Ha egy átlag mai ember visszautazna az időben az ókori Egyiptomba, mennyire lenne ott veszélyben?
Mivel sok perzsa, görög, hettita és más fehérbőrű kereskedő járt az ókori Egyiptomban, ezért a kinézete valószínűleg nem lenne furcsa.
A ruhái már talán igen, de szerintem különösebb megrökönyödést nem váltana ki, mivel már megszoktak mindenféle jöttment vándort, akkoriban Egyiptom olyasmi ország volt, mint a mai Amerika. Egy nagy birodalom, ahova szegényebb országokból járnak dolgozni, kereskedni, utazni.
Minden bizonnyal undorítónak tartanák, hogy egy mai ember nem borotválja le minden szőrét a hajával beleértve, bár mivel az Egyiptomon kívül lakó más korabeli népek se borotválták magukat ennyire, ezért nem hiszem, hogy különösebb atrocitás érne emiatt.
Hogy hogyan lennél-e el ott? Szerintem egész jól. Az arany már ott is érték volt, tehát, ha kis aranydarabokat viszel magaddal a jövőből azért tudnál fizetni a piacokon ételért. Tipikus korabeli étel mondjuk a lencsefőzelék olivaolajos kovászolatlan kenyérrel, főleg a kenyérrel gyűlne meg a bajod, az íze nem lenne rossz, de tele lenne mindenféle homokszemcsékkel, amikre nem jó érzés ráharapni.
Ihatnál sört, ami teljesen más ízű mint a mai, de nem feltétlenül rossz (még nem használtak komlót az ízesítéshez), illetve korabeli vadszőlőkből készített bort (ez nem lenne túl finom).
Mindent összevetve szerintem nem lenne nagyon más, mintha a jelenben meglátogatnál egy nagyon különböző kultúrájú távoli országot pl. Kínát vagy Thaiföldet.
Bizonyos tekintetben az ókori Egyiptom jobb hely volt a mainál, biztonságosabb volt, higiénikusabb és felvilágosultabb. Akkoriban tényleg ihattál volna a Nílusból, manapság meg riadtak ad neked a hajós egy törölközőt, ha egy egyiptomi hajózáson véletlenül rád fröccsen egy kis fertőző víz.
Aranydarabok? Még a nagy földrajzi felfedezések előtt az ezüst is akkora hatalmas nagy értéket képviselt, hogy hihetetlen. (meg egyébként ma is 10 ezer ft/g körül van a tiszta arany))
Amiben nagy biznisz lehetne az az alumínium, olyat nem igazán láthatott a korabeli kereskedő. Aztán a dinamit.
De egyébként a korabeli csodabogarak csináltak ám sok furcsaságot, pl nagyon kezdetleges gőzgépet is, csak nem látták át ennek gyakorlati jelentőségét.
Szerintem az igazi veszélyt a higiéniás viszonyok, az eltérő mikrobiológiai környzet jelentené. Az a gyanúm, hogy az ottani ételeket nem nagyon bírná a mi gyomrunk.
Engem inkább az a kérdés foglalkoztat, hogy egy értelmes mai ember mivel tudna "dobni rajtuk" a technikai ismereteivel. Korábban valaki említette a gőzgépet, ami jó ötlet, de szerintem ezzel a Héron-labdával fémforgácsoló eszközt kéne hajtani, hogy a pontos anyagmegmunkálás lehetőségét kihasználva komolyabb gépeket is lehessen építeni. (Persze a vasat is meg kéne nekik mutatni először.)
Igazi sztár pedig akkor lenne az időutazó, ha lőfegyvert tudna csinálni nekik, pl. egy frankó ágyút.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!