Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Számotokra melyik a legérdekes...

Számotokra melyik a legérdekesebb korszak a történelemben?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Pusztán kíváncsiságból szeretnék érdeklődni, hogy nektek melyik korszak a legérdekesebb, vagy melyik eseményen vettetek volna szívesen részt? Esetleg lenne-e olyan esemény, történés, amit szívesen megváltoztatnátok?

2018. jún. 13. 13:25
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
70%

Úristen basszus...komolyan bele kell kötni egy ilyen kíváncsiságból feltett elméleti kérdésbe is?

Persze, hogy nem lehet visszanézni a honfoglalást, sem március 15-ét, sem semmit, de ettől még miért kell lehurrogni azt, aki elgondolkodik azon, hogy milyen is lehetett a látvány akkor és ott annak idején? Ne legyünk már ennyire korlátoltak...

2018. jún. 14. 00:14
 12/21 anonim ***** válasza:
68%

Valóban vannak érdekes részei a történelemnek, pl. egyes római korok, mások meg unalmasak, de szerintem élni pont abban lehetett jó, amiben nem sok minden történt, vagy nem lett híres és mozgalmas.

Az is érdekes, hogy egyes korok annyira érdekelnek, hogy szívesen utánanézek az összefüggéseknek, mások meg alig hatnak rám.

Nekem a II. világháború az egyik kedvencem és én még találkoztam olyanokkal, akik részt vettek benne.

Azt bizton állíthatom, hogy a sok félretájékoztatás ellenére többet tudok róla, mint akik benne éltek, főleg mivel akkor senki nem sejtette, merre tartanak az események, mi lesz később, vagy mi lesz a vége.

Mindig kérdezgettem is az akkor élőket, de akik a harcokban részt vettek, nem szívesen meséltek róla.

- Tudod fiacskám, sok csúnya dolgot láttam.-

Ilyeneket mondtak, vagy az első feleségem apja, aki pont lehúzta a Horthy hadseregben a 3 évet, de a leszerelésekor kitört a háború. Négy év front, majd öt év Szibéria volt az osztályrésze, de sakkozás közben is csak annyit volt hajlandó erről mesélni, bárhogyan is unszoltam

- Szép tájak voltak arrafelé, de nem értem rá gyönyörködni benne.-

Így hát maradnak a filmek, könyvek, de egy csataért azok sem tudnak visszaadni, a széttépett emberi maradványokat, a vér, az ürülék szagát, a lőporfüst ízét, a félelmet, a kábulatot.

Amúgy is a filmeket a mai kor számára rendezik, az éppen aktuális politikai nézetekkel előtérben, hja, a ruszki filmek mások voltak, mint az amerikaiak, de hát a történelmet a győztesek írják, amit az utókor kicsit helyretesz, vagy nem.

Az engem érdeklő korokból a rejtélyek izgatnak a legjobban, a titkok, amiket meg lehetne tudni és akkor a történések, összefüggések sokkal érthetőbbek lennének.

Megváltoztatni semmit nem szeretnék, mert ha megváltozna a történelem, akkor mi nem élnénk, mindennek ugyanúgy kell történnie, ahogy volt, ha tatárjárás, hát az, vagy a mohácsi vész, mert nem szeretném, hogy még az ükapám se szülessen meg.

2018. jún. 14. 04:51
 13/21 Tislerics Máté ***** válasza:
49%

Tenocstitlan városában szétnéznék kicsit. (Ez volt az akkori világ legnagyobb és legfejlettebb városa) És természetesen megpróbálnám megakadályozni a szétzúzását is, amit a kedves spanyol hódítóknak köszönhet a világörökség........

Tikal városát is bejárnám.

De amit talán leginkább sajnálok, hogy elveszett az Alexandria. Az akkori világ intellektuális és tudományos fellegvára sajnos szintén barbár rombolások áldozata lett. Több mint fél millió ősi tudást tartalmazó tekercs könyvtárastul fel lett égetve. Szóval minden erőmmel próbálnám megakadályozni ezt a pillanatot és magának az akkori keresztény megaszektának a térhódítását is, akik barbárul elpusztították Alexandriát és vele a világ tudományos és kulturális örökségének felbecsülhetetlen értékű részleteit. (Itt kezdődött a középkor 1500 évig) Ha sikerült volna megakadályozni ezt valakiknek akkor, most már valószínűleg a csillagok között utaznánk kitudja milyen technológiák és ismeretek birtokában.

2018. jún. 14. 08:32
 14/21 Wadmalac ***** válasza:
74%

"Tenocstitlan városában szétnéznék kicsit."

Óvatosan, mert szívesen használtak fel "migránsokat" az emberáldozatoknál.

Ugyebár mit ér a hír, ha nem adhatod tovább. :)

2018. jún. 14. 09:48
 15/21 Tislerics Máté ***** válasza:
74%

,,Óvatosan, mert szívesen használtak fel "migránsokat" az emberáldozatoknál."

Akkor beöltözök Ketzalkóatl-nak és mindjárt elárasztanak arannyal és istenkét tisztelnek. :D

(Ahogy Cortés-t is annak hitték, pedig ő nem is törekedett rá, hogy beugrassza őket. Csak hát az aztékoknál Ketzalkóatl ember alakban pont fehér bőrű, fekete szakállas, díszes ruhájú humanoid volt. :))

2018. jún. 14. 12:49
 16/21 anonim ***** válasza:
60%
Aham, meg kellett hozzá, hogy már koros emberként részt vegyen pár csatában, amit meg is nyerjen és túl is éljen. Azért tartották őt ott istennek, máshol meg démonnak. Elterjedt, hogy legyőzhetetlen és azért ehhez hiába mondod, a tolmácsnője és egyben tanácsadója is kellett. Máskülönben nem foglalta volna el Közép-Amerikát 900 spanyollal. E miatt a körülötte lengő mítosz miatt is álltak át hozzá sorban a törzsek. Ki derül amúgy levelekből, hogy ő nem nézte le annyira az indiánokat, mint ahogy az említett tolmácsát is megbecsülte. Csak tartotta a Caligula féle mondást, hogy nem számít, hogy gyűlölnek, amíg félnek tőlünk. Ha nem csinált volna olyan vérengzéseket, akkor nem is tudta volna véghez vinni azt, amit. A történelem őt igazolja eleve. Mellesleg igen, emberáldozat, adott ökoszisztémára káros csatornázások, túl használt föld, más törzsek leigázása és vérengzések, éhezés miatti túlzott vadászat, a vagyont is hajszolták. Ezt mind, mind az indiánok is csinálták. Nem voltak ők sem szent hipszterek. A világban mindig és mindenhol jelen volt az emberi gyarlóság. Szóval bárhol és bármikor találni rosszat
2018. jún. 14. 16:01
 17/21 anonim ***** válasza:
49%

Történelmet megváltoztatni? Teljesen értelmetlen. A legkisebb apróságnak is beláthatatlan következménye lenne. Most ha nem is vesszük az időparadoxont, de ebből a szempontból nem mondanak hülyeséget a filmek.

Én nem tudnék választani, vagy rangsort állítani, hogy miről szeretnék bizonyosságot szerezni. Meg tényleg nem egy pillanat kéne ehhez, hanem rengeteg év és eszköz is, hogy végigkövethesse az ember a különböző folyamatokat.

De például a népvándorlás korának kezdetétől egészen a honfoglalásig egy olyan szakasz, ami valójában nagyon sok bizonytalant és fehér foltot tartalmaz. A korabeli történetírók se tudtak mit kezdeni igazán azzal a zűrrel. Ezért nagyon ellentmondásosak is az írásos emlékek. De, hogy ezt egyedül és egy teszem azt helikopter nélkül valamennyire is belepillantsak... Ráadásul így is az egész hátrelévő élet kellene hozzá.

2018. jún. 14. 16:21
 18/21 anonim ***** válasza:
60%

A "legkorábbi élményem", hogy úgy 10-12 éves korom körül Mátyás kora vonzott nagyon. Ennek okára már nem emlékszem, de gondolom, a mesék, a várak meg a könyvekben látott szép hercegnős ruhák vonzhattak. :D

Ugyanakkor nagyon kíváncsi voltam a "modern jövőre", kifejezetten az űrutazásra. (Kósza gondolat volt ugyan, de egy rövid ideig - lány létemre - űrhajós akartam lenni. Bár később meg matróz, meg erdész is, de ezek szerencsére gyorsan elmúltak. :D)

Egyszer beszélgettünk ilyesmikről az egyik nagymamámmal, és úgy fogalmaztam meg, hogy "ez a mostani egy átmeneti kor"; erre ő helyeselt, "Igazad van, fiam, ez egy átmeneti kor", de felnőtt fejjel már azt hiszem, nem pontosan ugyanarra gondolt, mint én.

Fiatal felnőttként két korra lettem kíváncsi, szintén olvasmányélmények miatt: az amerikai polgárháború előtti évekre (természetesen nem itthon, hanem ott), ill. a kb. 1920-30 közötti Angliára.

Legutóbb pedig (bár ez is vagy 10 évvel ezelőtt volt) Erdős Renée Lysias című könyve varázsolt vissza a múltba olyan "erősen", hogy tényleg kívánkoztam volna ott lenni, látni és átélni az eseményeket, beszélgetni a görög filozófusokkal, hallani Jézust beszélni stb.

Amit pedig szívesen megváltoztatnék, az nem csak egyetlen esemény, hanem sok: "eltüntetném" a történelemből az összes háborút, polgárháborút, harcot, csatát. A konfliktusokat beszéljék meg, vagy játsszák le amőbával, mittudomén. :D

2018. jún. 14. 20:39
 19/21 anonim ***** válasza:
56%
#9: Miért? elfogytak a jegyek?
2018. jún. 15. 16:10
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Jelenlegi harmadik Ratkó korszak Magyarországon számomra elég érdekes. Sokan nagy vagyonhoz tudnak jutni, akik elég spekulánsok voltak, ugyanakkor a jövő nemzedéke eléggé veszélyben van mind anyagi, mind szellemi szinten. Szerintem egy ilyen helyzet fokozottan érdekes.
2018. jún. 16. 21:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!