Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Bölcsészettudomány szemszögén...

Bölcsészettudomány szemszögén keresztül vizsgálva, szerintetek mi az oka annak, hogy a romantikus szerelemnek lentebb vázolt formája kiment a divatból? Melyik korban számított ez szépnek?

Figyelt kérdés

Szeretném tudni, hogy ma miért nem elfogadható ez a kifejésmód, tartalom, milyen változások mentek végbe a nők lelkivilágában, amiért egy adott üzenet nem tud átívelni korokon.

Amióta megismertelek azóta újra lett értelme az életemnek, a világ kinyílt, ezer színében pompázik. Amikor először megláttalak rögtön megdobbant a szívem, tudtam, hogy te vagy az igazi, aki az életemet széppé varázsolja. Először, amikor láttam rajtad a fájdalmat, az én belső lelki világomban éltem át azt, saját magam érzelmeit fedeztem fel benne.

Tudom ez nem igazán szorosan idetartozó téma, mégis egy próbát megér hátha kapok valami választ a miértekre.

2015. szept. 23. 12:55
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez ma is szépnek számít, és szerintem nem ment ki a divatból. Aki elég választékosan fejezi ki magát, annak ez egy középszintű szöveg, ami az elejétől a végéig érthető és feldolgozható.

A mai médiavezérelt világban a rövid(ebb) üzenetekre helyezik a hangsúlyt, ezt erőltetik. Sokan pedig utánozzák, mert ezt tartják a kommunikáció "helyes" formájának.

2015. szept. 23. 13:26
 2/10 A kérdező kommentje:
Azért posztoltam ide is a kérdést, mert máshol hasonló gondolatokat írtam, és ott azt mondták, hogy ha valaki így vallana szerelmet neki, akkor azonnal elmenne a mellékhelyiségbe kiüríteni a gyomortartalmát. Túl csöpögősnek tartják ma már, amit nem tudok megérteni.
2015. szept. 23. 13:31
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem, ez rétegfüggő. Más szerintem, ha egy diszkótölteléknek mondod ezt, más, ha egy romantikus séta vagy vacsora után a párodnak. És levélben is teljesen elfogadható szerelmi vallomás.

Aki "hány" tőle, az egyszerűen nem tudja értékelni a mély érzelmi tartalmát, éretlen a komoly dolgokra - vagy csak arról van szó, hogy az éppen trendi külső elvárások és minták alapján szeretné élni az egész életét, és annak minden vetületét.

Természetesen lehet túlzásokba esni ebben is, a könnyezve naplementébe révedő, lantot pengető, sírós hangon szerelmes verset szavaló "lovag" talán sosem volt népszerű.

2015. szept. 23. 13:36
 4/10 anonim ***** válasza:

Nyilván a romantika korában számított szépnek.

Minden kornak van valami fő trendje, ami a fejlődésből, abból következő természeti, politikai és környezeti hatások alapján alakul ki. Ami az adott korban fontos.

A mai korban a technikai fejlődés nagyon dinamikus társadalmi átalakulást hozott, ez nagy differenciálódást. A leszakadó rétegek el sem jutnak erre a szintre, a felsőbb rétegeknek nincs idejük erre, mert akkor ők is leszakadnak.

Ettől még - néha - van helye, de ma ugyanezeket az érzéseket másként fejezzük ki.

Ezen túl, az igaz szerelmet sokféleképpen ki lehet fejezni, talán ennél alaposabban is.

2015. szept. 23. 18:02
 5/10 anonim ***** válasza:

Ezek a kifejezett gondolatok, érzések szépek voltak mindig is, és most is azok. A kifejezés módja azonban giccses, lapos, triviális, közhelyes. Egy régi korban ha lány lennék, és a lovagom így vallana szerelmet, gyanakodni kezdenék, hogy hozományvadász, és betanult szöveget szaval.

Belső monológnak viszont határozottan elmegy egy regénybe.

2015. szept. 23. 21:03
 6/10 A kérdező kommentje:
Belső monológ egy regénybe? Akkor annyira azért nem igénytelen. Bár így utólag elolvasva tényleg közhelyesnek tűnik.
2015. szept. 23. 21:31
 7/10 anonim ***** válasza:
Mármint olyasmire gondoltam, amiket manapság olvasnak az emberek, nem szépirodalomra.
2015. szept. 24. 10:33
 8/10 A kérdező kommentje:
Sajnos. Én inkább a szépirodalmat szeretném propagálni.
2015. szept. 24. 11:36
 9/10 anonim válasza:
szerintem azért, mert mostanában nemigen divatos, ha a fiúk ilyen nyálas prédikációkat írnak.Egyszerűbb, ha a csajnak max. a kezéba nyomnak valami virágot, azt cső!
2015. szept. 27. 11:55
 10/10 A kérdező kommentje:
Sajnos nagyon más világ van. Az én vágyaim nem összeegyeztethetőek ezzel.
2015. szept. 27. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!