Hány kártyát lehet kirakni a SET nevű játékban úgy, hogy NE legyen benne set?
Röviden a játékról:
81 kártyát tartalmaz.
Három szín van: piros, zöld, lila.
Háromféle forma létezik: ovális, hullámos és rombusz.
Lehet 1, 2 vagy 3 darab forma egy lapon.
Ezek a formák pedig lehetnek tömörek, csíkosak vagy üresek.
Ezeket különböző kombinációban tartalmazzák a lapok. (Tehát, létezik olyan kártya, amin van 1 db tömör lila ovális forma vagy pl. 3 db üres zöld rombusz alakú forma... és így tovább. (Ezért van 81 lap: 3*3*3*3)
Egy set 3 lapot tartalmaz, amelyeknek egy-egy tulajdonsága vagy mindhárom lapon megegyezik, vagy mindhármon különbözik. (minden tulajdonságnál igaznak kell lennie, de lehet úgy, hogy pl. az egyik tulajdonsága mindhármon egyezik, a többi mindhármon különbözik)
A játék 12 lap felfordításával kezdődik, ha pedig nincs benne set, akkor további 3 lapot fordítunk fel.
(Ebben a videóban jól össze van foglalva, hogy mi is ez a játék: https://www.youtube.com/watch?v=RgN-47l84gI)
És azon gondolkodtam, hogy mennyi lapot tudok úgy felfordítani, hogy ne legyen benne set.
Ezt hogyan lehet kiszámolni?
Az affinhalmazok nem annyira bonyolultak. Első félév egyetemen.
De ha életedben nem hallottál róluk, akkor nem innen fogod megtanulni :)
Középiskolában nincs ilyenről szó, legalábbis nálunk nem volt, az egyetemet pedig szeptemberben kezdem (matektanári), szóval még nem igazán tudok az affinhalmazokról semmit. 😁 (erről az egészről a tudásom belefér max. egy mondatba)
Persze, nem most akarok hirtelen megérteni mindent, csak azt hittem, hogy ezt az egészet JÓVAL egyszerűbb megoldani. 😀
Itt van egy szemléletes ábra, hogy hogyan lehet 20 lapot választani SET nélkül:
Ugye hogy 4-féle tulajdonság lehet 3-3-féle az lényegében egy 4-dimenziós, 3×3×3×3-as hiperkocka kis kockáit koordinátázza, és akkor ebből próbáljuk meg kivenni a lehető legkevesebb kis kockát, hogy ne maradjon benne sehol 3 kis kocka egy egyenesen (csak ugye a körbeforduló egyenes is egyenes, például egy 3×3-as rész átlója feletti két lap, plusz a szemközi sarok*), azaz elrontsuk az összes SET-et. Így maradnak benn a sárgával színezett lapok, és csinálnak egy 20-ast SET nélkül.
Hogy 21 lap között mindenképpen van SET, arra hirtelen nem találok szép bizonyítást, de a konstrukció a 20-ra szerintem még egész érthető.
*: Tehát „körbeforduló egyenes” alatt például itt az 1-esekből kirakottat értem:
010|0
001|0
100|1
Mintha a függőleges vonal mögötti részt visszafordítanánk az elejére, és így körbe érnénk (ugye az ilyenek is SET-ek lesznek).
#4 elrontotta a Set-ek számát.
Ha veszel két lapot az tényleg meghatározza a harmadikat és tényleg 81 alatt a 2 féleképpen választhatod ki azt a kettőt viszont egy set 3 lapból áll így egy set et 3 szor számoltál (egy setből 3 féleképpen választhatod ki az első 2-t)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!