Maslow piramisát hogyan cáfolnád? Milyen ellenérveket hoznál fel?
Nekem a szintezéssel volt mindig is bajom ebben a relációrendszerben. Lehet, hogy nem egészen stimmel, de gondolkodni talán érdemes rajta.
Indulj ki abból, hogy az Önmegvalósítás a legmagasabb szükséglet. Véleményem szerint (majd írok rá példát is) a szeretet, és annak valódi voltának felismerése van a piramis tetején.
Ha ugyanis te elképzeled magadnak az önmegvalósítást pl úgy hogy nagy ház, szép autó, szép feleség/férj, de találkozol egy illetővel akitől születik egy gyermek. És rájössz, hogy számodra ez a beteljesedés, hogy őket szeretheted, és nem a előbb említettek. Ez egy egyszerű logikai bukfenc benne, véleményem szerint, amit úgy foglalnék össze, hogy az ok-okozat nem egyértelmű a piramisban, és az önmegvalósítás (ezzel lehet vitatkozni, róla gondolkodni) nem válik el ilyen szinten a szeretettől.
Ezek csak az én gondolataim, de bennem mindig is disszonáns érzéseket váltott ki ez a felosztás.
További gondolatok?
z
Nekem személy szerint nem célom elismertetni rátermettségemet, képességeimet a társadalomban.
A munkámban elsősorban a másoknak való adás képessége ösztönöz és az ebből fakadó jó érzés (hogy adhatok valamit) s nem az, hogy elismerjenek, meg rátermettnek gondoljanak.
A piramis csúcsán lévő önmegvalósítás meg szerintem a létszükséglet megszerzése után már alap kellene hogy legyen, minden további szint mögött.
De azért ez nehéz kérdés...;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!