Melyik az a legmagasabb szintű állat, amelynek nincsenek fájdalomreceptorai (vagy más miatt nem érez fájdalmat)?
Régebben hallottam erről, és úgy rémlik, hogy a légy vagy a szúnyog volt az, de nem vagyok benne biztos.
(nem akarok semmilyen állatot bántani, regényíráshoz kell az információ)
A giliszta biztos, hogy képes fájdalmat érzékelni. Rakj egy gilisztát egy hangyaboly mellé, és hamar meglátod.
Féregféle, tehát valószínűleg jóval hamarabb alakult ki, mint a szúnyog - bár ez nem zárja ki, hogy később ne alakulhattak volna ki olyan magasabb rendű lények, melyeknek nincsenek fájdalomreceptorai.
Nem, nem írok ilyen témában szakirodalmat. Regényt írok, aminek az egyik történetszálába kell nekem egy olyan állat, ami nem érez fájdalmat, hülyeséget meg nem akarok leírni. És úgy emlékeztem a szúnyog vagy a légy ilyen.
Valaki?
Írd bele nyugodtan a legyet vagy a szúnyogot, nincs neki jelentősége, hogy valóban érez-e vagy sem fájdalmat.
Regényt írsz, nem tankönyvet.
Nehéz ezt megmondani, mert a gerincesek között egyes halfajoknak hiába nincsenek fájdalomreceptorai, mégis reagálnak a sérülésekre (pl. cápák).
Vitatható, hogy a gerinctelenek mennyire vagy egyáltalán képesek-e fájdalmat érezni - a muslica biztosan tud. Úgyhogy ha valami ízeltlábút írsz, azzal nem lőhetsz mellé nagyon. De szerintem nem is fogja az olvasót érdekelni.
(Angol nyelvű Wikipédia alapján.)
A sérülés érzékelése és az az által kiváltott, a sérülést kompenzálni, csökkenteni, elkerülni akaró reakció elég primitív szinten is létezik.
A megválaszolhatatlan kérdés, hogy milyen szinttől lehet ezt fájdalomnak és megélt szenvedésnek nevezni.
A sérülésérzékelés teljes hiánya evolúciósan nem egy sikeres túlélési recept.
Nem tudom, létezik-e egyáltalán olyan élőlény az egysejtűek, telepes élőlények szintjén felül, ami ilyen.
Szúnyog lesz:)
Többen írtátok, hogy nem érdekes, hiszen nem szakirodalom, hanem regény. Háááááát.... valljuk be, nincs annál lelombozóbb dolog, amikor mondjuk biológus létedre éppen nagy izgalommal olvasol egy regényt, és a legjobb résznél egyszer csak szembejön egy tudományos szinten oltári nagy sületlenség. Vannak persze olvasók, akik ezt megbocsátják, de szerintem inkább érdemes figyelni erre.
A válaszokat pedig nagyon szépen köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!