Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A bűnözőket miért engedik ki...

A bűnözőket miért engedik ki egy idő után a börtönből? És egyáltalán miért nem ölik meg őket?

Figyelt kérdés
2010. máj. 7. 14:26
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
96%
Az igazán elvetemültet nem fogja megállítani a halálbüntetés gondolata,de ha bevezetnék ezt a "mindenki haljon meg"dolgot,sok ártatlan és bűnbánó ember is meghalna.
2010. máj. 7. 15:08
 12/38 anonim ***** válasza:
80%

amerikában se azonnal ítélethozás utána végeznek ki. nem véletlenül csúszik sokáig.

azt pedig minden kérdésben el kell mondanom újra és újra, hogy a halál"büntetés" nem büntetés céljából fontos, hanem a fertőzött fertőző sejtek kiiktatása az egészséges társadalomból.

2010. máj. 7. 15:17
 13/38 anonim ***** válasza:
40%

Levágni valakinek a kezét... ? Arra nem gondolsz, hogy az emberek meg is bánhatják a tetteiket? Nem kell egyből a legbrutálisabb módszerekhez folyamodni.

Egyébként, azt hiszed, hogyha keményebbek lennének a büntetések, akkor senki nem bűnözne többé... ne légy naiv. Tegyük fel, csökkenne a ráta; de mi van, ha egyszer téged kapnának el valami olyanért, amit nem is te csináltál vagy amire rákényszerítettek, rákényszerültél? Örülnél, ha egyből menne a kukába a fél karod?

Mellesleg, a gyilkosoknak a halál csak jutalom. Hidd el, a hosszú börtönbüntetés sokkal kegyetlenebb büntetés..

2010. máj. 7. 15:40
 14/38 A kérdező kommentje:
Ha valakit elkapnak a rendőrök lehetne választani életfogytiglan és halál közt... aki nem követett el bűnt, az úgyse választaná a halálbüntetést, akkor még kiengedhetnék, mikor kiderül, hogy mégse ő volt. És amúgy minimálisra csökkenne a bűnözők száma. (A kézlevágásnak totál semmi értelme nincsen...)
2010. máj. 7. 15:49
 15/38 anonim ***** válasza:
100%

Egyetlen ember sem tökéletes, amiből következik, hogy mindenki követ el hibát, olyat is, ami igazából bűn. A jogrendszer abból indul ki, hogy ezek a bűnök eltérő mértékűek, ezért eltérő mértékű megtorlás jár értük. Például egy gyorshajtás - ha nem okozol vele nagyobb bajt - akkor egy alapos pénzbüntetéssel megtorolható. Egy részegen megrongált köztéri szoborért kaphatsz némi elzárást is.

Bizonyos szempontból érthető igény, hogy aki lop, csal, azt ne engedjék vissza a társadalomba, más oldalról viszont megkérdezném, hogy kicsi lopás és nagy lopás közt nem érdemes-e mégis különbséget tenni.

Tudod, ha az általad említett elvet vennénk alapul, hogy minden hiba a legkeményebben toroltassék meg, akkor pl. egy el nem készült házi feladatért egyes helyett évvégi bukás járna? Vagy kicsapás az iskolából? Vagy egy kisebb füllentésért a szülőknek egy véresre korbácsolás jár?

Mint mondtam, mindenki hibázik. Az ember jellemét erősen fejleszti az, hogy a hibáiért felel, megkapja a büntetést, és legközelebb nem hibázik. Ha a jogalkotás olyan jogot adna, ami a legkisebb hibát is erősen megtorolja, akkor:

1) ezt a jogot a népakarat eltörölné, azaz olyat választana, aki enyhítést ígér,

2) mindenki rettegésben élne,

3) aki egy kis hibát elkövet, annak onnantól minden mindegy, ezért csakis az ámokfutás lehet a menekülési út. Egy lebukott tolvaj inkább megölné az őt lebuktató biztonsági őrt, mivel a lopásért is életfigytot kap, az ölésért is, de legalább van esélye megúszni.

Egy igen egészségtelen társadalom alakulna ki. Nem mellesleg okozna némi problémát, hogy mindenki a börtönben ülne.

2010. máj. 7. 16:24
 16/38 anonim ***** válasza:
100%
A jelenlegi büntetési tételek is bőven elegek, csak nincs akarat a törvények btartatására. Kicsiben-nagyban szemet húnyunk egymás bűnei felett. Ez a baj, nem pedig az, hogy nincs halálbüntetés...
2010. máj. 7. 17:01
 17/38 A kérdező kommentje:

"Tudod, ha az általad említett elvet vennénk alapul, hogy minden hiba a legkeményebben toroltassék meg, akkor pl. egy el nem készült házi feladatért egyes helyett évvégi bukás járna? Vagy kicsapás az iskolából? Vagy egy kisebb füllentésért a szülőknek egy véresre korbácsolás jár?"

Én ilyet nem mondtam... Nem az az Elv,hogy minden bűnt keményen vegyenek, hanem hogy ne legyenek bűnözők, mert hiába építenek börtönt, ha úgyis kengedik onnan a bűnözőket, és a legtöbbjüknek esze ágában sincs megbánni, amit tett, hanem újból bűnöző lesz! Arról nem is beszélve, hogy a börtönkben ülő hülye emberekre egy csomó pénzt el kell pocsékolnia az országnak :S Inkább meg kéne ölni őket. Én nem sajnálnám egyiket se, meg nekem ne mondja senki, hogy "bárki követhet el bűnt", az én ismertségi körömben még senki nem lopott a boltból, meg rongálta meg a város tulajdonát, komolyabb dolgokat meg aztán végképp senki nem követett el, meg magamról se tudnám elképzelni, hogy valaha is tövénybe ütköző dolgot csináljak.

2010. máj. 7. 17:08
 18/38 anonim ***** válasza:
82%

És mit kezdene a társadalom azzal a sok életfogytiglanra bezárt bűnözővel??Képzeld,milyen sokan lennének akkor,ha senki sem szabadulhatna,csak miután meghalt.Nem is tudom elképzelni,hol férnének el.

Az biztos,hogy a gyilkosokat,közveszélyes bűnözőket,nagy kárt okozó csalókat nem szabadna visszaengedni a társadalomba.De aki nem egy elvetemült,reménytelen eset,azt szerintem felesleges lenne kivégezni vagy élete végéig bőrtönben őrizgetni.Azonban való igaz,szigorítani kellene a törvényeket hazánkban.

2010. máj. 7. 17:25
 19/38 A kérdező kommentje:
egy idő után úgyis meg akarnának halni, mert sose jöhetnének ki a börtönből. ja és a börtön se lenne túl jó hely, hogy ne kelljen rájuk sokat költeni, pl nem lenne benne lámpa (tv meg ilyenek meg végképp nem)
2010. máj. 7. 17:30
 20/38 anonim ***** válasza:
80%

"pl nem lenne benne lámpa (tv meg ilyenek meg végképp nem)"

Persze, és ha kiengedik őket a börtönből, mehetnek rögtön az őrültek házába. Volt egy ilyen kísérlet, pár embernek sötétben, egyedül, minden inger nélkül el kellett töltenie egy kicsi szobában 2 napot. Előtte-utána teszteket töltöttek ki velük, és már 2 nap után észlelhetően csökkent az intelligenciájuk, ingerlékenyebbek, ösztönösebbek, agresszívabbak lettek, zavarodottabban, kiszámíthatatlanabbul viselkedtek. Ha ezt évekig csinálod velük, nem 2 napig, tényleg mehetnek utána rögtön a pszichiátriára!

A másik, hogy ha a rehabilitációt lenullázod, akkor az utolsó esélyt is elveszed azoktól, akik tényleg újra akarják kezdeni az életüket.

És akkor még nem beszéltem azokról, akik ártatlanul kerülnek be oda.

2010. máj. 7. 17:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!