A nyelvi kommunikáció megjelenése előtt milyen módon gondolkoztak a korai emberek?
Előtte nem fogalmazódtak meg a gondolatok.
Egy Maugli-gyerek mesélte, hogy egészen más lett az élete, amikor megtanították beszélni. Előtte lényegében nem tudott gondolkodni sem.
Persze az érzések, vágyak, ösztönök ugyanúgy megvoltak benne akkor is.
"a csimpanzok nem beszélnek"
Azért ezt így nem mondanám. Nagyon is kifejező beszédük van. Ismerik a múltat és a jövőt is, csak persze nem tudják jól kifejezni maguktól. De tanítani lehet őket, és akkor már ez is megy.
Bocsi, véletlen elküldtem befejezetlenul.
Szóval "összebeszélt", és hamis riadót fújt a csapatnak. Azok menekültek, a két őrmajom meg élvezte a szituációt, szemmel láthatóan kinevették a többieket. Ez azért érdekes, mert képesek voltak jövőbe látni (tudták, el tudták képzelni, mi várható, ok-okozatbanok-okozatban gondolkodtak), ráadásul hazudtak. Ez a viselkedés pedig komplex gondolatvezetést igényel. Szóval ilyesmi az előembernél is feltetelezhető szerintem.
Igen, igazad van, csak a kérdéshez mérten próbáltam a beszéd fogalmát megfogni. Mert kommunikáció a kutya-ember "beszéd" is... Nehéz határt húzni, mi is a beszéd. Mivel a kérdező egyértelműen a differenciált nyelvre utalt a kérdésben, ezért nem tekintettem a csimpanzok kommunikációját beszédnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!