Mennyire nehéz bejutni pszichológia szakra?
Sziasztok!
Jövőre érettségizem és nagyon szeretnék bejutni állami levelező pszichológia szakra. (úgy tudom van levelezőn állami is)
Választott tantárgyam: biológia és emelt szintű magyar lesz.
Német középfokú nyelvvizsgát is szeretnék még az évben megszerezni.
Olyan pszichológia szakos hallgatók véleményét szeretném kérdezni, akik nemrég kerültek be államira, vagy levelezőre, illetve mennyire volt nehéz bejutni...
Azt tudom, hogy elég keresett szakma, sokan jelentkeznek, és nagyon magas a ponthatár.
Várom a tapasztalatokat.:)
Köszönöm.:)
"Olyan pszichológia szakos hallgatók véleményét szeretném kérdezni, akik nemrég kerültek be államira, vagy levelezőre, illetve mennyire volt nehéz bejutni... "
- Mert anélkül nem tudja valaki, mennyi a ponthatár? Dehogynem, hiszen Te is írod, hogy tudod, magas.
Az, hogy kinek milyen nehéz olyan sok pontot összegyűjteni, teljesen egyénfüggő. De ha annyira fontos, itt a válasz: eléggé.
Igen, de ponthatártól függetlenül kérdezem, mert az oké, hogy magas, ezt én is tudom, de ezenkívül részletesebben várom a tapasztalatokat.
Elszántságom megvan hozzá, bár nem tudom mire számítsak.
A felvi.hu-n van pontszámító kalkulátor. Te tudod, hogy melyik érettségi tantárgyból hogy állsz, nagyjából lődd, be, hogy hányasra számítasz ezekre év végéken és érettségin, és írd be ezeket a kalkulátorba. Aztán ott vannak a választott érettségi tárgyak is, gondolom, olyat fogsz választani, ami kell a szakhoz. Ha szerzel nyelvvizsgát, azt is írd be (mert előre számolsz ezzel gondolom...).
Ekkor kijön majd valamennyi pontszám, ezt hasonlítsd össze az elmúlt évek során megadott ponthatárokkal (ezeket is megtalálod a kívánt egyetem kívánt szakán a felvi.hu-n). Ezután kb. tudni fogod, hogy mennyi esélyed van.
Konkrétabbat nem tudok írni, mert én nem vagyok pszichológia szakos, de sztem egy ilyen szakos hallgató sem tudna neked többet mondani. Te tudod, miből hányas vagy, illetve, hogy melyik egyetemre akarsz menni (egyetemenként más és más ponthatárok vannak, tehát aki az egyik egyetemen könnyen bejutott, nem biztos, hogy egy másikon is ugyanilyen könnyen bejutott volna). Ez relatív. Illetve levelezőn nem tudom, hogy mennyi szokott lenni a ponthatár, de biztos kevesebb.
Na mindegy, szóval használd a felvi.hu-t, mert pont erre van.
Érdemes kicsit jobban utánanézni a dolgoknak, mert az, hogy "úgy tudom van levelezőn állami is" nem utal arra, hogy nagyon képben lennél a dolgokat illetően. A felvi.hu-n minden le van írva rendesen, ott tájékozódj az alap dolgokról, például arról, hogy levelező formában hol indul a képzés, ugyanis biztosan nincs mindenhol, nem árt, ha olyan helyre akarsz jelentkezni, ahol van.
Német középfokú tök jó, ne hagyd veszni a német tanulásodat és tényleg szerezz nyelvvizsgát, ha csak egy emelted van, akkor pluszpontot is kapsz érte, viszont készülj arra, hogy angolul tudni kell.
A levelezős verziót nem ismerem, de a nappalis képzésen elég sok a meló, és nekünk vannak rendesen gyakorlataink, levelezőn biztos kevesebb a lehetőség, szóval elég szorgalmasnak kell lenni és magadtól utánamenni mindennek, kompetenciákat és tapasztalatot (önkéntesség, szakmai gyakorlat) szerezni.
Egyébként mi az oka annak, hogy levelezőn akarod elvégezni a képzést? Ha csak nincs nagyon nagy szükséged anyagilag arra, hogy teljes állásban dolgozz az egyetem mellett, én nem ajánlom, inkább a nappali.
Köszönöm a válaszod!
Gondolom, hogy nem egy sétagalopp a dolog, de nálam mindenképpen a levelező jöhet szóba, van egy másfél éves lányom, mellette nem tudnék bejárni.
Érdemes lenne biológiából is emelteznem?
Néztem a felvin, hogy 40 pontot kapok, mert gyermekem van.
Remélem összejön, én bízom benne.:)
Szia Kérdező?
Hasonló cipőben járok én is, mint te 4 évvel ezelőtt. Végül sikerült neked?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!