A bűnözőket miért engedik ki egy idő után a börtönből? És egyáltalán miért nem ölik meg őket?
amerikában se azonnal ítélethozás utána végeznek ki. nem véletlenül csúszik sokáig.
azt pedig minden kérdésben el kell mondanom újra és újra, hogy a halál"büntetés" nem büntetés céljából fontos, hanem a fertőzött fertőző sejtek kiiktatása az egészséges társadalomból.
Levágni valakinek a kezét... ? Arra nem gondolsz, hogy az emberek meg is bánhatják a tetteiket? Nem kell egyből a legbrutálisabb módszerekhez folyamodni.
Egyébként, azt hiszed, hogyha keményebbek lennének a büntetések, akkor senki nem bűnözne többé... ne légy naiv. Tegyük fel, csökkenne a ráta; de mi van, ha egyszer téged kapnának el valami olyanért, amit nem is te csináltál vagy amire rákényszerítettek, rákényszerültél? Örülnél, ha egyből menne a kukába a fél karod?
Mellesleg, a gyilkosoknak a halál csak jutalom. Hidd el, a hosszú börtönbüntetés sokkal kegyetlenebb büntetés..
Egyetlen ember sem tökéletes, amiből következik, hogy mindenki követ el hibát, olyat is, ami igazából bűn. A jogrendszer abból indul ki, hogy ezek a bűnök eltérő mértékűek, ezért eltérő mértékű megtorlás jár értük. Például egy gyorshajtás - ha nem okozol vele nagyobb bajt - akkor egy alapos pénzbüntetéssel megtorolható. Egy részegen megrongált köztéri szoborért kaphatsz némi elzárást is.
Bizonyos szempontból érthető igény, hogy aki lop, csal, azt ne engedjék vissza a társadalomba, más oldalról viszont megkérdezném, hogy kicsi lopás és nagy lopás közt nem érdemes-e mégis különbséget tenni.
Tudod, ha az általad említett elvet vennénk alapul, hogy minden hiba a legkeményebben toroltassék meg, akkor pl. egy el nem készült házi feladatért egyes helyett évvégi bukás járna? Vagy kicsapás az iskolából? Vagy egy kisebb füllentésért a szülőknek egy véresre korbácsolás jár?
Mint mondtam, mindenki hibázik. Az ember jellemét erősen fejleszti az, hogy a hibáiért felel, megkapja a büntetést, és legközelebb nem hibázik. Ha a jogalkotás olyan jogot adna, ami a legkisebb hibát is erősen megtorolja, akkor:
1) ezt a jogot a népakarat eltörölné, azaz olyat választana, aki enyhítést ígér,
2) mindenki rettegésben élne,
3) aki egy kis hibát elkövet, annak onnantól minden mindegy, ezért csakis az ámokfutás lehet a menekülési út. Egy lebukott tolvaj inkább megölné az őt lebuktató biztonsági őrt, mivel a lopásért is életfigytot kap, az ölésért is, de legalább van esélye megúszni.
Egy igen egészségtelen társadalom alakulna ki. Nem mellesleg okozna némi problémát, hogy mindenki a börtönben ülne.
"Tudod, ha az általad említett elvet vennénk alapul, hogy minden hiba a legkeményebben toroltassék meg, akkor pl. egy el nem készült házi feladatért egyes helyett évvégi bukás járna? Vagy kicsapás az iskolából? Vagy egy kisebb füllentésért a szülőknek egy véresre korbácsolás jár?"
Én ilyet nem mondtam... Nem az az Elv,hogy minden bűnt keményen vegyenek, hanem hogy ne legyenek bűnözők, mert hiába építenek börtönt, ha úgyis kengedik onnan a bűnözőket, és a legtöbbjüknek esze ágában sincs megbánni, amit tett, hanem újból bűnöző lesz! Arról nem is beszélve, hogy a börtönkben ülő hülye emberekre egy csomó pénzt el kell pocsékolnia az országnak :S Inkább meg kéne ölni őket. Én nem sajnálnám egyiket se, meg nekem ne mondja senki, hogy "bárki követhet el bűnt", az én ismertségi körömben még senki nem lopott a boltból, meg rongálta meg a város tulajdonát, komolyabb dolgokat meg aztán végképp senki nem követett el, meg magamról se tudnám elképzelni, hogy valaha is tövénybe ütköző dolgot csináljak.
És mit kezdene a társadalom azzal a sok életfogytiglanra bezárt bűnözővel??Képzeld,milyen sokan lennének akkor,ha senki sem szabadulhatna,csak miután meghalt.Nem is tudom elképzelni,hol férnének el.
Az biztos,hogy a gyilkosokat,közveszélyes bűnözőket,nagy kárt okozó csalókat nem szabadna visszaengedni a társadalomba.De aki nem egy elvetemült,reménytelen eset,azt szerintem felesleges lenne kivégezni vagy élete végéig bőrtönben őrizgetni.Azonban való igaz,szigorítani kellene a törvényeket hazánkban.
"pl nem lenne benne lámpa (tv meg ilyenek meg végképp nem)"
Persze, és ha kiengedik őket a börtönből, mehetnek rögtön az őrültek házába. Volt egy ilyen kísérlet, pár embernek sötétben, egyedül, minden inger nélkül el kellett töltenie egy kicsi szobában 2 napot. Előtte-utána teszteket töltöttek ki velük, és már 2 nap után észlelhetően csökkent az intelligenciájuk, ingerlékenyebbek, ösztönösebbek, agresszívabbak lettek, zavarodottabban, kiszámíthatatlanabbul viselkedtek. Ha ezt évekig csinálod velük, nem 2 napig, tényleg mehetnek utána rögtön a pszichiátriára!
A másik, hogy ha a rehabilitációt lenullázod, akkor az utolsó esélyt is elveszed azoktól, akik tényleg újra akarják kezdeni az életüket.
És akkor még nem beszéltem azokról, akik ártatlanul kerülnek be oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!