A skandináv népek történelme és művészete miért nincs benne a tanagyagban?
"Kizárt, hogy a gimnáziumban nem hallottál Ibsenről, Kierkegaardról, Sibeliusról vagy Griegről."
És Olaf Tryggvassonról hallottál? Meg Snorri Sturlusonról? Vagy fel tudod sorolni a germán panteon isteneit? Ugye, hogy nem?
Egészen vicces, hogy a déloszi szövetséget kell tudni az érettségire, de azt, hogy nem Vörös Erik, hanem Leif Eriksson fedezte fel Amerikát, már nem.
Ez most nem a Ki tud többet az északi országokról verseny.
Kierkegaardot tanultuk filozófián, és ennyi. Lehet, hogy Ibsenről szó volt valamikor magyarórán, de amikor középiskolába jártam, nem szerettem tanulni. a többiről még sosem hallottam, na jó, I. Olafról igen, de nem az iskolában.
"Kierkegaardot tanultuk filozófián, és ennyi. Lehet, hogy Ibsenről szó volt valamikor magyarórán"
Kierkegaard dán, Ibsen norvég. Az egyik egy 5 milliós, a másik egy 4 milliós nép. 2-3 híres alakot ismerni ezekből az országokból nem kevés.
ma 21:20
Szerinted az iskoláknak sétáló lexikonokat kell képezniük? Nem, a cél az, hogy azt tanítsák meg, ami fontos. Norvég, viking stb. dalnokok és fejedelmek abszolúte nem fontosak. Az ókori görögökről illik tudni valami minimálisat, mert Európa-szerte elfogadott, hogy ez az alapműveltség. Olafról tanuljanak a norvég diákok, nyilván tanulnak is.
ma 22:50
Tengernyi lehetőség van erre: ott a könyvtár és az internet.
Na igen, jól van, ígérem, hogy többé nem panaszkodom az iskolai rendszerre a kérdéseimben, ők biztos jobban tudják.
Csak a múltkor megdöbbentem, amikor egyik ismerősöm közölte velem, hogy a nőiesség istene csakis Vénusz lehet. Eszébe sem jut, hogy ilyen istenek nem csak délen, hanem északon is vannak. De mindegy. Köszönöm a válaszokat. Csak én szívesen tanultam volna ilyesmit az iskola keretein belül. Mivel érdekel, természetesen utánajártam a mitológiának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!