Igaz, hogy régen az emberek sokkal alacsonyabbak voltak? A tv-ben hallottam, hogy pl. az ókori római katonák közt 150cm volt az átlagmagasság.
Az átlagmagasság függ az élelem összetételétől és mennyiségétől. Az észak-koraiak átlag magassága 10cm-el kisebb mint a dél-koreaiak átlag magassága.
Ezen kívül a mai ivóvizek és élelmek (húsok) hormonokkal szennyezettek ami hatással van az emberek magasságára.
Tehát nem kizárt hogy igaz.
Igaz, hogy alacsonyabbak voltak. Én nem számítok extrém magasnak a 183 centimmel, de az összes középkori vár összes ajtajánál le kell hajolnom, hogy ne b***am be a fejemet a szemöldökfába. És nem tévedésből, vagy spórolásból csinálták az ajtónyílásokat max 175 cm magasra, ennyi bőven elég volt, hogy egy átlag katona ki-be rohangáljon rajta. Sisakban! Filmes kamu, hogy pl a vikingek 2 méter fölöttiek voltak, a 180 centis már óriásnak számított. Mivel érdekel a középkor, sok eredeti páncélt láttam, és mind kicsi lett volna rám.
Amúgy a táplálkozással, és a biztonságosabb életmóddal van összefüggésben, hogy szép lassan növünk. Mármint a generációk lesznek egyre magasabbak.
Ez itt azt írja, hogy az iparosodott országokban az utóbbi százötven évben akár 10 centivel is nőhetett az átlagos testmagasság, azonban a kőkortól a korai 1800-as évekig, bár voltak csökkenő vagy növekvő periódusok, szignifikáns változás nem volt a testmagasságban.
Szóval a "korzikai törpe" a maga 168 centis magasságával akkoriban nem is számított annyira törpének...
Nem szapultam.
Én alacsonyabb vagyok nála.
"a neandervölgyiek"
Az egy másik emberi faj.
A történelem során elég sok emberi faj élt. Voltak olyanok is (ők nem az őseink), ahol az átlag 190 cm volt.
Aztán voltak sokkal alacsonyabbak is, 150 cm-es átlaggal.
Az ősemberek csak a nem megfelelő táplálkozás és a betegségek miatt voltak alacsonyabbak, mint mi.
Én amikor jártam egy zalaegerszegi "múzeum kert" féleségben (nem tudom a nevét a helyszínnek), ott volt egy régi parasztház amiben az ágy kb olyan hosszú volt, hogyha a fejemet a tetejének teszem akkor majdnem a térdemet is be tudtam volna hajlítani a végén. 180 centi vagyok.
Ennek mi lehet az oka?
Az, hogy tényleg alacsonyak voltak vagy nem tellett hosszabb ágyra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!