Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha egy átlag mai ember visszau...

Ha egy átlag mai ember visszautazna az időben az ókori Egyiptomba, mennyire lenne ott veszélyben?

Figyelt kérdés
Hogyan reagálnának valószínűleg erre ott az emberek és az uralkodó, ha meglátnának egy mai modern embert a jövőből?
2015. nov. 1. 20:45
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Mivel sok perzsa, görög, hettita és más fehérbőrű kereskedő járt az ókori Egyiptomban, ezért a kinézete valószínűleg nem lenne furcsa.

A ruhái már talán igen, de szerintem különösebb megrökönyödést nem váltana ki, mivel már megszoktak mindenféle jöttment vándort, akkoriban Egyiptom olyasmi ország volt, mint a mai Amerika. Egy nagy birodalom, ahova szegényebb országokból járnak dolgozni, kereskedni, utazni.

Minden bizonnyal undorítónak tartanák, hogy egy mai ember nem borotválja le minden szőrét a hajával beleértve, bár mivel az Egyiptomon kívül lakó más korabeli népek se borotválták magukat ennyire, ezért nem hiszem, hogy különösebb atrocitás érne emiatt.

Hogy hogyan lennél-e el ott? Szerintem egész jól. Az arany már ott is érték volt, tehát, ha kis aranydarabokat viszel magaddal a jövőből azért tudnál fizetni a piacokon ételért. Tipikus korabeli étel mondjuk a lencsefőzelék olivaolajos kovászolatlan kenyérrel, főleg a kenyérrel gyűlne meg a bajod, az íze nem lenne rossz, de tele lenne mindenféle homokszemcsékkel, amikre nem jó érzés ráharapni.

Ihatnál sört, ami teljesen más ízű mint a mai, de nem feltétlenül rossz (még nem használtak komlót az ízesítéshez), illetve korabeli vadszőlőkből készített bort (ez nem lenne túl finom).

Mindent összevetve szerintem nem lenne nagyon más, mintha a jelenben meglátogatnál egy nagyon különböző kultúrájú távoli országot pl. Kínát vagy Thaiföldet.

Bizonyos tekintetben az ókori Egyiptom jobb hely volt a mainál, biztonságosabb volt, higiénikusabb és felvilágosultabb. Akkoriban tényleg ihattál volna a Nílusból, manapság meg riadtak ad neked a hajós egy törölközőt, ha egy egyiptomi hajózáson véletlenül rád fröccsen egy kis fertőző víz.

2015. nov. 1. 20:57
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Elsőre kb. úgy, mintha valami random hettita, indiai vagy nem tudom, milyen más idegen kultúrájú ember beállítana. Az, hogy te farmert viselsz, a hettita meg valami más idegen ruházatot, nekik ugyanúgy csak valami fura idegen szokás lenne. Ha tudsz mutatni nekik okostelót meg egyéb modern dolgokat, akkor talán ámulna-bámulna mindenki, és lehet, hogy az uralkodó is megpróbálná igénybe venni a szolgálataidat (na persze a telót nehéz lenne használni úgy, hogy nincsenek tornyok, nincsen áram, és rövid használat után lemerül és többé semmire nem jó). Az nem valószínű, hogy az lesz, mint ami a spanyol hódítós történetekben, hogy istenként tisztelnek, vagy ilyesmi. Ha nem tudsz nekik segíteni a technológiájuk fejlesztésében, akkor nem valószínű, hogy sokáig jó sorsod lenne.
2015. nov. 1. 20:58
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Aranydarabok? Még a nagy földrajzi felfedezések előtt az ezüst is akkora hatalmas nagy értéket képviselt, hogy hihetetlen. (meg egyébként ma is 10 ezer ft/g körül van a tiszta arany))

Amiben nagy biznisz lehetne az az alumínium, olyat nem igazán láthatott a korabeli kereskedő. Aztán a dinamit.

De egyébként a korabeli csodabogarak csináltak ám sok furcsaságot, pl nagyon kezdetleges gőzgépet is, csak nem látták át ennek gyakorlati jelentőségét.

2015. nov. 1. 22:27
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Az isteneiket és a törvényeiket tisztelned kellene, de ez nem azt jelenti, hogy nem imádhatnál más istent. Annyira nem voltak erőszakosak, mint utánuk a kereszténység.
2015. nov. 2. 12:47
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az igazi veszélyt a higiéniás viszonyok, az eltérő mikrobiológiai környzet jelentené. Az a gyanúm, hogy az ottani ételeket nem nagyon bírná a mi gyomrunk.

Engem inkább az a kérdés foglalkoztat, hogy egy értelmes mai ember mivel tudna "dobni rajtuk" a technikai ismereteivel. Korábban valaki említette a gőzgépet, ami jó ötlet, de szerintem ezzel a Héron-labdával fémforgácsoló eszközt kéne hajtani, hogy a pontos anyagmegmunkálás lehetőségét kihasználva komolyabb gépeket is lehessen építeni. (Persze a vasat is meg kéne nekik mutatni először.)

Igazi sztár pedig akkor lenne az időutazó, ha lőfegyvert tudna csinálni nekik, pl. egy frankó ágyút.

2015. nov. 6. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!