Létezi alkímia?

Figyelt kérdés

Nem rég leltem a alkímiára és nagyon meg tetszet.

Visszont volt olyan oldal ahol azt olvastam hogy

ez nem létezi de volt olyan ahol azt írták hogy

igen is, létezi. És ez alapján nem tudom el dönteni

hogy mos létezik-e vagy nem.

2017. máj. 3. 15:45
 1/8 anonim ***** válasza:
95%
úgy létezik, mint a te írásodban a létezik szavak végén a "k"
2017. máj. 3. 15:58
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
Létezik, illetve létezett, pont mint ahogy az asztrológia is létezik. Az már más kérdés hogy a valósághoz nem sok köze van...
2017. máj. 3. 16:05
 3/8 anonim ***** válasza:
77%

Létezik, csak áltudomány: tehát NEM MŰKÖDIK.

Viszont ennek köszönhető, hogy megszületett a kémia, ami viszont tudomány is, és működik is.

2017. máj. 3. 19:06
 4/8 anonim ***** válasza:
83%

Mármint?

Az alkimisták egyrészt aranyat akartak előállítani más elemekből (pl ólomból). Ez lehetséges... atomreaktorban, sokszoros költségekkel. De egy lombikban, üstben lehetetlen.

Egy másik csapásirány az örök élet elixírje volt... ami csak mesébe illő fantázia.

Továbbá az alkimisták babonás/misztikus ezoterikus maszlagokat is aggattak a műveleteik mellé. Ezek azonban lehántolódtak róla, s ami vissza maradt: a tiszta kémia.

2017. máj. 4. 00:32
 5/8 anonim ***** válasza:
90%

Ezen kívül keresték az alkimista mágnest, ami azon kívül, hogy az ólmot arannyá változtatja és viszont - azt is megmutatja, hogy ha hazudik valaki.

Érdekesség, hogy aranyat az ólomból a legnehezebb készíteni. Bármi másból könnyebb.

Amúgy pedig drágakövet (néhány fajtát) lehet készíteni lombikban, és még gyémántot is könnyebb készíteni, mint aranyat. Jellemző, hogy ezekre nem jöttek rá.

2017. máj. 4. 08:49
 6/8 Phoney ***** válasza:
100%

Nem az alkímiának köszönhető, hogy van kémia. Az európai vegyészet eredendően gyakorlati tudomány volt, amit mindennapi célokra használtak. Ez volt pl. az alexandriai vegyészet. Ez később az araboknál fertőződött meg azzal a kínai hagyománnyal, amit alkímiának nevezünk, de sosem vált egészen eggyé vele. Tehát az alkímia Európában sokkal inkább egy vakvágánya volt a vegyészetnek, mintsem az elődje. Más kérdés, hogy a vegyészetnek ekkor még nem volt elméleti háttere, mert semmit nem értettek abból a (meglepően gazdag) gyakorlati tapasztalatból, amit összeszedtek.

Az aranycsinálást és az örökfiatal testet egyébként az alkimisták ugyanazon az elven remélték megvalósítani, nem két különböző irány volt. A bölcsek köve pont ugyanúgy nemesítette volna az aranyat ólommá, ahogyan a testet halhatatlanná.

2017. máj. 4. 19:30
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

fordítva: A bölcsek köve pont ugyanúgy nemesítette volna az ólmot arannyá, ahogyan a testet halhatatlanná.

Ez egyébként a lényege volt. Egy tudati transzmutáció volt a cél, az arany tudatállapot elérése. Ennek mintegy anyagi prezentálása volt (lett volna) a fémek (ólomtól -> aranyig sor volt) átalakítása. Hogy ez mennyire sikerült, arról nem beszélünk. Az elv ez volt.

Arany tudatállapot van, fémek nélkül. Weöres ír erről A teljesség felé c. művében

[link]

2017. máj. 4. 20:33
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

arany öntudat... ahogy a költőknél az ihlet révén a szavak verssé transzmutálódnak- az is alkímiai processzus

Hallottam sírni a vasat,

hallottam az esőt nevetni.

Láttam, hogy a mult meghasadt

s csak képzetet lehet feledni;

s hogy nem tudok mást, mint szeretni,

görnyedve terheim alatt -

minek is kell fegyvert veretni

belőled, arany öntudat!

József Attila

[link]

2017. máj. 4. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!