Mi történt 614-ben Jeruzsálem bevételekor?
Valóban, százezer körül volt az áldozatok száma és mivel keresztény város volt, nem is lehettek mások az áldozatok.
Ellentmondóak a részletek, valóban olvastam azt is, hogy a zsidó szövetségesek követték el a legtöbb mészárlást, bár számuk nem lehetett túl nagy, tekintettel arra, hogy később a lakosság arányában sem jelentősek, ha ez összefügg egyáltalán valamennyire.
Jeruzsálem viszontagságai nem értek ezzel véget, mert még ebben a században, két évtized múlva Bizánc visszafoglalta. Akkor is számos áldozata volt a harcoknak, természetesen annyi már nem, mint korábban, mert a lakosság létszáma jelentősen lecsökkent. Nemsokára viszont arab hódítás áldozatául esett a század vége felé.
Zsidók ekkortól telepedhetnek be jelentősebb számban a városba.
"a zsidók ölték meg őket"
A szokásos hazugság. Ha valamely politikasi-harci erő vérengzést követett el, akkor azt mindig a zsidókra fogták, pedig közöttük is ugyanúgy vérengzettek a gyilkosok, mint a többieken. Legyen a vérengzés bárhol, bármikor.
Lehetséges, de ez most speciel nem ilyen egyértelmű, mert elvileg valóban lehetséges, meg korabeli utalások vannak rá, hogy igazság lehet a háttérben.
Pusztán a mértéke kétséges a szerepüknek, mert a tömegmészárlás igaz, csupán azt nem lehet tudni, mennyi zsidó volt a szövetségesek között, így arányaiban mennyi áldozatért lehetnek felelősek.
Valószínűleg túlzott a részvételi arányuk, bár nem lehet biztosan kijelenteni, mert a perzsák viszonylag jól viszonyultak a zsidókhoz, lehet, hogy több harcos is volt a soraik között zsidó származású, lehetetlen felderíteni már.
Sejtem, hogy származás szempontjából lehet hozzá közöd, de ezt nem kellene így vitatnod, mert senki nem tehet a múlt eseményeiről, ha az akkori zsidók erősebben belekeveredtek is ezekbe a harcokba, az nem számít semmit manapság, ahogy a mi szt. Galleni kalandunkért sem felelhetnek a mai magyarok, vagy Dzsingisz kánért a mostani mongolok.
Akkor lenne értelme vitatnod, ha lehetne valami adatot értelmezni, de sajnos nem lehet tudni utólag semmi pontosat, így maradnak az ellentmondó korabeli leírások.
Hármas és négyes válaszoló! Normálisak vagytok? Beleütköztem ebbe a kérdésbe amikor az arab terjeszkedésről olvastam, és nem tudtam feloldani mert a könyvekben és a neten is egymásnak ellentmondó dolgokat találtam. Megkérdeztem, erre hazugsággal vádoltok (azért az egy színvonal hogy egy kérdést hazugságnak minősít valaki!)vagy azt kapom, hogy nincs értelme kérdezni?
613-ban a zsidók Tibériási Benjámin vezetésével fellázadtak a bizánci uralom ellen, szövetségben a perzsákkal, akikre hagyományosan barátaikként tekintettek, és Palesztina perzsa uralom alatti önkormányzatáért cserébe 20 vagy 25 ezer fős zsidó milíciát állítottak fel, ennek egy része (öt-hatezer zsidó harcos, Benjámin parancsnoksága alatt, vett részt Jeruzsálem ostromában) ezekben egyetért szinte mindenik, a net, a Wikipédia, történészek. A jeruzsálemi ostrom kérdéses, mindenki mást mond és ír ezért kérdeztem rá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!