Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért mondják egy díszes,...

Miért mondják egy díszes, elegáns, fényűző dologra, hogy dekadens?

Figyelt kérdés
Hiszen a dekadens szó hanyatlót jelent. Azért, mert egy ékszer drága, egy kastély fényűző, miért lenne dekadens?
2010. máj. 24. 21:12
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Hanyatlás az is ha valaki azt hiszi hogy a drága dolgok birtoklása valamiféle fölényt töbletet jelent a másik emberekkel szemben. Ezt szellemi hanyatlásnak nevezük.
2010. máj. 24. 21:59
 2/9 A kérdező kommentje:
Érthető teória, de az is lehet, hogy inkább azok tekintenek hanyatlónak minden kiváló dolgot, akik nem engedhetik meg maguknak. szvsz, mint a "savanyú a szőlő" sztori
2010. máj. 24. 22:08
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

a dekadens nem egyszerűen hanyatlást/hanyatlót jelent.

olyan állapotot, amikor az értékrend torzul, erkölcsi züllés, mélyebb gondolkodás hiánya, felszinesség, élvezetek hajszolása, azaz a külsőségek diadala. amikor nem a mi a fontos, hanem a mekkora, mennyibe került stb.

2010. máj. 25. 08:24
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy az utolsó írja. Róma az elején nem volt dekadens, mégis volt pompája. Nincs ilyen összefüggés, hogy ami elegáns az dekadens. A túlzásba vitt fényűzés az dekadencia. Mert torzult értékrendet takar. Ahogy a felakpott modern művészetek is (mert van sok jó dolog is, csak azt nem hypeolják és nem ér többmillió dollárt) például.
2010. máj. 25. 10:11
 5/9 anonim ***** válasza:
33%

Aki egy tárgyra mondja, hogy dekadens az debil. Dekadens csak egy szervezet egy társadalom vagy egy kultúra lehet.

Egyébként általában a szexuális szabadosság kapcsán emlegetik a dekadenciát.

2010. máj. 25. 14:24
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

szia, vsz onnan jön, hogy egy dekadens táradalom kiüresedett, nincsenek benn e erkölcsi tartalmak, nelős értékek. ezt a belős értéket próbálják fényűzéssel , csillogással, luxussal pótolni. ebben az esetben dekadens jelenség.

önmagában a pompa még nem az, ha mellette benső értéket is hordoz.

2010. júl. 9. 13:47
 7/9 anonim válasza:
Én többször hallottam főzős műsorokban is egy-egy étel jelzőjeként, szerintem egyáltalán nem illik oda.
2016. szept. 10. 19:23
 8/9 anonim válasza:
25%

Rosszul tudjátok. A dekadenst itthon félrehasználják, valójában hanyatlót jelent, de azt is félrehasználják, mert buta tud lenni az átlag magyar nép. A hanyatló itt nem hanyatlást jelent, hanem az időben visszahanyatlást, szóval viktoriánus és hasonló nagyon régi öltözködésre mondjuk hogy dekadens, ami úrinak tűnik, ezért sokan azonosítják valami eleganciával, de nincs hozzá köze, csupán a régi dekadens öltözködés elegánsnak tűnik.

Szerintem kicsit keverik is a decenssel, annak a jelentése az illemtudó.

2016. nov. 12. 14:09
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem értem miért nem tanítják az idegen szavak, kifejezések értelmezését kicsit komolyabban..így mindenki csak a saját elképzeléseit magyarázza bele, vagy az internetről szedi össze a hülyeségeket.
2019. márc. 15. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!