A találó a találástól mennyi idő után szerezheti meg a dolog tulajdonjogát?
Ha a tárgy tulajdonosa beazonosítható akkor soha.
Ha nem beazonosítható és leadja a közjegyzőnél (talált tárgyak osztálya) akkor 3 hónap után használatba veheti, de nem értékesítheti vagy teheti tönkre még 9 hónapig.
Vagyis 1 év leteltével a tulajdonjogot is megkapja az illető.
(De ez csak a leadott tárgyakra érvényes, ha otthon tartogatod magadnak, attól még soha nem lesz a tiéd!)
Most konkrétan simán elhagyott, talált tárgyról van szó?
Mert abban az esetben igaz a fenti válasz.
De régészeti lelet esetén pl. teljesen más a téma.
Amennyiben egyértelmű és vagy bizonyítható hogy a tárgy 1711 előtti akkor kizárólag az államé lehet!
1711 utáni korú talált tárgyakra vonatkozik amit először írtam.
Hát, azt nem tudtam, hogy pl. a második világháborús relikviák nem tartoznak a régészeti értékekbe. Legálisan megtartható?
Jó, szárnyasakna nyilván nem. :)
Így van, a II WH-s relikviák, az I WH-s az 1848-49-esek sőt még a Napóleoni háborúk idejéből származóak sem számítanak régészeti leletnek!
Viszont azt tudni kell hogy ezeket már korábban ismert jegyzett régészeti lelőhelyen nem áshatod ki, ilyen helyre még engedély sem kérhető. (Tönkretennéd az áskálással a régebbi rétegeket is.)
Ilyen térképet a környékről az adott területen fennhatóságot gyakorló múzeum tud mutatni.
Továbbá természetvédelmi területen sem áskálódhatsz.
Ahova egyáltalán kérhető engedély pl fémkeresőzni ott az önkormányzattól és a terület tulajdonosától is szükséges.
A tulajdonos meg lehet magángazda, erdőgazdaság stb. vagy meg sem találod.
Akkor is gáz van ha pl robbanóanyagot vagy emberi maradványokat találsz egy engedéllyel folytatott fémkeresőzésen.
Előbbi esetben a tűzszerészeket hívhatod.
Utóbbiban pedig a hadisírgondozókat.
Még engedéllyel rendelkezőnél sem nézik jó szemmel az ilyen tevékenységet.
Plusz sok idő és papírmunka lesz neked is...
Szóval ez nem ilyen egyszerű, de a lehetőség adott.
Szerettem volna fémkeresőt vásárolni, új hobbinak, de ezek miatt letettem róla. Inkább 1 jó bicikli lett az árából. :)
Bár egy lehetőség még adódhat. A fürdőzésre használt tavak és egyéb vizek és partok fémkeresőzését semmi nem tiltja. Sőt ha nem fizetős strand engedély sem kell. (Nem birtokháborítás)
Persze ehhez drágább vízálló kereső is kell.
De ilyen helyeken sok az arany és ezüst ékszer.
Nyilván amibe név van azzal végig kell zongorázni a már leírt talált tárgyas eljárást.
De ettől függetlenül jelentős haszonnal járhat, és teljesen legális. :)
Csinálják Magyarországon is jópáran.
USA-ban ennek nagy divatja van:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!