Hogy lehet kiszámolni egy agy "aritását"?
Szerintem ez egy értelmetlen szám lenne. Az agyban olyan változatosság van neurontípusok tekintetében, hogy nem mond semmit egy átlagos szám még szórással sem.
Egyes neurontípusok szinaptikus kapcsolatainak átlaga szórással már sokkal informatívabb.
Nézzünk meg egy Purkinje sejtet, milyen borzasztó komplex a dendritfája és ebből következően a szinaptikus kapcsolatainak száma.
A lényeg, hogy erre szerintem nincs megbízható statisztikai módszer, csak ha elektronmikroszkóppal beszkennelnéd a teljes agyat szeletenként és végigkövetnél minden sejtet.
Addig a legegyszerűbb ha a már anatómiailag ismert és feltérképezett (trackelt) neurontípusok átlagos / feltételezett szinapszisszámát vizsgálod statisztikai módszerekkel.
Úgy sejtem, hogy bizonyos neurontípusok aritása valamilyen arányban áll a Dunbar-számmal. (Ez utóbbi azt mutatja meg, hogy hány közeli ismeretséget tud az ember fejben tartani.) Elvégre az agy a szociális készségeinkért fejlődött ekkorát.
Jó lenne összehasonlítani különböző Dunbar-számmal rendelkező állatok agyi aritását...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!