Ez hogy van pontosan?
Figyelt kérdés
Kémiából azt tanultam, hogy ha új kötés alakul ki, akkor az energia felszabadul. Ha a kötés felszakad, akkor annak a felbontásához energiára van szükség, tehát energiabefektetésről beszélünk. Erre most bioszból vesszük, hogy az ATP hidrolízise során is energia szabadul fel. Amikor az ATP hidrolizál, akkor mondjuk első körben leválik egy foszforsav és marad ADP. Ez azt jelenti, hogy a foszforsav meg az ADP közötti kötés felbomlott, tehát a fentiek szerint akkor energiabefektetésre van szükség, de a könyv ezt a folyamatot energiafelszabadulásnak írja. Valaki el tudná magyarázni nekem, hogy mit értek félre? Előre is köszi!2019. márc. 16. 10:30
1/1 EagleHUN válasza:
"Kémiából azt tanultam, hogy ha új kötés alakul ki, akkor az energia felszabadul. Ha a kötés felszakad, akkor annak a felbontásához energiára van szükség, tehát energiabefektetésről beszélünk."
Ez csak az egyik fele a dolognak.
A reakcióegyenlet szerint a kémiai reakció meg lehet endoterm és exoterm is.
Tehát pl ha egy reakcióban felszakadnak kötések akkor ritkán maradnak vissza "gyökként" az anyagok azaz új kötéseket hoznak létre.
Tehát:
(felbomló kötés energiája) - (új kötés energiája) => lehet pozitív és negatív is!
Ráadásul a kémiában valamiért pont fordított előjellel jelölik! Azaz az exotermet (-) -al az endotermet pedig (+) -al.
bleyer.sulinet.hu/wp-content/uploads/2012/01/Htermelshelnyelfolyamatok.ppt
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!