Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az igazságosság alapja az...

Az igazságosság alapja az értelem vagy érzelem? Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés
2018. máj. 6. 20:58
 1/7 anonim ***** válasza:
Az igazságosságé az értelem, de az igazságosságon túl van irgalmasság is.
2018. máj. 6. 21:58
 2/7 anonim ***** válasza:
Ami az egyiknek igazságos, az a másiknak nem. Nincs igazság.
2018. máj. 6. 23:16
 3/7 A kérdező kommentje:
És mi a helyzet az érzelemmel?
2018. máj. 7. 06:43
 4/7 anonim ***** válasza:

Az embernek szokott lenni. Mégpedig gyakran változó.

Egyébként nem alapja az értelem (az érzelem még kevésbé), hanem az értelem alkalmas az igazságosság eldöntésére. Az "alap" az más.

2018. máj. 7. 12:44
 5/7 anonim ***** válasza:

Szerintem erre így nem lehet válaszolni. Ha pl. a gyerekek cívódnak egymás között, és a felnőtt igazságot tesz közöttük, annak az alapja az értelem. Ha veszekszik két gyerek, nem szerencsés érzelmileg viszonyulni egyikhez sem, a legjobb a száraz tényekre hagyatkozni, és úgy eldönteni, mi az igazság.

De van egy csomó kérdés a "nagy" életben, amiknek világnézeti vetületeik vannak. Mi a társadalmi igazságosság? Ez a kérdés pl. eldönthetetlen, mert ahány ember van, annyiféleképpen látja, és a vita ilyen esetben csak véleményvita lehet, az igazságot egyik fél sem mondhatja ki. Éppen ezért nem is az igazságtételnek van létjogosultsága, hanem az empátiának és egymás véleményének elfogadásának és a kompromisszumkészségnek. Egy társadalom csak akkor működhet jól, ha ilyen tagjai vannak.

Ellenkező esetben az történik, mint ami már sokszor a történelemben, hogy egy-egy rendszer és párt megpróbált igazságos társadalmat létrehozni, és Gulág, Recsk, Auschwitz, Andrássy út 60., terrortámadások és hasonlók lettek belőle.

De az élet legtöbb területén szerintem ez a helyzet. Igazság nincsen, hanem csak emberek, akik tolerálják vagy nem tolerálják egymást.

2018. máj. 7. 17:34
 6/7 anonim válasza:
Szerintem az igazságosság a szereteten alapszik és az értelem ad formát neki.
2018. máj. 13. 16:29
 7/7 anonim ***** válasza:

Érzelem semmiképpen sem lehet az igazságossággal kapcsolatban, hiszen az érzelmek mindig szélsőségesek. Ha negatív érzelmeid vannak valaki iránt akkor ellenére döntesz, ha kedveled, vagy megérted a javára.

Sajnálatodban, együttérzésedben nem büntetsz meg egy bűnöst, holott haragodban túl szigorú büntetést szabsz ki.

A logika és a mértékletesség szerintem a leginkább vezérlői az igazságosságnak.

2018. máj. 15. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!