Mitől függ az, hogy egy nyelv melyik nyelvcsalâdba tartozik?
Egyébként köszönöm szépen a választ :-).
Tehát akkor egy nyelvnek a nyelvcsaládhoz való tartozása földrajzi és nem nyelvtani meg hasonló dolgok alapján van?
Nyelvtani alapdolgok szerint sorolják egy csoportba, a megnevezés történik földrajzi alapon.
Pl. a finn-ugor is csak annyit jelent, hogy az egyik szélsö terület, ahol használják,a finn, a másik meg az ugorok és a kettö közt van még sok másik nép, ami nyelvtani rendszer szerint ide passzoló nyelvet használ. (De ennek az etnikai/genetikai rokonsághoz semmi köze)
Nyelvtörténeti alapon határozzuk meg hogy egy nyelv melyik nyelvcsaládba tartozik, vagyis az alapján hogy a múltban volt-e valamilyen közös nyelv amiből az adott nyelvek kifejlődtek. A magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládba tartozik (és nem az indoeurópai nyelvcsaládba, az egy teljesen külön nyelvcsalád), ami azt jelenti hogy a többi finnugor nyelvvel közös gyökere van, szemben más nyelvekkel.
A nyelvtani, szerkezeti hasonlóság nem feltétele a nyelvrokonságnak, hanem markere - két olyan nyelv esetében, amelyik valaha egy volt, lesznek hasonlóságok, elsősorban a leglassabban változó nyelvi struktúrákban. Mivel nem ismerjük a finnugor ősnyelvet, amiből a magyar, finn stb. nyelvek kifejlődtek, ezért a nyelvrokonság bizonyítása pont ellentétes az ok-okozati összefüggéssel - vagyis megállapítunk hasonlóságokat a nyelvek lassan változó rétegeiben, és ez alapján állíthatjuk hogy közös nyelvből erednek.
Először is szeretném nagyon szépen megköszönni ismét a válaszokat.
Másodjára pedig szeretném megkérdezni,hogy ez miért lett írva.: (De ennek az etnikai/genetikai rokonsághoz semmi köze)<-ugyanis én nem írtam semmi etnikai vagy genetikai rokonságot.
Harmadjára pedig szeretném kiírni,hogy tisztában vagyok azzal,hogy a magyar nyelv nem tartozik az indoeurópai nyelvek közé,az oda tartozó nyelvek közül három nyelvet említettem,a német,az angol és a roma azaz cigány nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!