Ez milyen erdei gomba?
Két fajta gombát nem ismertem fel szedéskor, ezek azonosításához kérnék tippeket.
Ami mindkettőre igaz: Tönkje hálózatos, a tönk alsó vége nem hegyes. Kalap, hús, lemez, tönk színe vágásra, nyomásra nem változik. Ahol gyűjtöttem többnyire gyertyán és fenyő volt.
1. [link]
Kalapja kemény mogyoró barnától világosabb, felülete sima. Apró csöves, fehér. Illata gomba illatú, fűszeres, enyhén vanília szerű. Íze gomba ízű. A kapal átmérője 11cm, tönk átmérője 6cm(csak a fotó torzítása miatt)
2. [link]
Kalapja barna, szivacsos, csövei sárgásak, vastag tönk. Illata gomba illatú, enyhén vanília szerű(ez lehet a hely sajátossága?) íze gomba ízű.
Az első vargánya.
A második is lényegében valami vargánya féleség.
Nem tudom a pontos alfaját egyiknek se de megszoktam enni ezeket.
Az első az értékesebb, rántva finomabb mint pörköktnek.
Nézd, én nem vagyok gombaszakértő, a háttértörténetet sem adtad meg, így számomra ijesztő, hogy ismeretlen gombáról érdeklődve már tudod, milyen az íze.
:O
Persze ha gombaszakértő már a kóstolás előtt ehetőnek minősítette, csak a fajtájára vagy kíváncsi, akkor okés, de mint írtam, nincs háttértörténet.
Azért kérdezem, mert ízletes és bronzos vargányát gyűjtöttem. Az első mindenben passzol az ízletes vargányához, kivéve a világos kalapszínben. Utólag találtam leírást nyári vargányáról, ami passzol rá.
A második még kérdéses.
Tinóru, mert csöves, de sem mérgező sem ehető tinóruk közt nem találtam hasonló leírást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!