Mit jelent az, ha valaki transznemű vagy cisznemű?

Figyelt kérdés
Egy kukkot sem értek a wikipédiában való megfogalmazásból. Én úgy értelmezem, hogy az cisznemű az olyan személy, aki úgy viselkedik, mint amilyen nemű. Azaz pl. fiú esetében nem meleg, nem lányos, stb, lány esetében pedig akik lányos viselkedésű. A transznemű pedig az, aki ellenkező viselkedésű, mint a neme. Tehát fiúk esetében a meleg fiúk, lányok esetén a leszbikus lányok, vagy pl. azok a sportolók, akik nagyon férfiasan néznek ki. Én így értelmeztem. De így hétköznapi értelemben (hogy egy 16 éves is megértse) nincs megfogalmazva, ezért hát lehet, hogy tévedek, és rosszul értelmeztem.
2016. máj. 29. 12:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
69%

"Tehát egy transznemű férfi nőnek érzi magát. De ő maga tudja magáról, hogy férfi?"

Fordítva, a transznemű férfi férfinak érzi magát, pedig biológiailag nő. Ez egy olyan megnevezésbeli dolog, amit ha elrontasz, akkor meg szoktak sértődni a transzik..

Tehát a transznemű X kifejezésben az X az, aminek az illető érzi magát, nem pedig ami valójában.

2016. máj. 29. 21:03
 12/13 Spectre_R42 válasza:
79%

Mint a témában érintett, bátorkodom közbeszólni.

Igen a transznemű férfi, olyan ember, aki férfinek érzi magát, férfiként gondolkodik, mégis kezdetben női testben van. A transznemű nő pedig, olyan, aki nőnek érzi magát, nőként gondolkozik és férfi testbe született.

A szexuális identitásnak ehhez nincs köze. Nem akarom a kérdezőt jobban összezavarni, de pl. olyan eset is van, hogy egy transznemű nő (aki férfi testbe született) leszbikus, tehát a nőkhöz vonzódik. Ugye ez normál esetben azt takarná, hogy heteroszexuális, de mivel nőként azonosítja magát és a nőkhöz vonzódik, ezért leszbikus. Ugyanez fordítva is megeshet: a női testben élő férfi, ha a férfiakat szereti, akkor melegnek számít. De transzneműeknél is ugyanúgy jelen lehet az aszexuális, biszexuális, pánszexuális, nem tudom milyen szexuális jelenségek vannak még, de azok is...

11-esnek megjegyzem: a "transzi" kifejezés sokkal sértőbb, mintha eltéveszted az illető nemét. Az utóbbi csak akkor sértő, ha szándékosan csinálod, miközben tudod, hogy mi a helyzete az érintett személynek. Első alkalommal, hidd el, nem fog senki megsértődni, hiszen nem látsz bele senki fejébe/gatyájába. (Vagy ha megsértődik rajta kapásból, akkor szimplán egy hisztérika a szóban forgó alany, de ne általánosíts mindenkire. Nem megyünk egyből torokra, ha mást mondasz, pláne, ha még a "könnyen téveszthető" fázisban vagyunk.)

Remélem, segítettem valamit.

2017. aug. 4. 22:35
 13/13 anonim ***** válasza:
97%
Ez esetben bocsánatot kérek, nem akartam sértő lenni.
2017. aug. 5. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!