Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Lehet valaki fiatalon bölcs?

Lehet valaki fiatalon bölcs?

Figyelt kérdés

Van egy volt osztálytársam, pontosabban az egyik barátom, aki hihetetlen figura. 19 éves fiú. Gyerekkorában a poklok poklát járta meg, és ma is szenved még. Alapból vannak problémái a fejében, meleg ezért sokat bántják, szinte minden szerette meghalt mára, az anyja körülbelül egy éve, az apja még kiskorában. Otthon pokoli volt nekik, mert szegények voltak és a papája is velük lakott aki örömmel megkeserítette minden percüket, meglepően kreatívan. De már ő sem él. Amikor elmondta ezeket csak nevettem, mert azt hittem hazudik. Valamiért hihetetlennek tűnt, hogy valaki 19 évesen ennyi mindenen átment. Ezt nagyon kevesen tudják róla. Sokan hülyének hiszik. Olyanok előtt egyáltalán nem nyílik meg, akikben nem bízik meg, úgyhogy előttük tényleg hülyének 'tetteti magát'. Gyakran kicsit komor, de sokat nevet. A szeme is mindig mosolyog.

Gondoltam ezeket leírom, mielőtt belekezdenék.

Az a helyzet, hogy mindegy ki önti ki neki a szívét, vagy ki megy oda hozzá, tényleg nagyon hasznos tanácsokkal tud szolgálni mindenkinek. Könnyen felismeri a helyzeteket, mikor kell megszólalnia. Még nem volt párkapcsolata, de még abban a témában is tud segíteni. Olyan dolgokat is át tud érezni, amiket nem élt át. Nála idősebbekkel is el szokott beszélgetni néha. Tudja mindig mikor mit kell mondani, mit kell tenni. Amikor piszkálták az iskolában akkor mindig tökéletesen lereagálta. Volt amikor nem törődött velük, de volt amikor hangosan kinevette őket, így őket hozta kínos helyzetbe. Meg egy filozófus veszett el benne, állítólag valami fajta író is, de nem mutat meg irományokat másoknak. Néha a legváratlanabb pillanatban ad tanácsot, nem csak amikor kérjük. Meg belelát az ember fejébe, tudja mikor vagyunk szomorúak, mindig kiveszi a szánkból a szót, azt mondja lassan beszélünk. Helyzettől függően racionálisat vagy érzelmeset vagy milyen választ ad. Okos is, legtöbb területhez meglepően hozzá tud szólni. Valamelyik nap szóba jött, hogy gondolkodik és emlékezik egy ember és elég hosszú és hiteles előadást tartott. Direkt utána olvastam tegnap. De így a legtöbb tudományfajtához, azon belül érdekes dolgokhoz is tud mondani valamit mindig. Ha pedig nem tud róla semmit, csak annyit mond, hogy: "ezen még nem gondolkoztam, hmm" pár perc múlva már hozza a teóriáit és feltételezéseit. Szerintem nála okosabb embert nem is ismerek. Meg szinte mindig mindenre emlékszik. Csak idegesítő, hogy sose kérkedik az adottságával, legalább egyszer learathatná a babérokat és középpontba kerülhetne. De azt mondja, hogy őt ez nem érdekli.

Megjegyzem nem minden szava kincs, általában tök átlagosnak tűnik, csak akkor okos ha kell.

Amikor megkérdeztem, hogy lehet ilyen bölcs, csak egy zsebfilozófiát húzott elő, csalódtam is benne, de lehet én nem értem: "nem vagyok bölcs, én úgy vagyok én, ahogy te vagy, te" - kevésbé költőien, más szavakkal mondta, de ez a lényeg. Meg valami olyasmit is mondott, hogy az ember a hibákból és a rossz dolgokból tanul, és neki tényleg kijutott belőlük.

Az lehetséges, hogy valaki 19 éves korára bölcs legyen? Vagy csak okoskodik és jól tippel? Ezt sose tudom eldönteni. Mert a fiatalok nem bölcsek, az öregek a bölcsek.

2016. júl. 7. 15:02
1 2
 11/13 anonim válasza:
67%
Azt hiszem szerelmes vagyok belé❤❤
2017. jan. 21. 16:25
 12/13 anonim válasza:
Mi az a zsebfilozófia?
2017. febr. 10. 15:56
 13/13 dq ***** válasza:

Ott áll mögötte a példa. Egyébként: filozófia, ami az ember zsebében van.

Ám szerintem kár lekicsinyelned, hiába elhasznált már, akkor is simán gondolhatja úgy hogy mindenki pontosan úgy és annyira bölcs, ahogy és amennyire; illetve hogy ez az emberből magából fakad.

Akkor meg minek mondjon mást.

Ha meg azt a választ akarod hallani hogy "elolvastam egy latin szólások és közmondások kötetet, meg egy bests of Coelho nagyválogatást", akkor meg minek kérdezed egyáltalán :D

2017. febr. 10. 17:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!