Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi lesz Európával 50-100 év...

Mi lesz Európával 50-100 év múlva, ha teljesen kiürül a vidék?

Figyelt kérdés

Nemcsak magunkra értem, hanem akár nyugatra is. Ha már most alig laknak falvakban, és a mostaniak is kihalnak, egyszerűen tele leszünk vidéki szellemfalvakkal, mert mindenki városban fog lakni? Belőlünk kinézem, hogy nem lesz Magyarország, csak egy Budapest nevű városállam, ahová majd a robotok felhordják az ételt vidékről. Esetleg Debrecen-Miskolc-Szeged maradhat, de az Alföldön már nem lehet keresztül menni, mert nem lesz közbiztonság.

Nem kell ide nukleáris katasztrófa, a jelenlegi élet is kipusztítja a vidéket.

Ezt most nem kormánykritikának szánom, hanem annak bemutatására, hogy onnantól, hogy mindenki gimnáziumba megy, érettségizik, egyetemre megy, biztosan nem fognak otthon maradni a faluban. Még a tanulatlanok sem, rájuk is szükség lesz a városban.

A falvak fel lesznek szántva, hogy annál is több búzamező legyen?

2019. máj. 30. 23:52
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
78%

Előfordulhat.

Nézd meg Amerikát: ott a lakosság 1%-a dolgozik közvetlenül a mezőgazdaságban.

2019. máj. 31. 00:17
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Én nyugaton egyáltalán nem tapasztalok ilyesmit. Ráadásul a "vidékre" egyáltalán nem a mezőgazdaság a jellemző. Persze vannak akik abból élnek, de rengeteg más is iparág van.
2019. máj. 31. 00:23
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez nem egyértelmű tendencia. Sok városközeli vagy idilli falu kezd felvirágozni, mert költöznek ki a módosabbak... egyre kevésbé lehet elviselni a városi szmogot, zajt stb...

USA-ban ez jellemző. Kertvárosok alakultak ki, és 50-100 km-es körzetből járnak be az emberek a városba.

2019. máj. 31. 00:24
 4/16 anonim ***** válasza:

Jó kérdés.

A folyamat azonban nem teljesen általános jellegű.

1.) Vannak falvak amik annyira erősen elszigeteltek, hogy alig érzékelhető az egymást követő generációk életmódja közt változás.

Ezt persze lehet úgy is értelmezni, hogy elmaradottak, és akár képzetlennek, lehetőségtől elzártnak is lehetne őket nevezni, de ez már hozzáállás kérdése. Ha boldogak, és életben tudnak maradni már 8 generáció óta állattartásból vagy növény termesztésből, akkor én nem is eröltetném rájuk a modernizációt hogy a következő generációjuk már városba kényszerüljön mint vegyészmérnök, IT szakember, vagy angol tanár, etc...

Szóval kevés számú falura igaz, de van amelyik megtartja jellegét, alacsony a kultúrális minták elhagyása.

2.) Sok városinak lesz elege a városból.

Vannak városiak, akik 10+ évig is gyűjtögethetnek arra hogy vidéken, falun vegyenek telket.

Nyilván ezeknek a száma alacsonyabb bőven mint akik faluról városba költöznek, de én látok egy kialakuló új körfolyamatot, hogy a városokba költözöttek vagyonfelhalmozásra képes rétegéből egy még szűkebb csoport idővel vidékre megy. Ott a felhalmozott pénzét pedig bele tudja fektetni valamibe.

De összességében igazad van, a mérleg akkor is a városok növekedése és a vidék elnéptelenedése felé dől jobban.

100 év az kb 3 generáció a mai világban (kb 30 évesen vállalnak már gyereket az emberek. Ha most születik egy gyerek, annak feltehetőleg 2049 környékén lesz gyereke, annak a gyereknek 2079 környékén, és a ma született személy unokája talán 2110 körül fog megszületni.)

Én már mostanában is sok teljesen magára hagyott település részt látok.

Kis falvaknál a bezárt TSZ-ek tényleg olyan hangulatot árasztanak mint valami poszt-apokaliptikus világ, ahol a régi mezőgazdasági gépeket, állattartó telepeket, raktárakat megeszi a rozsda, és befutják a kúszónövények.

Az M5-ösön végighaladva sok kis elhagyatott tanyát látni. Öreg parasztházak maradványai, némelyikre már rászakadt a teteje.

De annyi mindentől függhet ez még.

A 21. század első 1/5-én vagyunk csak túl (még 7 hónap).

Annyi minden történhet még...

1919-ben mit várhatott az akkori ember a jövőtől?

Hol látta előre a '29-es gazdasági világválságot, a II vh-t, a vasfüggönyt, '56-ot, vagy az SZU felbomlását?

Ötletem sincs arról se hogy 10 év múlva mennyire lesz jó Európában élni.

2019. máj. 31. 00:34
 5/16 anonim ***** válasza:

Amúgy a megoldás (szerintem) a jobban elszórt fejlesztés lenne.

És nem arra gondolok hogy kivágunk Szabolcsba 3 gyárat, és máris van munka.

Hanem azokat a közintézményeket kell a vidékiek számára elérhetőbbé tenni, amik miatt a városok felkapottak.

Iskolák, óvodák, kórházak, hivatalok, egyetemek.

Bár az utóbbira pont közvetlen ellenpéldát is ismerek.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pl 94-ben Bp-től 30 km-re telepítette ki Piliscsabára az egyik karját, most meg cakkumpakk otthagyja az egyetem az egészet, mert nem éri meg fenntartani.

Azt várhatták hogy majd de tökjól felvirágoztatja a környéket, meg hogy mennyire sokan mennek majd oda. Hát nem jött be.

2019. máj. 31. 00:41
 6/16 anonim válasza:
Én mást észlelek, sokan költöznek el Pestről vidékre, el fog az az idő is jönni amikor otthonról is lehet dolgozni vagy amikor az autók robotok lesznek és mi csak bele ülünk és vidékről fel visz minket a nagyvárosba addig mi már el tudok kezdeni dolgozni, nagyon sok dolgot lehet irányítani lassan de biztosan számítógépről szóval, én inkább azt hiszem hogy újra be fog népesedni a faluk és kisebb városok,mivel lassan elérhető lesz innen is és már most az van hogy 24 órán belül ki tudják szállítani a dolgokat is később ez még gyorsabb lesz, otthonról is lehet irányítani a robotokat stb..
2019. máj. 31. 03:33
 7/16 anonim ***** válasza:
Valoszinüleg igen. Amúgy ez mért zavar?
2019. máj. 31. 03:40
 8/16 Balogh Bence 2019 ***** válasza:
48%

Végtelen naivitás azt gondolni, hogy vidéken csak mezőgazdaság van. A nagy többség ott se azzal foglalkozik. És ha a robotok megtermelik az élelmiszert, akkor minek ember vidékre?

Amúgy 100 évvel ezelőtt jobban ki volt ürülve a vidék. Arányaiban persze nem, de jelenleg kétszer annyi magyar él.

2019. máj. 31. 06:18
 9/16 anonim ***** válasza:
Nem lesz már 100 évünk
2019. máj. 31. 09:38
 10/16 anonim ***** válasza:

Jelenleg elsősorban nem a városok nőnek, hanem a városok vonzáskörzetébe lévő falvak, ergo a városok agglomerációi. Azaz a Budapesttől, és a vidéki nagyvárosoktól 30-50 km-re fekvő falvak, a közlekedési kapcsolatuktól függően többnyire stagnálnak, vagy akár gyors növekedésben vannak. Tehát lesz elnéptelenedés a mindentől távoli vidéki falvakban, de ez nem általános, mivel még ez esetben is ott vannak az erősen cigányok lakta zsákfalvak, ahonnan pedig a kitörés lehetőségének a hiánya fogja fen tartani a falu lakosságát.

Összességében ez egy természetes folyamat, mindig voltak elnéptelenedő, és fejlődő települések, az, hogy az egész ország népessége fogy, ezt nyilván felerősíti. Javítani ezen leginkább a közlekedés fejlesztésével lehetne, hogy azt a 30-50 km-es agglomerációt minél jobban kitoljuk.(pl autópályák építése; régi 30,50,60 km/óra -s vasúti pályák felújítása, stb.)

2019. máj. 31. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!