Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Pszichológusok szervezetei...

Pszichológusok szervezetei személyiségtesztekre vonatkozó állásfoglalást miért nem adnak? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Miért nem adnak ki olyan rövid állásfoglalást, amelyben laikusoknak elmagyaráznák: miként kezeljék (mennyire adjanak hitelt) a neten bárki által kitölthető személyiségtesztek eredményeinek? Szerintem egyre tragikusabb a helyzet, amikor azt olvasom, hogy valakik ilyen kitöltendő tesztre (mások teszten mért eredményeire) alapozzák párkapcsolatukat, baráti körüket, stb. Ez alapján utasítanak el embereket, sorolnak kategóriákba, vagy gondolkodnak azon, kit milyen kategóriába lehet sorolni.

Teljesen laikusok veszik a bátorságot már ahhoz is, hogy akár az adott teszten elért 4 betű ismeretében konkrét személyiségzavart diagnosztizáljanak adott embernél, önjelölt pszichológussá képezve magukat jellemrajzot adjanak:

https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..

Itt a #3 válasz, de az összes hasonló jellegű kérdésnél megfigyelhető ilyen.

Ahogy neten olvastam, már állatok is be vannak sorolva valamely MBTI szerinti típusba...

Nem tudom, meddig mehet ez így tovább, szerintem éppen elég előítélet van az emberekben, a társadalom problémája az elmagányosodás, az ilyen előítéletképző, illúziókat kialakító tesztek nem hiszem, hogy túlságosan segítenek kapcsolatokat kiépíteni. Emberek 4 betűt tudnak a másikról és rögtön elutasítják, vagy "csomó mindent kezdenek róla gondolni" anélkül, hogy élőben látták volna, vagy bármilyen kapcsolatba kerültek volna vele.

Régebben nem értettem, amikor egy pszichológus azt mondta valakinek: "laikusoknak nem ad tesztet", most már teljesen értek mindent. Egyedül azt nem, miért nincs egy rövid állásfoglalás atekintetben, miként kell helyén kezelni az ilyeneket.

Szakmai állásfoglalást miért nem lehet olvasni?

2019. jan. 15. 17:55
1 2
 11/13 TappancsMancs ***** válasza:

Nem diagnosztizált, hanem olyan tartalmú >magán véleményt< mondott. Egyszerű, mert ekként is kell kezelni.

Aki egy vény nélküli szert ajánl a gyakorin az sem receptet írt fel, vagy nem hamisított receptet. Csak adott egy magán választ, mint amit itt a gyakorin szoktunk.

Szóval akinek valamilyen szakvéleményre van szüksége az szakértőhöz fordul, mert a gyakorin bár tudhatunk több kevesebb felvilágosítást adni, olyat is ami helytálló adott szakmában is, de ettől ezek nem hivatalos szakértői lepecsételt dokumentumok.

Nos tehát nem diagnosztizált orvosként, csak egy gyakoris véleményt mondott, akként is kezelendő.

2019. febr. 25. 18:49
 12/13 A kérdező kommentje:

Egy olyan teszt alapján mondott véleményt, mely mégcsak nem is személyiségzavar diagnosztizálására való.

Tudom hogy magánvélemény és magánvéleményhez bárkinek joga van, csak a hozzá nem értő tiniket (például) viszi-viheti félre.

A "vény nélküli gyógyszerek" véleményem szerint más kategória, a lelki dolgok sokkal bonyolultabbak, összetettebbek, sokrétűbbek, mivel ahány ember, annyiféle probléma, élethelyzet.

Egyébként sokat próbáltam keresgélni állásfoglalásokat, sajnos nem találtam, ha találsz linket, megoszthatod velem.

2019. febr. 25. 18:54
 13/13 TappancsMancs ***** válasza:
Szerintem ilyenkor nyugodtan írd meg, hogy az adott válasz minimum erősen vitatható, vagy stb stb. Én is írtam már efféle választ, sőt egy nagyon rossz javaslatnál ez szerintem szükséges is.
2019. febr. 25. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!