Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az életben tényleg mindig az...

Az életben tényleg mindig az erősebbnek és a győztesnek van igaza, ahogy Hitler mondta?

Figyelt kérdés
2010. jún. 18. 10:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
Igen.
2010. jún. 18. 11:29
 2/13 anonim ***** válasza:
71%
Én azért nem feltétlenül hallgatnék rá.
2010. jún. 18. 11:40
 3/13 anonim ***** válasza:

"Én azért nem feltétlenül hallgatnék rá."

Azért, mert voltak hibái, már minden alapvetően hibás, amit mondott, vagy tett? Vagy azért, mert közutálat tárgya?

2010. jún. 18. 11:54
 4/13 anonim ***** válasza:
80%

Nem tudom, ezt a véleményt Hitler fogalmazta-e meg először, valószínűleg előkerülhetett már a XX. század előtt is.

Általában szokták mondani, hogy "a történelmet a győztesek írják" - tehát a történelmi eseményeket azoknak az erőknek a szemszögéből nézi az utókor, amelyek valamilyen harcban győzedelmeskedtek. Persze már ez alól is van kivétel, a '48-as magyar szabadságharc elbukott, a mi történetírásunkban mégis szimpatizálunk vele. Általában azonban a győztesnek van meg hozzá az ereje, hogy a véleményét, ideológiáját az utókorra hagyományozza.

Na most hogy "az életben" kinek van "igaza", az gyakran eldönthetetlen kérdés. Például eleve bajos, hogy az "igazat" milyen szempontok alapján ítéljük meg.

Ha kirabolnak az utcán, szerintem a rabló minősül erősebbnek és győztesnek, de aligha gondolja bárki is, hogy igaza lett volna (s ez esetben Hitler rögtön tévedett :)). Ha azonban te milliós karórával, kaviárral és pezsgővel járkálsz az utcán, s egy éhező csavargó erőszakkal elveszi tőled a kaviárt, hogy megegye, valószínűleg sokan a csavargóval fognak szimpatizálni, bár tulajdonképpen lopott. Társadalmi státuszodat tekintve pedig ebben az esetben te számítasz erősebbnek, tehát megint lehet úgy nézni a kérdést, hogy a gyengének igaza volt.

2010. jún. 18. 12:06
 5/13 A kérdező kommentje:

"Persze már ez alól is van kivétel, a '48-as magyar szabadságharc elbukott, a mi történetírásunkban mégis szimpatizálunk vele."

Nem kivétel szerintem ez sem, mert amíg Habsburgok már nincsenek hatalmon, úgy a magyarok még mindig megvannak, tehát mivel mi létezünk, ők pedig nem, akkor lehet mondani, hogy erősebbek voltunk náluk. Nem?

2010. jún. 18. 12:35
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

"Azért, mert voltak hibái, már minden alapvetoen hibás, amit mondott, vagy tett? Vagy azért, mert közutálat tárgya?"

Nem, én nem azt mondom, hogy minden alapvetően hibás, amit mondott, hanem azt, hogy mivel köztudottan voltak "hibái", ezért én különösen odafigyelnék arra, hogy amit mondott, azt miért mondta és miről, és ezek alapján elfogadható-e az, amit mondott.

2010. jún. 18. 13:37
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Igaza nem biztos csak neki van,de azt kell ismételgetnünk.:-)

Tehát ha te piros seggű vagy de azt állítod,hogy zöld én meg azt mondom,hogy piros de te minden állításomra pofán vágsz,akkor te vagy az erősebb.Igen valószínű ,hogy egy idő után mindenki azt mondja,hogy tényleg zöld.Esetleg olyan zöldespirosas de ezt csak a legbátrabbak...:-)

2010. jún. 18. 16:03
 8/13 Böse ***** válasza:
Ha elmondanád hogy te hogy érted ezt az állítást akkor könnyebb lenne válaszolni. Arra gondolsz hogy a történelmet a győztesek írják vagy teljesen hétköznapi szituációkra?
2010. jún. 18. 16:25
 9/13 anonim ***** válasza:
Hát az biztos h az előnyösebb külsejű, meggyőzőbb emberekre jobban hallgatnak az emberek mint kevésbé szerencsés társaikra.
2010. jún. 18. 18:57
 10/13 sulfur ***** válasza:
Már a rómaiak is mondogatták, hogy Vae victis! Vagyis jajj a legyőzöttnek. Nem hiába...
2010. jún. 19. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!