Miért van az, hogy egyes népeknek eltér a népszaporulatuk? Mitől függ a szaporodási kedv?

Figyelt kérdés
Pl. a magyarok miért nem szaporodtak soha annyira, mint mondjuk a németek vagy az oroszok?
2016. júl. 31. 18:19
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

- Politikai akarat (jobboldalibb, fundamentalistább kormányok támogatni szokták a gyerekvállalást, esetleg megszégyeníteni a szingliket, hogy minél nagyobb legyen a népesség)

- Születésszabályozás elérhetősége (ha nincs legális abortusz, akkor vannak, akik inkább bevállalják a gyereket, mint hogy külföldre menjenek abortuszért, vagy ruhafogassal piszkálják ki)

- Általános szegénység (leginkább ez magyarázza a muszlim gettók és a nyugaton kívüli világ magasabb népszaporulatát - szegényebb területen több gyereket vállalnak, mert nagyobb a csecsemő/gyermekhalandóság, illetve a több gyerek jobban el tudja látni a szüleit öregkorukban, ami fontos szempont lehet, ha nincs nyugdíj, vagy csak kevés).

2016. júl. 31. 19:24
 2/7 A kérdező kommentje:
Jó, jó, ezeket értem, de én ennél mélyebb okokra vagyok kíváncsi. Ismerem természetesen a demográfiai átalakulás elméletét, hogy az általános jólét növekedésével először csökken a halálozások száma, majd a születések száma, De én nem erre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy relatíve azonos szinten álló népek esetén mi a különbségek oka. Pl. a kínaiaknál miért olyan nagy a szaporulat? A mongoloknál miért nem?
2016. júl. 31. 19:42
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Bizonyos kultúrákba bele van ivódva az, hogy minimum 2-3 gyereket vállalnak.

Mellesleg Mongóliának is elég nagy a termékenységi rátája, csak mivel alapba egy kis népességű ország, így nem olyan feltűnő, mint a másfél milliárdos Kína.

De nem kell ehhez Ázsiáig menni. Régen Magyarországon is teljesen természetes volt, hogy egy családban 4-5 gyerek született, mindenféle társadalmi vagy gazdasági, politikai behatás nélkül. Pont ezért emelkedett a népesség 1 millióról 10 millióra.

Afrikában ugyanez a helyzet, a kultúrába bele van ivódva, hogy sok gyereket vállalnak, mert évtizedek alatt hozzászoktak, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt 10 gyerekből 7-8 meghal. Most pedig, hogy megkapták a modern gyógyszereket, és egészségügyi ellátást, a 10 gyerekből a legrosszabb esetben is csak 2 hal meg. Ezért sokkal "látványosabb" a népességrobbanás Afrikában.

Indiában ugyanúgy a vallásra hivatkozva nem szabályozzák a születést.

2016. aug. 1. 11:20
 4/7 A kérdező kommentje:

"De nem kell ehhez Ázsiáig menni. Régen Magyarországon is teljesen természetes volt, hogy egy családban 4-5 gyerek született, mindenféle társadalmi vagy gazdasági, politikai behatás nélkül."

Amiről te beszélsz, az a demográfiai átmenet elmélete, aminek pont, hogy politikai és társadalmi okai vannak. Közismert, hogy minél fejletlenebb egy ország, annál inkább igaz rá, hogy magas mind a születésszám, mind a halálozási arány. Ahogy egy ország fejlődik, úgy esik vissza a halálozási arány (itt tart most Afrika), amit később a születésszám csökkenése követ.

De én továbbra sem erre vagyok kíváncsi. Engem az érdekel, hogy miért van az, hogy azonos szinten álló népek is eltérő mintákat mutatnak. Pl. a németek miért szaporodtak el jobban, mint a magyarok? Vagy az oroszok, mint a németek?

2016. aug. 1. 18:36
 5/7 anonim ***** válasza:

Kérdező, ez nem elszaporodás kérdése.

A németek is, meg az oroszok is rengeteg kisebb népet magukba olvasztottak, emiatt lettek ekkorák. Rengeteg germán törzs/nép ma már sehol sincs, mert mindent beolvasztották a németek, létrehozva ezzel a népet népet, majd később Németországot. Oroszország ugyanez. rengeteg finnugor népet is beolvasztottak (pl merják, muromák), a vikingek egy jó részét is, valamint folyamatosan ment a hódítás kelet felé, ahol szintén rengeteg nép élt. A többség teljesen beolvadt, és eloroszosodott.

Franciaország is ugyanez. Hol vannak ma már a gallok, normandok, burbonok, burgundiaiak meg a bretonok jó része...mind-mind beolvadt a franciák közé.

Mellesleg a demográfia mindig szorosan összefügg az adott nép gazdasági helyzetével, ezt nem tudod megkerülni. Azért vállaltak régen sok gyereket, mert kellett a segítség a földműveléshez, vagy esetleg a vadászáshoz, kalandozásokhoz. Sok országban a vallás miatt növekszik a népesség, vagy amiatt, mert nincs nyugdíjrendszer (pl Egyiptom), így a gyerekek tartják el a szülőket idős korukban.

2016. aug. 1. 19:35
 6/7 anonim ***** válasza:

Jelenleg a németek és a franciák se szaporodnak annyira, pusztán a bevándorlás miatt nő a népességük.

Amúgy, ahogy az előttem lévő írta: ezek a nagy népek magukba olvasztották a többi környékükön élő népet. A poroszok, akik a német egységet megteremtették, eredetileg szlávok voltak, a nagy francia forradalom tájékán az ország kb fele vagy nem beszélte, vagy csak törte a franciát, erőszakosan terjesztették a körükben, az oroszok meg a finnugor, török-tatár népeket olvasztották be.

Ezzel szemben Magyarországon maradandó károkat okozott a tatár és a török háború. Az előbbinél jelentősen csökkent a népesség, míg az utóbbinál 100 éven keresztül stagnált, míg a nyugati országok megduplázták a népességüket. Továbbá csökkent a magyarság aránya, amit fokozott a betelepítés és a bevándorlás a környező országokból. A magyarság nem érte el az összlakosság felét sem a saját országában és mivel a nemzetiségek tömbökben voltak, ezért lassabban asszimilálódtak. Csak politikai módszerekkel sikerült az első világháború előestéjére 60%-ra emelni a magyarság arányát (Horvátország nélkül) a körülbelül 30 milliós országban. Ha ezt a folyamatot nem akasztja meg a világháború utáni békediktátum, akkor a természetes asszimiláció miatt Magyarország is lehetne egy 40-50 milliós ország és talán már 80% felett lenne a magyarság aránya. A török háborúk nélkül meg szinte semmi különbség nem lenne például a francia és a magyar népesség között.

2016. aug. 1. 22:03
 7/7 anonim ***** válasza:

Szerintem az emberek önmagukban való hite, a mindenkori helyzettel való megbirkózásban való önbizalma lehet más.

Különben régebben nem volt probléma, a kommunista uralom alatt romlott végképp le. Bár már Móriczék is az egyke szindrómáról írtak, hogy milyen káros. És az Trianon után volt.

Az biztos, hogy az 1800-as években még rengeteg gyerek született. Igaz a fele meg is halt, de azért megmaradt 4-5 -ha az anya nem halt bele egy szülésbe-.

2016. aug. 9. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!