Mit csinálnál, ha isten lennél?
Elsőre elgondolkodnék, hogy milyen hasznos dolgot tudnék csinálni.
Aztán azon, hogyan dobhatnám fel az életem.
Semmi esetre sem teremtenék ilyen ad-hoc, félig megcsinált világot, mint a miénk.
Amúgy az elsőnek: csak akkor nagy betű, ha a keresztények istene.
"Semmi köze a témához és istennek van neve."
Igen? Na és mi a neve?
"Semmi köze a témához és istennek van neve."
"Igen? Na és mi a neve?"
Ilyen kérdést ne tegyél fel, mert ezekből szoktak kialakulni az olyan vérre menő viták, hogy a neve Jahve vagy Jehova...
A Jahve vagy Jehova az Isten megnevezése zsidóul. De magyarul nem ez a neve! Magyarul Isten, ez a neve, nem csak egy általános megnevezés. Igen, általánosságban is isten, de magyarul a neve is az.
Ugyan úgy, mint a Nap szónál. Minden naprendszer középpontjában van egy nap. A mi naprendszerünk középpontjában is van egy nap, melynek neve Nap.
Ez így van, el kell fogadni, vagy ne fogadjátok el, de akkor is így van.
Szerintem kérdezőnek merőben igaza van abban, hogy kis betűvel írta le az isten szót. Ezzel jelezte, hogy nem a keresztények speciális istenéről, hanem egyfajta filozófiai istenről van szó, mely köznév, és bár bizonyára nincs pontos definíciója, egy-más azért tudható róla. Leginkább , az, hogy tökéletes és változatlan. Sőt, miután tökéletes, ezért változatlan. Öröktől fogva az, mert ami fejlődés folytán éri el a tökéletességet, az nyilván kevésbé tökéletes, mint ami mindig is az volt, és az is marad. Egy ilyen létezőnek tehát az a legfőbb tulajdonsága, hogy nem csinál semmit, még egy gondolata sincs, hisz az máris csorbítana a változatlanságán, így tökéletességén.
Ha azonban egy ennél kevésbé tökéletes, de azért természetfeletti képességekkel rendelkező lényre vonatkozik a kérdés, akkor természetesen az a válaszom, hogy javítgatnék a világon. És persze szivatnám az arra érdemeseket.
"Leginkább , az, hogy tökéletes és változatlan."
Ez egyáltalán nem biztos egy istennél!
Leginkább az jellemző rá, hogy HALHATATLAN.
Kivéve persze, ha egy másik isten öli meg valamilyen különleges módon.
A másik jellemzője, hogy hozzánk képest nagyon nagy hatalmú.
Először biztosan élvezném hogy isten vagyok, bármit megtehetek.
Aztán rájönnék hogy nem is vagyok az, amikor megpróbálnék egy akkora követ teremteni, amit nem bírok felemelni... :D
"Sőt, miután tökéletes, ezért változatlan."
Attól, hogy tökéletes, még nem biztos,hogy változatlan. Amúgy meg mivel mindenható, ő úgy is tud gondolkodni, hogy nem befolyásolja az a mi életünket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!