Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Nem slendrián a "beleáll" szó...

Nem slendrián a "beleáll" szó használata?

Figyelt kérdés
Nekem annyira visszataszító, mikor azt mondják, hogy "beleáll a konfliktusba", stb. Csak én érzem ezt magyartalannak?
2016. szept. 13. 19:50
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem.
2016. szept. 13. 19:52
 2/6 anonim ***** válasza:
Mármint nem slendrián, vagy nem csak a kérdező érzi magyartalannak?
2016. szept. 13. 19:54
 3/6 Vree ***** válasza:
Nekem az a fura, hogy a "slendrián" szót még él, aki használja és nem érzi hülyén magát.
2016. szept. 13. 22:18
 4/6 anonim ***** válasza:

Szoktam használni én is, igaz, 60 éves vagyok :)

Kérdésre válaszolva, az, de az én fülemnek sokkal magyartalanabb a besértődik, belázad, beájul és társai.

2016. szept. 14. 01:52
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem épp hogy hiánypótló a "beleáll", tehát teljesen létjogosult. Eddig csak körülményesen, körülírva tudtuk kifejezni azt, amit pontosan jelent.
2016. szept. 14. 02:08
 6/6 2*Sü ***** válasza:

> Nem slendrián a "beleáll" szó használata?

A slendrián jelentése: hanyag. Tehát a kérdésed átfogalmazva: „Nem hanyag(ság) a »beleáll« szó használata?” Egy szó használatában nehéz értelmezni a hanyagságot, mint jellemzőt.

> Csak én érzem ezt magyartalannak?

Nem érzem annak. a „beleáll” magyar szó. A „beleállni egy konfliktusba” egészen kifejező kép, ugyanúgy áll bele a konfliktusba, mint valaki szándékosan a friss betonba, vagy a fényképezésnél a képbe. Jól festi a beleállás jellegét, érzelmi hatását, szándékát.

Még mindig magyarosabb, mint a német eredetű slendrián szó használata, ha ennek a szónak a használata nem magyartalan – szerintem nem, a nyelv, a magyar nyelv is, más nyelvek is vesznek át szavakat kifejezéseket más nyelvekből, amelyek így magyarrá válnak –, akkor a beleáll kifejezés sem magyartalanabb.

2016. szept. 14. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!