Miért mondják azt, hogy Mátyás király butaságokat csinált az uralma alatt? Azt is mondták már, hogy ha ő nincs akkor a törökök se jöttek volna. Igaz ez?
Nem annyira ismerem ezt az alkategóriát, de ha leszidtok, hogy lógtam történelemóráról, akkor kérlek magyarázzátok is el azt, amiről kérdezek.
A wikipédián megnéztem, de csak annyit írt, ilyen nagyon általános fogalmakban, hogy belső viszály és korrupció. Ez szerintem nagyon sok mindent takar és nem elég konkrét.
Nézz meg egy néhány Mátyás Király mesét,annak hihetsz,nem elfogult a forrás,objektív.
Az udvari bolondnak fontos szerepe van.
A Mátyás királyos mesék jók, csak ajánlani tudom őket.
A törökök jöttek volna egyébként is, ahogy már évszázadok óta. Mátyás király békét kötött a törökökkel, nyugat felé háborúzott.
Most az ilyen "Mátyás az igazságos" című baromságokra gondoltok? :D
Mátyás egy erős, centralizált uralmat épített ki, hülyére adóztatta akit csak ért, amit mondott és amit csinált az két külön világ volt. :D -> Tökéletes politikus.
Hivatalosan sosem volt béke a Magyar Királyság és a Porta között. Ellenben a 1464-ben és 1468-ban küldtek követeket és 64-től számítva ~10 évig nem is került sor török betörésre. Ekkor a törökök nyugat felé portyáztak és egyszerűen átkelhettek az országon. A 70-es években egy ha jól emlékszek Velencéből visszatérő had fosztogatott és ebből lett egy relatíve rövid háború.
Eközben Mátyás a nyugati uralkodókkal és a pápával folytatott levelezéseiben kifejezetten török ellenes hangot ütött meg. Egész konkrétan tőle ered [pontatlanul] az "Európa védőbástyája." megmondás, ami konkrétan Mátyás korában is csak egy kommunikációs panel volt.
Igen, ahogy az előző írta, nyugat felé úgy állította be magát Mátyás, mint aki feltartja a törököt, ezzel védve a keresztény Európát. Ez a diplomáciai fogás azért kellett, mert Mátyás komoly segélyt kapott a pápától a török elleni harcra, ez a segély komoly tétele volt Mátyás óriási bevételeinek.
Eközben pedig a törökkel folyamatosan megújította a békét, és nyugat felé háborúzott, és közben tényleg csinált olyanokat, hogy átengedte a rabló török seregeket Magyarországon, hogy a Német-Római Birodalomban fosztogassanak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!