Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Nem pofátlanság a magyarok...

Nem pofátlanság a magyarok részéről nem figyelembe venni amit Kézai Simon és Anonymus írt a honfoglaláskori románokról?

Figyelt kérdés

Hogy lehet, hogy a saját krónikásainkat tagadjuk le csakhogy ne az legyen, hogy a románok voltak itt előbb?

A románok nagyon nyerő pozícióban vannak, mondhatni nyerő kártya van a kezükben ezzel, hiszen még saját forrásaink is azt bizonyítják, hogy az ő területeiket szálltuk meg.

Ez nagy pech számunkra vagy a merő igazság?

2018. nov. 16. 15:44
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Forrás?
2018. nov. 16. 15:52
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Bolgárokra, és morvákra emlékszek, de valahogy románok kimaradtak nekem, nem találkoztam velük sehol, ezen írok műveiben, ha nem csak troll kérdés, akkor írj pontosabb forrást, vagy esetleg idézetet valamelyik műből, amivel alá tudod támasztani az állításodat.
2018. nov. 16. 15:56
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem igaz, amit írsz, de még ha igaz is lenne, akkor is mi van? Ez miért csak a magyarokra nézve működik így, hogy ha xy előbb itt volt, akkor neki örökre joga van az adott területre? Akkor az amerikaiak is szépen adják vissza az indiánoknak a területeiket meg az angolok a skótoknak, íreknek az egész szigetet.
2018. nov. 16. 16:05
 4/10 TappancsMancs ***** válasza:

Rég nem követem ezt a honfoglalás témakört, úgyhogy csak a saját általános meglátásaimat tudom mondani.

A kérdés valóban érdekes, hogy melyik nép hol és mikor volt, vándorolt e és merre és mikor, és az ilyenek. Persze ez tárgyilagosan érdekes és igazoláskereséssel már semmi értelme - és itt nem foglaltam állást egyik verzió felé sem. De nagyon látható a felsőbbrendűség igazolási igénye, ami bizony a tudomány területén is a torzításokhoz vezet. Így mindkét oldalnak és érvelő tábornak vannak megbízhatatlansági faktorai, legalábbis számomra.

Hozzátenném attól senki se lesz különb, hogy előbb volt valahol. További meglátásom, hogy az egész ki volt itt vita forrása a két nép összeviszályosítása, fújnak egymásra és bizony nem csak románokról lehet ilyet hallani. További forrása szerintem ennek a vitának, hogy a Trianon kérdés is hasonlóképp területi vitákat és kérdéseket tartalmaz és könnyen kiterjeszthető a régebbi múlt irányába a Trianon kérdés.

2018. nov. 16. 19:21
 5/10 TappancsMancs ***** válasza:
62%
Na meg a 4-eshez hozzáteszem - szerintem is jöhet a link a kérdésbeli állításról. Új adatok is mindig tudnak előkerülni így minden fontos lehet.
2018. nov. 16. 19:24
 6/10 TappancsMancs ***** válasza:
40%
Olvasva a válaszokat a 3-ast jó lenne korrigálni, mert a kérdező nem állította, hogy csak a magyarokra lenne igaz bármilyen visszamenőleges területi követelés. Sőt igazából területi köbetelésről nem is írt.
2018. nov. 16. 19:28
 7/10 anonim ***** válasza:
51%
Attól, hogy Anonymus a 13. században írt művében (khm) említi őket a honfoglalás korában, még nem biztos, hogy a románok ott voltak. A honfoglalás és Anonymus kora között több száz év telt el, a tudomány álláspontja szerint Anonymus igazából megköltötte az egész honfoglalás történetét, így kritikusan kell kezelni azt, amit ebben a munkájában leír. És ha már ilyen előszeretettel hozod szóba a gesztát, akkor tudnod kéne azt is, hogy Anonymus egyáltalán nem olyan céllal írta, hogy hűséges legyen a múlthoz, magában a mű szövegében is van erre utalás. A lényeg az, hogy sehol nincs itt pofátlanság, max. a pofátlanság az az, hogy fogalmad sincs a forráskritika fogalmáról, és itt téped a szád, a magyar történészeket ócsárolva.
2018. nov. 16. 22:46
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Elena Ceaușescu feltámadt szelleme tette fel a kérdést?

Nem csodálom, mert ugye a negyedik általánosban még nem tanítanak történelmet és ő csak addig jutott el.

Aztán mint A Román Akadémia elnöke hosszú időre meghatározta a román történetírást, csak azt nem tudom, honnan hallott Kézairól, meg Anonymusról, mert olvasni alig tudott, így semmi esetre sem olvashatta azokat.

Te a lánya vagy?.

2018. nov. 17. 10:14
 9/10 anonim válasza:
100%
Mondjuk egykor a kelták is itt voltak és az írek mégsem követelik jogos jussukat. Trianonnal a legnagyobb probléma, hogy bőségesen hasítottak le magyar többségű területeket is szeparatisták. Az etnikai tisztogatós szabad rablós bűncselekményekről meg ne is beszéljünk....
2018. nov. 22. 09:33
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha jól emlékszem valami olyasmivel kezdődik Anonymus műve, hogy a magyarok a hunok leszármazottai és a 800-as évek végén már harmadszor mentek ki "Szkítiából" Pannóniába mert ismét túlsokasodtak azon a területen. Szóval ha releváns forrásnak tekintjük, akkor csak azt bizonyítja, hogy mindig is a magyaroké volt a Kárpát-medence és csak visszafoglalták jogos örökségüket.
2019. jún. 5. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!