Mindig minden emberi tulajdonság genetikai háttéren, hajlamon és környezet hatásain múlik.
Ha teljes mértékben nem is lehet megváltoztatni a habitusunkat, alakítani lehet. Pont a fenti tények miatt..
Egyetértek az előttem szólóval. Az öröklés a legtöbb esetben hajlamot jelent, amit a környezeti tényezők vagy előhoznak, erősítenek, vagy megmarad soha ki nem fejlődő hajlamnak.
A személyiség döntően az első néhány évben alakul ki, mert a csecsemő ekkor tanul a legtöbbet, akkor a legkíváncsibb (ez a tulajdonsága például evolúciós örökség). A tanulási képesség az idő múlásával csökken, ez tény. De a változás mértéke például éppen hogy a környezeti hatásoktól függ (ha például megtanulod kiskorodban, hogy a mozgás, gondolkodás és cselekvés az élet alapja, akkor nagyon idős korodban is aktív, friss szellemű lehetsz).
A személyiségjegyeink nagyon nagy része részben öröklött, de az örökletesség mértéke (0-1 közötti skálán) 0.3-0.5 közötti.
Ez konyhanyelven azt jelenti, hogy a gének beleszólnak, de nem döntik el.
Itt egy tanulmány.
Annyira bírom az ilyen idiótákat, akik azt hiszik, hogy baromságaik kevésbé nagy baromságok attól, hogy oda teszik a "szerintem" szót.
A világ nem úgy van, hogy kitalálsz valami hülyeséget, ahogy "szerinted" van, oszt' jól vagyunk. A "szerintem" nem ellensúlyozza azt, hogy az utánajárás hiánya miatt abszolút fingod sincs a világról, és az ismereteid hiányát mindenféle kitalált marhasággal pótolod. Ahogy "szerinted" van.
Kedves 9/9!
Már a tahó beköszönésed is sejteti, hogy Te nem az erős kapacítással rendelkező egyedek közül való vagy. Nem tudom, hogy nekem szólt e a irományod, de a másik hozzászóló is éredmibb választ tudodd adni a fenti kérdésre, mert gyakorlatilag Te az égvilágon nem írtál le semmit avval kapcsolatban amiért ez a téma elindult, Ha már Te vagy itt maga a bölcsesség, akkor azt nem így kell osztani! Inkább maradj csöndben, ha semmi érdemit nem tudsz mondani, mert az egy bölcs cselekedet.
A témával kapcsolatban itt senki sem szaki és a "szerintem" szó azt tükrözi ahogyan egyesek gondolják, mivel senkinek sem ugyan az a véleménye erről. Pusztán udvarias szóhasználat. Amúgy mindenki a saját tapasztalatát írja le (én is) ami természetesen saját gondolatok, mivel senki sem éli meg ugyan azt, mindenkinek másként zajlik az élet, ezért a külömbözőségek de vannak párhuzamok is. De ez nem baj, lehet róla vitázni, de ne veszekedjünk!
A személyiség és annak alakulása a téma, ez nem utánajárás hanem megélés kérdése. Én magam alakítom a személyiségem, és a családban gyakorlatilag senkire sem hasonlítok, szóval az ÉN TAPASZTALATOM alapján nincs genetikai vonzata a jellemnek vagy habitusnak. Persze ez másnál változhat. Kinek mennyi akaratereje és önismerete van ahhoz, hogy alakítani tudja azt! Valakit jobban befolyásol a környezete valkit nem annyira.
Ha nincsenek saját gondolataid, akkor kérlek ne szóld le a másikat akinek van!
Peace! Itt befejeztem!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!