A kacsa illetve liba húsa, (sütve) mi végett barna színű?
Figyelt kérdés
Mert a csirke,pulyka fehér ugye.2019. aug. 31. 00:44
1/7 anonim válasza:
-Pláne Marcsa hova mégy?
-Direkt megyek a vásárba!
2/7 anonim válasza:
Más tipusú izomrostok vannak benne.
4/7 anonim válasza:
A húsa nem fehér nyersen sem, csak világos színű. Sütés közben a fehérjék kicsapódnak, és sötétebbek lesznek. Illetve végbemegy némi bomlás, és a kiváló korom is sötétebbé teszi.
5/7 anonim válasza:
Az izomszövetekhez (mint minden más szövethez) a vér szállítja az oxigént. A vérplazmában keringő vörösvérsejtekben található hemoglobin vasionjaihoz kötődik az oxigénmolekula (4 oxigénmolekula / hemoglobin), majd az alacsony oxigéntartalmú szövetekhez közeledve, a hemoglobin leadja az oxigént, ami hasznosul a szöveti sejtek biológiai oxidációjában. De ha csak ennyi lenne az egész, akkor a szervezet több helyén is oxigénhiány lenne egy idő után, mivel a szövetek oxigénigénye meglehetősen változó, ingadozó, míg az oxigénellátás (véráramlás) inkább egyenletes. Ezért kell egy molekula, ami tárolja, megőrzi az oxigénmolekulákat, míg azok hasznosulnak. Ez a myoglobin nevű globuláris metalloproteid. A myglobinban vannak vasionok. Ezek alapvetően vas-III-ionok (Fe3+), azonban az oxigén vas-II-ionokká (Fe2+) redukálja őket. Vannak olyan állatok, melyek izomszöveteiben (harántcsíkolt, vázizom) több myoglobin van, mert több izommunkát végeznek, vagy hosszabb időre nem jutnak légköri oxigénhez (ilyenek a tengeri emlősök). Ezeknek az állatóknak a húsa sokkal sötétebb színű. Míg a házityúk vagy a pulyka inkább csak kapirgál és ritkán repül, a kacsa és a liba (illetve inkább ezek ősei) sokat úsznak és többet is repülnek. Ez a magyarázata, hogy a nyers hús a házityúk/pulyka esetén inkább rózsaszín, míg a kacsánál/libánál sokkal sötétebb (inkább vörös). A sült hús esetén a myoglobinból felszabadul az oxigén, így lényegében a Fe2+ ionok Fe3+ ionokká oxidálódnak. A Fe3+ ionok -ebben az estben- pedif barnás színt okoznak (a nyers húsban lévő vas-II-ionok pedig inkább rózsaszínesek). Ezért barna a kacsasült. Természetesen a tyúkhús azért világosabb sülve is, mert kevés benne a myoglobin.
6/7 anonim válasza:
Az izomrostoknak két klasszikus típusa a vörös és fehér. A vörös izomrostokban több a mioglobin, a fehér izomrostokban kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!