Meghatározható az "igen" és a "nem" kifejezések jelentése?
Mindkettő jelentése függ a feltett kérdéstől.
A kérdéstől függően a "nem" lehet "igen" vagy az "igen" is lehet "nem". Persze ez felfogás kérdése, ki hogy értelmezi.
A körülményektől függően valóban jelenthetik ezek a kifejezések pont a jelentésük ellentétét, de ez más kifejezésekkel is így van.
Engem az érdekel, hogy definiálható-e ezek általános jelentése...
Mivel ezek a rövid válaszok eldöntendő kérdésre születnek, ezért önmagukban szerintem nem definiálható jelentés.
Mindig a kérdéstől függ, hogy mi "igen" és mi "nem", és utánuk következhet a magyarázat is a feltett kérdésre.
Igen: helyeslés.
Nem: tagadás.
Szerintem, de javítsatok ki, ha tévedek.
"Igen: helyeslés.
Nem: tagadás.
Szerintem, de javítsatok ki, ha tévedek."
Ez nem jó.
Pl: -Kimehetek? - Nem!
Itt nem tagadtál semmit sem.
Dehogynem tagadta a példádban... Ne legyél már ilyen rövidlátó! ;)
Az, hogy a köznyelv nem fogalmaz 100%-ig pontosan, közismert.
A kérdés teljesen kimondva (alany-állítmány-stb.) így hangzik: "Anyu, MEGENGEDED, hogy kimenjek játszani a térre a fiúkkal, ha este 9-re itthon leszek?" és erre a válasz: "NEM! Nem adom hozzá a beleegyezésemet."
Vagyis a NEM azt jelenti, hogy tagadom a feltételezett állítást, amit kérdésként kaptam, míg az IGEN azt jelenti, hogy egyet értek vele. Vagyis formális logikailag 0 vagy 1 értéket adok válaszul arra az állításra, amit kérdésként kaptam.
Ha nem érted a formális logikát, Boole algebrát, De Morgan azonosságokat, akkor neked azt előbb meg kell tanulni, addig nem tudod filozófiailag megközelíteni. Ez van.
"Ez nem jó.
Pl: -Kimehetek? - Nem!
Itt nem tagadtál semmit sem."
De. B tagadta, hogy A kimehet.
Aki szőrszálhasogató, az átfogalmazhatja (Austin és más klasszikus szőrszálhasogatók nyomdokán) ezt a kis párbeszédet, pl.:
"Számodra elfogadható lenne az, ha most kimennék? - Nem!"
Egyértelmű, hogy a 'nem' tagadást fejez ki. Ez a jelentése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!