
Már ne haragudj: MITŐL emelkedne fel?
Ha éppen pont akkora a felhajtó erő...
ezen kívül nézzük meg, mi történik, ha mégis emelkedne kicsit (véletlenül bármikor megteheti):
mivel FELJEBB már egy kicsit kisebb a levegő felhajtó ereje, hiszen ritkább, ezért a felemelkedő levegő egy kicsit nehezebb, ezért vagy visszaesik - vagy kitágul, ritkább lesz, és akkor megint csak ugyanakkora felhajtóerő hat rá, mint a saját súlya.
Ha viszont ez a légkör tetején történik, ott már NINCSEN felhajtóerő, ezért a levegő ott visszaesik (hacsak el nem fújja a napszél).
Te hol voltál fizika órán?
Na igen: a tengerből miért nem emelkedik ki a víz?
Pedig 1 m3 víz súlya mindenütt egy tonna, a felhajtóereje ugyanennyi, ezért a víz lebeg a vízben.
Akkor miért nem emelkedik fel a tenger?
Annyi a különbség, hogy a folyadéknak van egy elég határozott felszíne, és nem nyomható össze, a gáznak meg nincs és összenyomható.
De a felhajtóerő ugyanúgy működik mindkettőben.
Torricelli kísérletéről bizonyára hallottál, amikor pontosan megmérte a levegő súlyát, amely 760 mm higanyoszloppal egyenlő.
Amikor a Földön méred a levegőt, akkor az olyan, mintha egy papírlap mindkét oldalát ugyanakkora erővel nyomod, mert a környezetben is ott van a levegő, ezért nulla az eredője.
A légkör egyre ritkul, ahogyan a világűr felé közeledünk és a gravitáció is egyre csökken, így beállt egy viszonylagos egyensúly, mert az a gázmennyiség, amit a Föld gravitációja nem tudna megtartani, az már el is távozott, de természetesen azért van egy szivárgás, mert bizony a légkör egy csekély része eltávozik a világűrbe, főleg nagyobb Napkitörések esetén fordulhat ez elő.
A Föld tömege így nem pontosan állandó, mert veszít is ilyen módon tömeget, de a Napszéllel folyamatosan nyer is, de természetesen ez az össztömeghez képest elenyésző mennyiség, jelentősége csak nagy időintervallum esetén lehet, mondjuk évmilliárdokban már van valami csekély változás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!