Rendben, a közepén vagyunk a klímaváltozásnak, de most hogyan tovább? Mármint feltétlenül pánikolnunk kell?
Nem akarom a helyzet súlyosságát bagatellizálni. Csupán azt akarom hogy ne csak borúsan lássuk a helyzetet. Persze nem sok pozitívum van a dologban, de talán nem kellene még feladni a reményt az emberiségben.
Annyi hírt és véleményt hallani arról ahogy temetjük magunkat.
Volt aki már csak 1-2 évet adott vagy csak 10-20-at, de van aki még 100-at is.
Nektek van bármi pozitív jóslatotok ezzel kapcsolatban. Még ha nehéz is, de legyen valami.
"Elég sok "példa nélküli" dolog történt már az idők folyamán bolygónk történelmében. Mégis virágzik az élővilág, és mi is itt vagyunk még."
Sorold a példa nélküli globális katasztrófákat, amelyek az emberiség megjelenése óta történtek és túléltük.
Szóval ez a tegnap se jött a vonat gondolkodás sántít.
"Több folyamat is van, amit itt nézni kell. Pl. vegyük az olvadó jégsapkákat. Azok mind édesvizek, amik ha bekerülnek a sós tengerbe, akkor bizonyos élőlények kipusztulnak,"
Azok a jégsapkák óriási mennyiségű fagyott édesvizet tartalmaznak, ez igaz. Viszont a jégben lekötött vízmennyiség még mindig elenyésző mennyiségű a világ óceánjainak vízmennyisége mellett (ha jól tudom, kb. 2%-nyi lehet).
A másik az, hogy klímaváltozás ide vagy oda, ezek a jégsapkák nem egyik napról a másikra fognak elolvadni, hanem hosszú évszázadok, de inkább évezredek alatt. Ez viszont már elegendő idő ahhoz, hogy a tengeri élőlények (vagy legalábbis a túlnyomó többségük) képesek legyenek alkalmazkodni a megváltozó körülményekhez.
Azt is jó tudni, hogy a világ tengereiben, óceánjaiban messze nem a Föld teljes sókészlete van feloldva. Pl. a Földközi-tenger fenekén nagyjából átlagosan 2 km vastag sóréteg található. Ez azért elég tetemes mennyiségű só, tekintve, hogy a Földközi-tenger igen nagy alapterületű (az egyik legnagyobb tenger a bolygón - természetesen az óceánokat leszámítva).
Az óceánok oldott sótartalma azért annyi, amennyi, mert azon a hőmérsékleten, amivel az óceánok rendelkeznek átlagosan, ennél több sót nem tudnak feloldani. Ezt úgy hívják, hogy sóval telített a vizük, többet már nem lehet bennük feloldani, egyensúlyban van a sókoncentráció. Ha édesvíz folyik beléjük, akkor nem a sókoncentráció fog lecsökkenni (illetve igen, de csak minimális mértékben és átmenetileg), hanem a jelenleg nem oldott állapotban lévő sómennyiség fog feloldódni a befolyó édesvízben. Magyarán, a tengeri sókoncentráció nem fog változni számottevő mértékben, csak a befolyó édesvíz old fel abból a sómennyiségből, ami jelenleg már nem tud feloldódni a vizekben a sótelítettségük miatt. Tehát igazából a tengeri élőlényekre lesz a legkevésbé hatással a jégsapkák esetleges elolvadása. Sőt, még csak nyernek is a dolgon, hiszen megnövekszik az életterük.
"Sorold a példa nélküli globális katasztrófákat, amelyek az emberiség megjelenése óta történtek és túléltük."
Nem mondtam, hogy az ember megjelenése óta történtek :)
"Nem mondtam, hogy az ember megjelenése óta történtek :)"
A túlélTÜK végződésből gondoltam. :)
"A túlélTÜK végződésből gondoltam."
Jogos. Úgy gondoltam, hogy az élővilág túlélte. Annak meg mi emberek is részei vagyunk.
Nem kellene pánikolni.
Először:
Amúgy, "a közepén vagyunk "a"... Nem "a", hanem "egy"...
NEM ez az első "klímaváltozás".
Másodszor:
NEM ez az első olyan "klímaváltozás", amelynek változása, trendje ilyen gyors... (Tehát a "sebessége nem egyértelmű bizonyíték a KIZÁRÓLAGOS antropogén eredetnek. Mint ahogy általában a mainstream média, és közfelfogás sugallja.)
Harmadszor:
Tessék megnézni ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=t51TGVoX8Ig
Remélem, pánikolós-hisztérikus dühkitöréseket senkiből sem vált ki.
Az előadó - sajnos - nem túl szuggesztív, és nagyon nagy léptékekkel, és ugrásokkal halad. A laikusok nagy része, ezért - valószínű - csak lesajnálóan legyintget, - ez marhaság!
Ja, nem az. (Fügedi Ubulról beszéltem)
dellfil
Delfill: a videó alatti reakciók közt van sok hülyeség, de teljesen jogos kritika Fügedi úr előadására.
Az a helyzet, hogy pontosan úgy, csak a saját prekoncepcióját alátámasztó adatokat gyűjtött csokorba, mint a klímaváltozás mellett pánikolók.
És sajnos vannak benne valótlan, elnagyolt politikusi átértelmezések, melyek úgy funkcionálnak, mint a hamisított statisztika.
A videó alatt legörgetve párat helyesen ki is emelnek.
A teljes igazság valószínűleg nem állapítható meg, csak amikor már késő lesz, de valahol a halálra váltan pánikolók és a "nincsensemmibaj" klímaszkeptikusok közt lehet.
Csak az annak az állapotnak megfelelő középvonalas propaganda nem volna hatásos, ha az ellenpropaganda meg szélsőséges.
A két szélsőséges, a "nyugivan" meg az "égaház" propaganda EGYÜTT meg lehet hogy pont a megfelelő mértékű reagálást váltja ki.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!